Headerafbeelding
Man krijgt informatie van medewerker bij balie polikliniek orthopedie
Behandeling

Actief opvolgen bij prostaatkanker

Bij actief opvolgen behandelt de uroloog u niet voor prostaatkanker maar wacht af. 

Als prostaatkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en het om een langzaam groeiende vorm gaat, hoeft u hier niet ziek van te worden. Het is mogelijk dat u er gedurende de rest van uw leven geen klachten van krijgt. Dan kan de uroloog ervoor kiezen om u niet te behandelen, maar af te wachten. Dit wordt 'actief opvolgen' genoemd.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Betrokken afdelingen

Code URO-098
Laatste revisie: 21 februari 2024 - 11:49
Hoe verloopt de behandeling?

Actief opvolgen bij prostaatkanker

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben op basis van een grote groep patiënten met prostaatkanker zeer strikte criteria opgesteld waaraan iemand moet voldoen om redelijkerwijs in aanmerking te komen voor deze behandelmogelijkheid. Deze criteria staan internationaal bekend als de PRIAS-criteria . Uw uroloog kan met u bespreken of uw situatie aan deze criteria voldoet.

Actief opvolgen heeft een belangrijk voordeel. Zolang u niet wordt behandeld, heeft u ook geen last van de bijwerkingen van behandeling. Bijvoorbeeld ongewild urine- en/of ontlastingverlies (incontinentie) of geen erectie meer kunnen krijgen of behouden (impotentie). 

Het nadeel is dat u verder leeft met het besef dat u prostaatkanker heeft die nog niet wordt behandeld. Deze wetenschap kan voor sommige patiënten emotioneel belastend zijn.

  • Iedere 3 maanden wordt uw bloed geprikt om het PSA-gehalte te controleren.
  • De uroloog voelt aan de prostaat om deze te controleren (lichamelijk onderzoek).
  • Na 1 jaar krijgt u een prostaatbiopsie. De uroloog vergelijkt het weefsel met de uitslag van de biopsie die eerder is gedaan. Mogelijk wordt dit onderzoek later herhaald.
  • Na 2 jaar krijgt u het bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek om het half jaar.

U komt iedere 3 maanden op controle bij de uroloog. Na 2 jaar is dat iedere 6 maanden.

Bij actief opvolgen controleert de uroloog u wel regelmatig. Door deze regelmatige onderzoeken krijgt de uroloog veel informatie over eventuele veranderingen van uw prostaatkanker. Op vaste tijdstippen beoordeelt de uroloog of er sprake is van een stabiele situatie of dat u met een behandeling moet gaan beginnen.

Het afwachtende beleid betekent dus niet dat er geen behandeling zal volgen. De uroloog stelt de behandeling uit zolang als dit verantwoord is.