Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Ontstekingsremmende medicijnen

Gewrichtsziekten gaan vaak gepaard met pijn en ontsteking van weefsels. Er zijn meerdere soorten medicijnen waarmee gewrichtsontstekingziekten (zoals reumatoïde artritis en artritis psoriatica) kunnen worden behandeld.

 

Pijnstillers met ontstekingsremmende effecten:  NSAID's

Denk hierbij aan bijvoorbeeld naproxen, diclofenac en ibuprofen. Dit zijn snel werkende pijnstillers die klachten zoals pijn en stijfheid kunnen doen afnemen. Laat u bij gebruik van deze middelen goed informeren over mogelijke bijwerkingen.

 

Ontstekingen van gewrichten ontstaan door een stoornis in de eigen afweer. De volgende medicijnen beïnvloeden de eigen afweer van de mens. Dit moet leiden tot afname van ontsteking in de gewrichten, maar geeft ook een verhoogd risico op het krijgen van infecties.

 

Langzaamwerkende anti-reumatische middelen

DMARDs (Disease modifying antirheumatic drugs) Hiertoe behoren middelen zoals methotrexaat, sulfasalazine, hydroxychloroquine en leflunomide (= Arava). Bij chronische vormen van gewrichtsontstekingziekten is het meestal nodig om een of meerdere van deze middelen te starten. Het kan wel tot 12 weken duren voordat duidelijk wordt of het medicijn goed werkt.

 

Prednison

Tabletten prednison (of eventueel een middel wat hier op lijkt via een prik in de bilspier) worden vaak toegepast om heftige ontstekingsactiviteit zo snel mogelijk te onderdrukken. Hoe lang het nodig is om prednison te geven hangt af van de ernst van de ziekteverschijnselen, hoe goed de prednison werkt en van de bijwerkingen. Prednison-achtige medicijnen kunnen ook goed werken als ze direct in het gewricht worden ingespoten (zie ook gewrichtspunctie).

 

Biologicals

Dit zijn medicijnen die u uzelf via onderhuidse injecties toedient, of via een infuus op de afdeling Dagopname worden toegediend. Voorbeelden zijn onder andere TNF alfa-blokkerende middelen en B-cel-remmers. Deze middelen mogen maar bij een beperkt aantal reumatische ontstekingsziekten worden voorgeschreven en pas na het falen van andere therapieën.

 

De reumatoloog bepaalt samen met u welke medicijnen de voorkeur hebben en hoe lang u ze gebruikt. Als ontstekingen langdurig verdwenen zijn, lukt het soms om medicijnen te stoppen. 


 


Patiëntenfolders

Zoeken

Print