Headerafbeelding
Foto mobiele telefoon in hand
Behandeling

Chronische darmontsteking (IBD) thuismonitoring

Mensen met chronische darmontsteking (IBD, ofwel inflammatory bowel disease) kunnen mogelijk gebruik maken van thuismonitoring. U kunt dit bespreken met uw behandelaar.

Bij thuismonitoring hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis. U krijgt op deze manier de zorg die bij u past.

Hoe verloopt thuismonitoring?

Hier vindt u alle belangrijke informatie
Code INT-923
Laatste revisie: 15 april 2024 - 15:47
Hoe verloopt thuismonitoring?

Chronische darmontsteking (IBD) thuismonitoring

Bij thuismonitoring voert u metingen over uw gezondheid in via een app op uw telefoon. U geeft via de app de calprotectine-uitslag door en vult een vragenlijst in. De metingen komen binnen in het Monitoringscentrum. U krijgt vervolgens een bericht in de app met daarin uitleg wat het vervolg zal zijn.

Wijken de metingen af? Dan nemen wij contact met u op om te vragen hoe het met u gaat. Heeft u zelf vragen? Dan kunt u die via de app stellen. Wanneer het nodig is overleggen wij met de behandelaar. Zo houden wij u goed in de gaten.

U heeft een smartphone nodig. Hierop installeert u de Thuismeten app.

Hoe geeft u metingen door via de app?

In de Thuismeten-app krijgt u uitleg over het invullen van de metingen. Het meten van de calprotectine gebeurt met behulp van een calprotectine thuistest; deze ontvangt u van uw behandelaar. De metingen komen binnen bij het Monitoringscentrum.

Hoe vaak en wanneer test u de calprotectine?

U test om de 4 maanden uw calprotectine met behulp van de calprotectine thuistest. Op dezelfde dag zetten we ook de vragenlijst voor u klaar. U kunt zelf een voorkeur voor een meetdag opgeven als u dit belangrijk vindt.

Voor hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het installeren van de app, kunt u contact opnemen met het Monitoringscentrum.

U kunt ook via de 'Thuismeten-app' contact opnemen met het Monitoringscentrum. Bijvoorbeeld als u algemene vragen heeft of wanneer u twijfelt over uw situatie. Dit doet u gemakkelijk via de knop 'Contact met zorgverlener' die u kunt vinden onder het kopje 'Zelfzorg'.

Let op: in spoedeisende situaties belt u NIET met het Monitoringscentrum maar naar uw eigen huisarts, de huisartsenpost (buiten kantooruren), of 112!