Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Azathioprine (Imuran®) bij nierziekten

Bij een ontsteking in de nieren kan de arts starten met azathioprine.

Bij patiënten met een ontsteking van de nieren is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam (auto-immuunaandoening). Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Niet alleen de nieren maar ook de longen, gewrichten, hersenen, zenuwen, bijholten en/of de huid kunnen betrokken zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code INT-200
Laatste revisie: 11 januari 2023 - 11:18
Hoe verloopt de behandeling?

Azathioprine (Imuran®) bij nierziekten

Azathioprine onderdrukt de afweerreactie tegen het eigen lichaam en remt zo ontstekingen. Daardoor is de kans op blijvende nierschade op de lange termijn kleiner.

Voor welke aandoeningen wordt azathioprine gebruikt?

Azathioprine wordt gebruikt bij verschillende auto-immuunaandoeningen van de nieren. Bijvoorbeeld bij ontsteking van de nierfilters (glomerulonefritis en nefrotisch syndroom) en bij ontsteking van de bloedvaatjes (vasculitis) in de nieren (en soms ook in de longen of huid). IgA-nefropathie, membraneuze glomerulopathie, SLE (systemische lupus erythemadosis) en AAV (ANCA-geassocieerde vasculitis) zijn ziektebeelden waarbij de arts azathioprine kan voorschrijven.

Behalve bij ontstekingen van de nieren wordt azathioprine ook gebruikt bij niertransplantaties om een afstotingsreactie te voorkomen.

Wat is het effect?

Het medicijn werkt niet direct. Het kan 6 tot 12 weken of langer duren voordat u het effect ervan merkt. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

 • Azathioprine wordt meestal gegeven in de vorm van tabletten van 25 mg of 50 mg.
 • Uw arts bepaalt de dosering aan de hand van uw lichaamsgewicht.
 • U neemt de tabletten 1 keer of meerdere keren per dag. Uw arts spreekt met u af hoeveel tabletten u moet gaan gebruiken.
 • Bijt de tabletten niet stuk en slik ze heel door.
 • Neem de tabletten in tijdens het eten of met water.

Als uw ziekte rustig is, kan uw arts besluiten om de dosering te verlagen of mogelijk zelfs te stoppen.

Hoe bewaart u azathioprine?

De azathioprine tabletten bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u de belangrijkste bijwerkingen.

 • Maag- of darmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree, overgeven en verminderde eetlust. Dit is vaak minder als u de tabletten inneemt na het eten.
 • Allergische en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen.
 • Stoornissen van de leverfunctie. Hiervan merkt u zelf meestal niets. Uw arts controleert uw bloed regelmatig hierop.
 • Omdat azathioprine de afweer onderdrukt bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Wanneer u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u azathioprine gewoon blijven gebruiken.

Wanneer neemt u contact op?

Heeft u 1 of meerdere van bovengenoemde bijwerkingen en gaan deze niet over? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts of huisarts. Het is belangrijk dat u direct belt bij:

 • Koorts hoger dan 38.5 °C.
 • Infecties.
 • Benauwdheidsklachten.
 • Nieuwe huidafwijkingen.

Bloedcontrole

Bij de start en tijdens de behandeling met azathioprine laat uw arts regelmatig uw bloed controleren. In het begin van de behandeling is dit nodig om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Bij verandering van de dosering wordt uw bloed mogelijk extra gecontroleerd.

Andere medicijnen

 • Gebruikt u naast azathioprine ook urinezuurverlagende medicijnen, bijvoorbeeld bij jicht, Zyloric® (allopurinol)? Vertel dit dan aan uw arts. De dosis azathioprine moet dan aangepast worden.
 • Overleg met uw arts als er iets verandert in de medicijnen die u gebruikt.

Alcohol

Gebruik van alcohol wordt afgeraden. Alcohol verhoogt de kans op leverfunctiestoornissen als u ook azathioprine gebruikt.

Autorijden

Van Azathioprine wordt u niet suf of slaperig. U mag daarom autorijden tijdens het gebruik van azathioprine.

Operaties en (tandheelkundige) ingrepen

Azathioprine geeft mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw behandelaar of het nodig is azathioprine tijdelijk te onderbreken.

Laat uw tand(arts) weten dat u azathioprine gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Als u naar het buitenland gaat, neem dan een medicijnpaspoort mee. Dit kunt u vragen bij uw apotheek.

Vaccinaties

 • Omdat u een nierziekte heeft en daarvoor afweerremmende medicijnen gebruikt, adviseren wij u om ieder jaar de griepprik te halen bij uw huisarts.
 • Heeft u een andere vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw nefroloog, huisarts of apotheek.
 • Heeft u plannen om een verre reis te maken? Bespreek dit dan voor het starten van azathioprine met uw behandelend arts. Bepaalde vaccinaties werken namelijk minder goed tijdens het gebruik van azathioprine.
 • Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin af tijdens het gebruik van azathioprine. Bijvoorbeeld vaccinaties tegen bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG.

Vruchtbaarheid, zwanger worden en borstvoeding

 • Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt.
 • Heeft u een kinderwens, of bent u onverwacht zwanger geraakt? Laat dit dan weten aan uw behandelend arts.
 • Medicijngebruik tijdens de zwangerschap wordt meestal vermeden. Alleen in uitzonderlijke gevallen en na zorgvuldige afweging kan azathioprine worden gebruikt tijdens de zwangerschap.
 • Overleg met uw behandelend arts of u tijdens het gebruik van azathioprine veilig borstvoeding kunt geven.

Zonlicht en UV-straling

Beperk tijdens het gebruik van azathioprine de blootstelling aan zonlicht en UV-straling door het dragen van beschermende kleding en/of het gebruik van zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.

Als u nog vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Nefrologie, telefoonnummer (073) 553 30 71.