Headerafbeelding
Binnentuin met groene bomen
Behandeling

Chemotherapie bij zaadbalkanker

Chemotherapie is een behandeling met speciale medicijnen. Deze medicijnen heten cytostatica.

Het doel van cytostatica is de deling van cellen te stoppen, vooral snelgroeiende cellen. Kankercellen delen zich meestal vaker en sneller. Deze cellen zijn daardoor gevoeliger voor cytostatica. Voor de behandeling van zaadbalkanker met chemotherapie komt u naar het ziekenhuis.

Lees meer

Ook gezonde cellen worden door cytostatica geremd. Vooral cellen en weefsels die snel groeien, zoals het beenmerg, de slijmvliezen, haren en nagels worden aangetast door de chemotherapie. Hierdoor kunnen bijwerkingen ontstaan. Deze zijn meestal tijdelijk. U leest hier meer over in de paragraaf 'Bijwerkingen van de chemotherapie'.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Meer informatie

Code ONC-264
Laatste revisie: 20 mei 2025 - 10:34
Hoe verloopt de behandeling?

Chemotherapie bij zaadbalkanker

Voor uw opname laat u (cito) bloed afnemen bij de Bloedafname, gebouw B, verdieping 0, ontvangst 3). U moet hiervoor een afspraak maken.  

Waar meldt u zich?

Op de dag van de behandeling meldt u zich bij de afdeling Oncologie, gebouw C, verdieping 5 Zuid. Als u de weg niet weet, dan kunt u zich eerst melden bij de Infobalie op de Boulevard (bovenaan de roltrap).

Tijdstip van opname

U kunt via mijnJBZ in de agenda, bij het kopje 'opnames' de datums en tijden voor uw chemotherapiebehandeling zien. Onder het kopje 'afspraken' ziet u de datums en tijden van de controle afspraken op de polikliniek Oncologie.

Hoe lang duurt de behandeling?

U krijgt de behandeling op de afdeling Oncologie, C5 Zuid. De eerste week van uw behandeling komt u 5 dagen achter elkaar naar het ziekenhuis. U blijft dan elke dag ongeveer 7 tot 8 uur op de afdeling. Als u dat wilt, kunt u ter plekke beslissen om in het ziekenhuis te blijven slapen.

Afhankelijk van uw behandelschema kan het zijn dat u in week 2 en 3 een kortere toediening krijgt. Dat is dan op dag 9 en dag 16 van uw behandelperiode. Deze behandeling krijgt u op de dagbehandeling van het Oncologisch Centrum, gebouw C, ontvangst 1.

Voor de behandeling op dag 9 en dag 16 heeft u altijd een controle afspraak bij uw oncoloog of verpleegkundig specialist. 1 uur voor die afspraak laat u (cito) bloed afnemen bij de Bloedafname. Hiervoor moet u zelf een afspraak maken.

1 kuur duurt in totaal 21 dagen.

Parkeren

Kijk voor meer informatie over parkeren op onze pagina over parkeren bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Ontvangst op de afdeling

Als u op de afdeling komt neemt de verpleegkundige een vragenlijst met u door. De verpleegkundige doet ook een aantal metingen, zoals uw bloeddruk en gewicht. Het is fijn als de eerste keer een familielid of vriend(in) met u meekomt en aanwezig is bij deze intake. Na de intake krijgt u een infuus en start de behandeling.

Artsenvisite

Bij de start van de behandeling maakt u kennis met de zaalarts. Deze doet meestal een kort lichamelijk onderzoek. De andere dagen komt de zaalarts alleen als dat nodig is.

Bezoek

De eerste dag van uw eerste kuur mag er 1 bezoeker bij u blijven. Als u wilt dat er 1 bezoeker bij u blijft op dag 2 t/m 5, overleg dit dan met de verpleegkundige van de verpleegafdeling. Vanaf de tweede kuur gelden de actuele bezoektijden.

Kijk voor meer informatie over de actuele bezoekregels op onze pagina bezoektijden.

Het team

Op afdeling Oncologie werken verschillende disciplines met elkaar samen. Zo werken er (oncologie-)verpleegkundigen, verpleegkundigen in opleiding, zaalartsen, voedingsassistenten, fysiotherapeuten en diëtisten. De fysiotherapeut en de diëtiste komen alleen bij u langs als dat nodig is.

Privacy

Natuurlijk kunt u uw arts of verpleegkundige altijd in een privéruimte spreken.

Dagbesteding

U kunt in het ziekenhuis gebruik maken van gratis internet via wifi. Het ziekenhuis biedt u dit aan als service. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Daarnaast hebben de meeste verpleegafdelingen een iPad bij het bed. U kunt dan gratis gebruik maken van telefoon, televisie en internet via de iPad bij uw bed. U kunt ook gratis videobellen met de iPad. Meer informatie hierover krijgt u op de verpleegafdeling.

U mag ook uw eigen tablet of laptop meenemen van thuis. Let wel goed op uw (waardevolle) eigendommen. Daarnaast zijn er op de afdeling een Wii en hometrainer.

Overleg altijd met de verpleegkundige als u de afdeling wilt verlaten.

Tijdens het toedienen van de chemotherapie mag u de afdeling niet verlaten. Dit mag wel tijdens het spoelen voor en na de chemotherapie.

Maaltijden

Goed eten is erg belangrijk als u ziek bent. Daarom bieden wij u ‘Ons menu voor u’ aan. U mag zelf kiezen wat u eet, wanneer, hoe vaak en waar. Bestellen kan via de telefoon tussen 07.00 en 18.15 uur. Uw bezoek kan tegen betaling mee-eten. Meer informatie over ‘Ons menu van u’ krijgt u van uw verpleegkundige.

Door de chemotherapie kunt u minder eetlust of smaak hebben. Veel patiënten hebben hier last van. Als het een paar dagen niet lukt om (goed) te eten, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. U mag ook eten van thuis meenemen. Er is een aparte koelkast die patiënten kunnen gebruiken.

Onze ervaring is dat veel patiënten een gevoel van machteloosheid en/of eenzaamheid ervaren tijdens de opname. Er gebeurt ook veel in een korte tijd. Het kan helpen hierover te praten. Uw eigen oncoloog en verpleegkundig specialist zullen hier ook altijd naar vragen, maar geef het aan als er iets is waar u mee zit.

Studie, werk en gezin
Ook voor uw omgeving heeft het ziek zijn gevolgen. Weet dat ons team professionals heeft die u daarmee kunnen helpen. Bespreek dit met uw eigen oncoloog en verpleegkundig specialist.

Voor meer informatie over werk en kanker kunt u kijken op de website van target@work.

Platform Jong & Kanker
Bekijk ook het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform speciaal bedoeld voor jonge mensen (AYA’s =Adolescents & Young Adults) die tussen de 18 en 35 jaar voor het eerst kanker hebben.

8 weken na de start (dag 1) van de laatste chemotherapie krijgt u een scan (PET-scan of CT-scan). U komt 3 tot 5 dagen daarna op de polikliniek bij uw eigen oncoloog om het resultaat te bespreken en de behandelperiode te evalueren. Het vervolgtraject verschilt per persoon. Er wordt tijdens die afspraak een nieuw persoonlijk behandelplan met u opgesteld.

Uw eigen oncoloog is uw hoofdbehandelaar. Tijdens de behandeling kunt u met vragen terecht bij de aanwezige verpleegkundigen, zaalarts en oncoloog van dienst. Uw eigen oncoloog en verpleegkundig specialist proberen langs te lopen op de afdeling terwijl u daar bent. Vervolgvragen kunt u bespreken tijdens de geplande afspraken op de polikliniek.

Uw eigen verpleegkundig specialist oncologie is uw aanspreekpunt bij vragen en problemen. Met medische vragen en/of zorgproblemen belt u het liefst van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 10.30 uur met het secretariaat van het Oncologisch Centrum: telefoonnummer (073) 553 82 25.

Als de secretaresse uw vraag niet kan beantwoorden, wordt u doorverbonden of teruggebeld door de verpleegkundig specialist.

Met spoedvragen kunt u tot 17.00 uur bellen. Voor dringende zaken ’s avonds na 17.00 uur, ’s nachts en in het weekend kunt u bellen naar de verpleegafdeling Oncologie: telefoonnummer (073) 553 71 31.

Voor het maken of verzetten van een afspraak of met administratieve vragen kunt u bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. Oncologisch centrum: (073) 553 82 25 of polikliniek Urologie: (073) 553 24 07.