Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Chemotherapie en ileostoma

Het kan zijn dat chemotherapie invloed heeft op de werking van uw darmen, de ileostoma en de verzorging hiervan.

Mogelijke bijwerkingen kunnen per persoon en soort chemotherapie verschillen. In deze informatie leest u meer over de meest voorkomende bijwerkingen van een ileostoma.

Bijwerkingen

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code ONC-259
Laatste revisie: 20 maart 2023 - 16:51
Bijwerkingen

Chemotherapie en ileostoma

 • Afhankelijk van de soort chemokuur die u krijgt, kan het voorkomen dat u meer stomaproductie krijgt. Een productie tot 1000 cc per 24 uur (6 tot 7 keer legen van het stomazakje) is normaal.
 • Bij hogere stomaproductie kan het makkelijk gebeuren dat u vocht tekort komt, ofwel uitdroogt. Dit merkt u doordat u minder moet plassen (afnemen urineproductie), donkere urine en snel gewicht verliest.
 • Probeer daarom veel te drinken, tot 2.5 liter per 24 uur. Gebruik eventueel ORS (oral rehydration salt), verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Ook bouillon, karnemelk of isotone sportdranken worden makkelijk door de darmen opgenomen.

Neem contact op met uw arts of verpleegkundig specialist bij een hoge stomaproductie, donkere urine en/of in korte tijd veel gewichtsverlies. Uitdroging kan snel gaan bij mensen met een ileostoma.

(Bij gebruik irinotecan kuur zie specifieke kuurinformatie.)

 • Het slijmvlies van uw stoma kan door de chemotherapie opzwellen. Het kan dan nodig zijn om het stomamateriaal enkele millimeters groter te knippen.
 • Door het gebruik van chemotherapie kan uw stoma sneller gaan bloeden. Wees voorzichtig met het verwijderen van het materiaal en schoonmaken van de stoma. Doe dit het liefst deppend. In het geval van een kleine bloeding kunt u dit stoppen door gaasjes met koud kraanwater over de stoma te leggen.
 • Ook kunnen er kleine zweertjes (zoals aften in de mond) ontstaan op het slijmvlies van de stoma. Dit verdwijnt vanzelf weer.
 • De huid rondom uw stoma kan gevoeliger worden door de chemotherapie. Ook kan uw huid droger worden. Hierdoor kan het gebeuren dat het materiaal minder goed blijft plakken op uw huid.
 • Als uw gewicht zwaarder wordt of u verliest gewicht, dan kan het voorkomen dat het materiaal niet meer goed past. Dit kan problemen geven bij de verzorging. Heeft u problemen met de verzorging van de stoma, neem dan contact op met de stomaverpleegkundige.
 • De huid rondom uw stoma kan verkleuren, deze kan er bleek of blauw uitzien. Dit is niet verontrustend. Als de huid rondom de stoma beschadigd raakt of er ontstaan kleine wondjes dan genezen deze minder snel door de chemotherapie. Als uw huid geïrriteerd raakt of er ontstaan wondjes, wacht dan niet te lang met contact opnemen met de stomaverpleegkundige.

In de ontlasting kunnen resten cytostatica voorkomen. Hoe lang uw ontlasting ‘besmet’ blijft, hangt af van de soort chemokuur.

 • Krijgt u hulp bij de stomaverzorging, meld dan altijd dat u chemotherapie heeft gehad.
 • Draag tijdens de verzorging van de stoma altijd handschoenen en probeer spatten zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Het afvalmateriaal mag tijdens de chemotherapie bij het huishoudelijk materiaal weggegooid worden. Wel het afval dubbel verpakken in een afvalzakje.