Bij achillespeesproblemen kunt u het beste schoenen met een hakje dragen; de schoen mag niet plat zijn. Het moet wel een stabiele hak zijn, waarbij de zool bij de hak dikker is dan onder de voorvoet. De zool mag niet te zacht of verend zijn want dit maakt het instabiel waardoor de achillespeesklachten kunnen ontstaan.
Druk op de achillespees wordt vaak als pijnlijk ervaren, met name als de pees dik is waardoor er contact is met de schoen. Een open hiel of een hiel met zachte voering (gepolsterde hiel) kan de pijnklachten verminderen. In de meeste sport- en hardloopschoenen zit een zachte voering. Een wandelschoen kan ook een oplossing zijn.
De achillespees geeft de meeste klachten bij het afzetten tijdens het lopen. Een schoen die helpt met het afzetten kan de klachten verminderen. Er zit dan een afwikkelvoorziening in de schoen. Deze schoen kunt u gewoon in de winkel kopen. In de schoenfolder van het Voet en Enkelteam leggen wij uit waar u op kunt letten.
Schoenaanpassing
De klachten van een achillespeesblessure zijn vooral aanwezig wanneer bij het lopen de hiel loskomt van de grond. 'Gewone' schoenen kunnen worden aangepast. De aanpassing voor achillespeesproblemen is een afwikkelvoorziening die er voor zorgt dat voet makkelijk omhoog beweegt. De achillespees kan sneller herstellen omdat er door de aanpassing minder aan de achillespees wordt getrokken.
Om de achillespees zo recht mogelijk door de peesschede te laten lopen is het van belang dat de hiel van de voet niet naar binnen of buiten staat tijdens het lopen. Een schoen met een stevig contrefort (hak/hiel) helpt hierbij.