Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Buikwandcorrectie (abdominoplastiek, buikwandplastiek)

Mensen die kiezen voor een buikwandcorrectie hebben teveel huid ter plaatse van hun buik.

Tijdens de operatie halen we overtollige huid en onderhuids vetweefsel weg. Als de buikspieren verslapt zijn, verstevigen we die ook. Na de operatie blijft u littekens houden. De littekens komen rond de navel te liggen, laag in de onderbuik en boven het schaambeen. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code PCH-038
Laatste revisie: 19 december 2023 - 14:32
Hoe verloopt de behandeling?

Buikwandcorrectie (abdominoplastiek, buikwandplastiek)

Wordt de behandeling vergoed?

Een buikwandcorrectie is over het algemeen een cosmetische operatie. Daarom wordt deze meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. De operatie is duur omdat dit onder algehele anesthesie gebeurt. Ook moet u enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Vraag van tevoren bij de plastisch chirurg een opgave van de totale kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Medische fotografie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt door de medisch fotograaf. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Opname ziekenhuis

Voor deze operatie wordt u enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Verdere voorbereiding

 • Geef van tevoren aan bij uw arts als u long- en/of hartklachten heeft en of u medicijnen gebruikt. Dit geldt voornamelijk voor bloedverdunners.
 • We adviseren u om voor de operatie een strakke hoge onderbroek of figuur corrigerend step-in te kopen. Dit geeft uw buik na de operatie veel steun. U kunt dit kopen bij een lingeriezaak. Neem deze mee naar het ziekenhuis.

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
 • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

 • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

 • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

We adviseren u dringend om na de operatie niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Voor de behandeling

De verpleegkundige ontvangt u op de afdeling en bereidt u verder voor op de behandeling. Als u aan de beurt bent voor de operatie, brengt de verpleegkundige van de afdeling u naar het Operatiecentrum

De verpleegkundige brengt u eerst naar de 'holding'. Dit is de voorbereidingsruimte. Hier draagt de verpleegkundige u over aan de anesthesiemedewerker.

Op de holding sluiten we u aan op bewakingsapparatuur. U krijgt plakkers op de borst om de hartslag te meten en een klemmetje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te controleren. Ook krijgt u een band om uw arm waarmee de bloeddruk wordt gemeten. Verder krijgt u een infuus in uw hand of arm. Hierdoor kunnen we u medicijnen geven.

Het kan zijn dat de operateur en/of de anesthesioloog daarna nog langskomen om een paar laatste vragen te stellen. We brengen u vervolgens naar de operatiekamer.

Tijdens de behandeling

De plastisch chirurg maakt de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribbenboog en het borstbeen. Vervolgens trekt de arts de huid strak en verwijdert de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Wanneer uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd. De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen. De navel wordt opnieuw ingehecht. De operatie duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de operatie laat de arts een aantal drains in de wond achter. Dit zijn dunne slangetjes waardoor het wondvocht naar buiten kan.

Om geen spanning op de wond te krijgen, ligt u tijdens de operatie in een halfzittende houding met uw benen gebogen. Dit noemen we de Fowlerse houding. Ook na de operatie blijft u in deze houding in bed liggen.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengen wij u naar de uitslaapkamer. Net als tijdens de operatie controleren we voortdurend uw bloeddruk, hartritme en zuurstofbehoefte. Zodra u wakker bent en u zich goed voelt, brengen we u terug naar de verpleegafdeling.

Na de behandeling

Uw buik voelt pijnlijk en gespannen aan. Hoesten, niezen, persen en lachen veroorzaken extra pijn. De pijn wordt langzaam minder. Als we tijdens de operatie ook uw buikspieren hebben verstevigd, moet u extra voorzichtig zijn met uit bed komen. U mag uw buikspieren absoluut niet aanspannen.

Om het wondgebied en de omliggende spieren rust te geven moet u voorovergebogen lopen. Langzaam aan kunt u zich meer rechtop bewegen. Dit duurt ongeveer 1 week.

De drains blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer uitkomt. Dit is ongeveer 2 tot 4 dagen. Meestal gaat u met drains naar huis. 

Naar huis

Wanneer u voldoende bent hersteld en de wond geneest goed, dan mag u naar huis. Meestal bent u 1 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

Risico's

Bij iedere operatie kunnen er complicaties optreden, zoals een infectie aan de wond, maar dit komt slechts zelden voor. Een enkele keer kan een nabloeding optreden. Dan moet de arts het bloedvaatje dichtmaken via een (nieuwe) operatie.

Er kan wat overtollige huid blijven zitten bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms moet de arts dit verwijderen. Dit gebeurt dan met een plaatselijke verdoving.

Vaak is uw huid aan de voorzijde van de bovenbenen en/of de onderbuik een tijd na de operatie gevoelloos of minder gevoelig. Vaak komt het gevoel geleidelijk terug, maar in enkele gevallen gebeurt dit niet.

Uw lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt u zich na de operatie moe voelen. De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Voor de pijn mag u 4x per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg gebruiken. 

Door de operatie ontstaan er bloeduitstortingen. De plastisch chirurg heeft een groot deel van uw lichaam geopereerd. U kunt dus last hebben van zwelling en bloeduitstortingen. Deze zullen langzaam afnemen.

Adviezen voor thuis

 • U mag niet roken.
 • U mag 2 dagen na de operatie pas douchen. U mag kort douchen, als de drains zijn verwijderd. 
 • De eerste 7 dagen na de operatie moet u voorovergebogen lopen. Langzaam aan kunt u zich meer rechtop bewegen.
 • Bij niezen, hoesten of persen kunt u het beste de buik met de hand ondersteunen om tegendruk te geven.
 • Wij raden u aan om de eerste 4 tot 6 weken na de operatie, de buikband te dragen. Bij voorkeur de eerste 2 weken dag en nacht, de overige weken alleen bij mobiliseren. Dit mag eventueel ook een strakke hoge onderbroek (corsetbroek) zijn.
 • U mag 2 weken niet in bad. 
 • U mag na 2 weken fietsen.
 • De eerste maand na uw operatie mag u alleen nog maar zeer licht lichamelijk werk doen. Als ook uw buikwandspieren zijn verstevigd, mag u in deze weken beslist niet (zwaar) tillen. 
 • We raden u af om de eerste 4 tot 6 weken seks te hebben.
 • U mag 6 weken niet sporten.
 • Houd rekening met een totale herstelperiode van ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna zijn alle bewegingen weer mogelijk.
 • Om de littekens zo mooi mogelijk te laten genezen, mag u de eerste 6 maanden na de operatie niet in de zon. Ook niet onder de zonnebank. Om de littekens te beschermen smeert u ze in met factor 50.

Wat verder belangrijk is om te weten

 • De littekens onder op de buik, blijven altijd zichtbaar. Ze kunnen nog een half jaar dik, rood en gevoelig zijn.
 • Het is verstandig om op uw gewenste gewicht te blijven.
 • Het is goed te weten dat u na de operatie beter geen kinderen meer kunt krijgen. De buik wordt bij een zwangerschap zo opgerekt dat het effect van de operatie weer weg is.
 • Soms is de eerste tijd na de operatie het gebied boven het litteken wat dik en gespannen. De heupen puilen wat uit. Dit verdwijnt meestal weer, maar kan soms maanden duren.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Na ongeveer 10 dagen komt u voor controle naar de polikliniek. Als u nog hechtingen heeft in de vorm van knoopjes, dan worden deze verwijderd.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.