Headerafbeelding
De balie van het Oncologisch Centrum
Behandeling

Behandeling bij eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

De behandeling van eierstokkanker hangt voor een groot deel af van in welk stadium de ziekte is.

    De behandeling kan bestaan uit:

    • een operatie
    • een combinatie van operatie en chemotherapie
    • alleen chemotherapie of doelgerichte therapie.

    Welke behandeling krijgt u?

    Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

    Praktische tips

    Wat neemt u mee?

    Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

    Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

    Opleidingsziekenhuis

    In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

    Bekijk uw zorgverzekering

    Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

    MijnJBZ

    Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

    Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

    Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

    Gegevens delen

    Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

    Uw rechten en plichten als patiënt

    Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

    Code ONC-241A
    Laatste revisie: 16 februari 2024 - 15:34
    Welke behandeling krijgt u?

    Behandeling bij eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

    Eierstokkanker in een vroeg stadium (1 of 2A) wordt vaak per toeval ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens een operatie of omdat de arts een vergrote eierstok verwijdert.

    Om zeker te weten dat er geen uitzaaiingen zijn, krijgt u een stadiëringsoperatie. Tijdens de operatie kan de arts vaststellen of de kanker zich verspreid heeft. Deze operatie wordt altijd uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De gynaecologische oncologische zorg in Brabant werkt nauw met elkaar samen. Afgesproken is om alle operaties in het Catharina uit te voeren.

    Lees meer over de stadiëringsoperatie.

    Bij eierstokkanker in een laat stadium (2B tot en met 4) heeft de kanker zich verspreid naar de buikholte of buiten de buik. Dan bestaat de behandeling meestal uit een uitgebreide operatie gevolgd door chemotherapie. De volgorde van deze behandelingen kan verschillen.


    Als de verwachting is dat de tumor in eens te verwijderen is dan zult u eerst een uitgebreide operatie ondergaan, gevolgd door 6 kuren chemotherapie. Dit heet een debulkingsoperatie.

    Lees meer over de debulkingoperatie

    Als de tumor te uitgebreid is om te opereren dan zult u eerst 3 kuren chemotherapie krijgen. Het doel is om de tumor kleiner te maken. Als dat lukt, dan volgt alsnog een uitgebreide operatie. Na de uitgebreide operatie zult u nog 3 kuren chemotherapie krijgen. Dit heet een intervaldebulking.

    Lees meer over de interval debulkingoperatie

     

    Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

    Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Meestal krijgt u de medicijnen paclitaxel en carboplatin 1 keer in de 3 weken via een infuus. Vaak verblijft u dan een dagdeel in het ziekenhuis. U krijgt ook medicijnen tegen de misselijkheid.

    Lees meer over de chemotherapie.

    HIPEC is een behandeling met chemotherapie in de buik. Deze krijgt u aan het einde van de debulkingoperatie. HIPEC bij een debulkingoperatie zorgt ervoor dat de ziekte langer wegblijft. Deze behandeling vindt plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

    De arts spoelt na de debulkingoperatie de buikholte met een warme vloeistof. Hier zit een hoge dosis chemotherapie in zit. Het doel is om onzichtbare kankercellen in de buikholte te vernietigen.

    Niet iedereen komt in aanmerking voor een HIPEC behandeling. Een HIPEC is alleen zinvol bij uitzaaiingen in de buikholte en als de uitzaaiingen zich niet in de lever of longen bevinden.

    Lees meer over de HIPEC op

    Kanker.nl     Catharinaziekenhuis.nl

    Na de behandeling hopen we dat de kanker wegblijft. Toch kan de kanker terugkomen. Dit kunt u herkennen aan bepaalde kenmerken. De belangrijkste kenmerken zijn:

    • een gezwollen buik,
    • buikpijn,
    • een vol gevoel,
    • afvallen en
    • vermoeidheid.

    Herkent u één of meer van deze kenmerken? Neem dan contact op met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.