Headerafbeelding
Gesprek in spreekkamer polikliniek
Behandeling

Borstvergroting (augmentatie)

Bij een borstvergroting plaatst de plastisch chirurg een borstimplantaat onder de borstklier of onder de borstspier.

Een borstimplantaat is een siliconenomhulsel dat meestal gevuld is met een siliconen-gel. 

Lees meer

Hoe groot moet de borst worden?

U kiest waarschijnlijk een maat die bij uw lichaam past. Het is belangrijk om uw ideeën met uw plastisch chirurg te bespreken, zodat deze daarmee rekening kan houden. De plastisch chirurg kan u ook met deze keuze helpen.

Borstprothese

Wanneer u een borstprothese krijgt, is het goed om te weten dat alle operatiegegevens in het landelijk register voor borstprothesen (DBIR) komen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie wil graag de kwaliteit van de prothesen en de zorg hieromheen kunnen volgen, beoordelen en verbeteren. Daarom is er een landelijk register voor borstprothesen (DBIR) gestart in samenwerking met DICA en het Ministerie van Volksgezondheid (VWS).

In de Chirurgische bijsluiter voor patiënten die een operatie willen ondergaan waarbij siliconen borstimplantaten worden gebruikt, kunt u meer lezen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code PCH-032
Laatste revisie: 31 maart 2021 - 15:25
Hoe verloopt de behandeling?

Borstvergroting (augmentatie)

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Verdere voorbereidingen thuis

Wij adviseren u voor de operatie 2 (sport) beha’s in verschillende cup maten te kopen. De nieuwe (sport) beha moet naadloos, stevige cups hebben en goed passen. De beha mag geen beugels hebben en er mag geen kant aan zitten. Dit irriteert namelijk de littekens.

Neem de beha mee naar het ziekenhuis!

Tip Laat de prijskaartjes aan de beha zitten, zodat u ze eventueel kunt ruilen.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De arts maakt eerst een snede in de plooi onder de borst of in de okseltop. Via deze snede brengt de arts de prothese in. 

Van buiten naar binnen bestaat de borst uit de volgende lagen: de huid, het onderhuids vet, het borstklierweefsel, de grote borstspier en daarachter de borstkas. De borstprothese plaatst de arts in een holte tussen één van deze lagen. Bij dunne vrouwen met weinig borstklierweefsel, plaatsen we de prothese onder de borstspier. Bij vrouwen die meer borstklierweefsel hebben, plaatsen we de prothese onder de borstklier.

Onder het borstklierweefsel of de grote borstspier maakt de arts een ruimte voor de prothese. Vervolgens wordt in de holte de uitgekozen prothese geplaatst. Hierna hecht de arts de wond. Dit gebeurt met oplosbare hechtingen onder de huid.

Uitslaapkamer

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier worden uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte gecontroleerd. Als u zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

U heeft een speciaal verband (foam) om uw borsten. De borsten zijn verbonden met een direct op de huid klevend verband. 

Wanneer u niet misselijk bent, goed kunt drinken en geplast heeft, verwijderen we het infuus. Hierna mag u gewoon eten en drinken. Meestal kunt u dezelfde dag nog naar huis.

Risico's

Complicaties komen gelukkig zelden voor. In 2% van de gevallen is het gevoel in de borsten en tepels blijvend verminderd. U kunt na elke operatie een infectie (2% der gevallen) of nabloeding (2% der gevallen) krijgen.

Een probleem na het inbrengen van een prothese is kapselvorming. Er ontstaat dan littekenvorming om de prothese heen. Dit litteken trekt samen en zorgt  ervoor dat de borst wat vaster en pijnlijker wordt. De kans hierop is 2% in het eerste jaar. Als er heel veel littekenweefsel ontstaat kunnen we dat opereren.

Helaas heeft het plaatsen van een borstimplantaat ook nadelen. Aan het implantaat van lichaamsvreemde producten zijn altijd risico's verbonden. Ook wanneer de operatie met de vereiste zorgvuldigheid wordt gedaan.

Welke klachten kunt u thuis hebben?

 • Pijnklachten. De prothese neemt ruimte in, dit voelt u als spierpijn. Hierdoor is het moeilijk om bepaalde arm bewegingen te maken, zoals haren kammen. U kunt hier voor paracetamol gebruiken. U mag maximaal 4x per dag 1000 mg gebruiken.
 • Het is mogelijk dat uw borsten de eerste dagen na de operatie gezwollen en pijnlijk zijn. U kunt blauwe plekken rondom uw borsten krijgen. Deze klachten nemen langzaam af.
 • Het is mogelijk dat uw borsten de eerste periode na de operatie hard en gespannen aanvoelen. Langzaam aan zullen de borsten zich steeds meer gaan vormen. Ze zullen dan weer zachter gaan aanvoelen. Dit kan een half jaar duren.

Adviezen voor thuis

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. U kunt zich na de operatie moe voelen. Uw lichaam moet tenslotte herstellen van een operatie. Ook kan uw reactievermogen wat vertraagd zijn. De adviezen die we u meegeven helpen bij de genezing. Ook heeft u hierdoor een kleiner kans op eventuele complicaties.

 • Voordat u naar huis gaat, wordt het verband (foam) verwijderd. We adviseren u uw sport-BH aan te doen als ondersteuning. 
 • Deodorant mag u gewoon gebruiken.
 • U plakt papieren pleisters op de wond, die u om de 3 á 4 dagen vervangt.
 • We raden u aan om in de eerste weken na de operatie niet te werken. Dit is ook afhankelijk van uw beroep. U kunt hiervoor een plan opstellen samen met uw bedrijfsarts.
 • Hef uw armen de eerste 2 weken niet hoger dan de schouders.
 • Let op met het hoog optillen van uw armen. Houd er rekening mee dat u niet alles kunt doen met uw armen. U heeft nog enige tijd hulp nodig, zeker wanneer u kleine kinderen heeft.
 • Na de 2e week mag u lichte werkzaamheden verrichten.
 • Voor de eerste 6 weken raden we u aan om een passende beha of sportbeha dag en nacht te dragen. Daarna kunt u zelf bepalen of u wel of geen beha draagt.
 • Na 4 tot 6 weken mag u weer sporten en zwaar belasten.
 • De eerste 6 weken mag u niet roken.
 • Als u moet niezen, hoesten of persen kunt u het beste de wond met uw hand ondersteunen. U geeft dan tegendruk. 
 • De littekens die zijn ontstaan, blijven altijd zichtbaar. In het begin zijn ze dik en rood. U mag met deze littekens de eerste 6 maanden niet direct in de zon, of zonnebank.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Weetjes over borstvergroting

 • Borstvoeding is mogelijk na een borstvergroting.
 • Protheses hebben geen invloed op het ontstaan van borstkanker. Natuurlijk kan er bij elke vrouw een (kwaadaardig) gezwel vormen in de borst. U kunt nog steeds zelf uw borst onderzoeken. De prothese zit dan niet in de weg. In het ziekenhuis kiezen we eerder voor een onderzoek met een MRI dan een mammagrafie.
 • Een borstvergroting wordt meestal niet vergoed. De arts vraagt toch voor u een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar.
 • De kans is heel klein dat de prothese kapot gaat. Ook niet als u zich stoot of een duw krijgt.
 • Protheses kunnen niet knappen in een vliegtuig.
 • Gemiddeld gaat een borstprothese 15 jaar mee.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

U komt na ongeveer 1 week terug voor controle. U wordt hierover de dag na de operatie gebeld.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.