Behandeling

Allogene stamceltransplantatie

Bij een stamceltransplantatie worden gezonde, bloedvormende stamcellen in de bloedbaan geplaatst.

Deze stamcellen komen bij een allogene stamceltransplantatie van een donor. De stamcellen vinden hun weg naar de beenmergholte. Daar maken zij nieuwe goedwerkende bloedcellen aan. Of u voor allogene stamceltransplantatie in aanmerking komt, hangt bijvoorbeeld af van de ziekte die u heeft, uw leeftijd en uw conditie.

We verwijzen u voor deze behandeling altijd door naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld het Radboudumc in Nijmegen of het UMC Utrecht.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Betrokken afdelingen

Code ONC-272
Laatste revisie: 20 februari 2023 - 08:49
Hoe verloopt de behandeling?

Allogene stamceltransplantatie

U wordt voor een allogene stamceltransplantatie altijd een aantal weken opgenomen in een academisch ziekenhuis, bijvoorbeeld het Radboudumc of het UMC Utrecht.

U krijgt eerst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een kuur met een hoge dosis chemotherapie. Met de hoge dosis chemotherapie proberen we de nog achtergebleven kwaadaardige cellen te doden. Hierbij raken ook de eigen beenmerg- en bloedcellen blijvend beschadigd.

Na deze intensieve behandeling met chemotherapie krijgt u de stamcellen (die eerder bij de donor zijn afgenomen) om dit probleem op te kunnen vangen. Deze cellen groeien uiteindelijk weer uit tot goed werkend beenmerg- en bloedcellen.