Headerafbeelding
Gesprek in spreekkamer polikliniek
Behandeling

Borstvergroting (augmentatie)

Bij een borstvergroting plaatst de plastisch chirurg een borstimplantaat onder de borstklier of onder de borstspier.

Een borstimplantaat is een siliconenomhulsel dat meestal gevuld is met een siliconen-gel. 

Lees meer

Hoe groot moet de borst worden?

U kiest waarschijnlijk een maat die bij uw lichaam past. Het is belangrijk om uw ideeën met uw plastisch chirurg te bespreken, zodat deze daarmee rekening kan houden. De plastisch chirurg kan u ook met deze keuze helpen.

In de Chirurgische bijsluiter voor patiënten die een operatie willen ondergaan waarbij siliconen borstimplantaten worden gebruikt, kunt u meer lezen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code PCH-032
Laatste revisie: 23 augustus 2023 - 16:17
Hoe verloopt de behandeling?

Borstvergroting (augmentatie)

Geef het aan uw arts door als u:

 • bloedverdunnende medicijnen gebruikt,
 • rookt,
 • long- en/of hartklachten heeft
 • of overgevoelig bent voor bijvoorbeeld antibiotica, jodium of pleisters.

Verder vragen we u om:

 • thuis ringen en sieraden af te doen;
 • een broek of jurk mee te nemen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken;
 • op de ochtend van de operatie te douchen of te baden;
 • op de dag van de operatie geen make-up of bodylotion te gebruiken;
 • thuis eventuele nagellak en kunstnagels te verwijderen.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatiefolder voorbereiding (dag)opname

Voor de opname krijgt u een folder met informatie over de (dag)opname. Deze informatie heeft u nodig om zich goed voor te bereiden. U krijgt de folder als digitale versie in uw MijnJBZ en als u wilt ook op papier. Lees deze informatie goed door!

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Verdere voorbereidingen thuis

Wij adviseren u voor de operatie 2 (sport) beha’s in verschillende cup maten te kopen. De nieuwe (sport) beha moet naadloos, stevige cups hebben en goed passen. De beha mag geen beugels hebben en er mag geen kant aan zitten. Dit irriteert namelijk de littekens.

Neem de beha mee naar het ziekenhuis!

Tip Laat de prijskaartjes aan de beha zitten, zodat u ze eventueel kunt ruilen.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Dit zijn algemene instructies voor het nuchter zijn. Het kan zijn dat u van de arts andere instructies krijgt. U ontvangt hierover bericht in uw MijnJBZ en eventueel op papier. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om na de operatie niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De arts maakt eerst een snede in de plooi onder de borst of in de okseltop. Via deze snede brengt de arts de prothese in. 

Van buiten naar binnen bestaat de borst uit de volgende lagen: de huid, het onderhuids vet, het borstklierweefsel, de grote borstspier en daarachter de borstkas. De borstprothese plaatst de arts in een holte tussen één van deze lagen. Bij dunne vrouwen met weinig borstklierweefsel, plaatsen we de prothese onder de borstspier. Bij vrouwen die meer borstklierweefsel hebben, plaatsen we de prothese onder de borstklier.

Onder het borstklierweefsel of de grote borstspier maakt de arts een ruimte voor de prothese. Vervolgens wordt in de holte de uitgekozen prothese geplaatst. Hierna hecht de arts de wond. Dit gebeurt met oplosbare hechtingen onder de huid.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

U heeft een speciaal verband (foam) om uw borsten. De borsten zijn verbonden met een direct op de huid klevend verband. 

Wanneer u niet misselijk bent, goed kunt drinken en geplast heeft, verwijderen we het infuus. Hierna mag u gewoon eten en drinken. Meestal kunt u dezelfde dag nog naar huis.

Risico's

Complicaties komen gelukkig zelden voor. In 2% van de gevallen is het gevoel in de borsten en tepels blijvend verminderd. U kunt na elke operatie een infectie (2% der gevallen) of nabloeding (2% der gevallen) krijgen.

Een probleem na het inbrengen van een prothese is kapselvorming. Er ontstaat dan littekenvorming om de prothese heen. Dit litteken trekt samen en zorgt  ervoor dat de borst wat vaster en pijnlijker wordt. De kans hierop is 2% in het eerste jaar. Als er heel veel littekenweefsel ontstaat kunnen we dat opereren.

Helaas heeft het plaatsen van een borstimplantaat ook nadelen. Aan het implantaat van lichaamsvreemde producten zijn altijd risico's verbonden. Ook wanneer de operatie met de vereiste zorgvuldigheid wordt gedaan.

Borstimplantaat (DBIR)

Wanneer u een borstprothese heeft, is het goed om te weten dat alle operatiegegevens in het landelijk register voor borstprothesen (DBIR) komen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie wil graag de kwaliteit van de prothesen en de zorg hieromheen kunnen volgen, beoordelen en verbeteren. Daarom is er een landelijk register voor borstprothesen (DBIR) gestart in samenwerking met DICA en het Ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Registratie van uw implantaat

Het JBZ registreert de gegevens van een ingebracht implantaat in uw dossier. U kunt deze gegevens zien in uw MijnJBZ onder het kopje ‘Dossier’ en vervolgens ‘Implantaten’. De informatie over uw implantaat staat ook in uw ontslagbrief. Staat een implantaat niet in uw MijnJBZ? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Het JBZ levert de informatie over ingebrachte implantaten aan bij het Landelijke Implantaten Register (LIR). Dit is wettelijk verplicht. In het register staan alleen gegevens over het implantaat en niet uw patiëntgegevens. Mocht er een probleem optreden met een bepaald implantaat, dan neemt het LIR contact op met de zorgverleners die de implantaatgegevens hebben aangeleverd, zodat zij hun patiënten kunnen informeren.

Welke klachten kunt u thuis hebben?

 • Pijnklachten. De prothese neemt ruimte in, dit voelt u als spierpijn. Hierdoor is het moeilijk om bepaalde arm bewegingen te maken, zoals haren kammen. U kunt hier voor paracetamol gebruiken. U mag maximaal 4x per dag 1000 mg gebruiken.
 • Het is mogelijk dat uw borsten de eerste dagen na de operatie gezwollen en pijnlijk zijn. U kunt blauwe plekken rondom uw borsten krijgen. Deze klachten nemen langzaam af.
 • Het is mogelijk dat uw borsten de eerste periode na de operatie hard en gespannen aanvoelen. Langzaam aan zullen de borsten zich steeds meer gaan vormen. Ze zullen dan weer zachter gaan aanvoelen. Dit kan een half jaar duren.

Adviezen voor thuis

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. U kunt zich na de operatie moe voelen. Uw lichaam moet tenslotte herstellen van een operatie. Ook kan uw reactievermogen wat vertraagd zijn. De adviezen die we u meegeven helpen bij de genezing. Ook heeft u hierdoor een kleiner kans op eventuele complicaties.

 • Voordat u naar huis gaat, wordt het verband (foam) verwijderd. We adviseren u uw sport-BH aan te doen als ondersteuning. 
 • Deodorant mag u gewoon gebruiken.
 • U plakt papieren pleisters op de wond, die u om de 3 á 4 dagen vervangt.
 • We raden u aan om in de eerste weken na de operatie niet te werken. Dit is ook afhankelijk van uw beroep. U kunt hiervoor een plan opstellen samen met uw bedrijfsarts.
 • Hef uw armen de eerste 2 weken niet hoger dan de schouders.
 • Let op met het hoog optillen van uw armen. Houd er rekening mee dat u niet alles kunt doen met uw armen. U heeft nog enige tijd hulp nodig, zeker wanneer u kleine kinderen heeft.
 • Na de 2e week mag u lichte werkzaamheden verrichten.
 • Voor de eerste 6 weken raden we u aan om een passende beha of sportbeha dag en nacht te dragen. Daarna kunt u zelf bepalen of u wel of geen beha draagt.
 • Na 4 tot 6 weken mag u weer sporten en zwaar belasten.
 • Als u moet niezen, hoesten of persen kunt u het beste de wond met uw hand ondersteunen. U geeft dan tegendruk. 
 • De littekens die zijn ontstaan, blijven altijd zichtbaar. In het begin zijn ze dik en rood. U mag met deze littekens de eerste 6 maanden niet direct in de zon, of zonnebank.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Weetjes over borstvergroting

 • Borstvoeding is mogelijk na een borstvergroting.
 • Protheses hebben geen invloed op het ontstaan van borstkanker. Natuurlijk kan er bij elke vrouw een (kwaadaardig) gezwel vormen in de borst. U kunt nog steeds zelf uw borst onderzoeken. De prothese zit dan niet in de weg.
 • Een borstvergroting wordt meestal niet vergoed. De arts vraagt toch voor u een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.
 • De kans is heel klein dat de prothese kapot gaat. Ook niet als u zich stoot of een duw krijgt.
 • Protheses kunnen niet knappen in een vliegtuig.
 • Gemiddeld gaat een borstprothese 15 jaar mee.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

U komt na ongeveer 1 week terug voor controle. U wordt hierover de dag na de operatie gebeld.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.