Behandeling

Allogene stamceltransplantatie

Bij een stamceltransplantatie brengen we gezonde, bloedvormende stamcellen in uw bloedbaan in. Deze stamcellen komen bij een allogene stamceltransplantatie van een donor.

De stamcellen vinden hun weg naar de beenmergholte. Daar maken zij nieuwe goedwerkende bloedcellen aan. Of u voor allogene stamceltransplantatie in aanmerking komt, hangt onder meer af van de ziekte die u heeft, uw leeftijd en conditie.

We verwijzen u voor deze behandeling altijd door naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld het Radboudumc in Nijmegen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Betrokken afdelingen

Code ONC-272
Laatste revisie: 22 juni 2022 - 09:54
Hoe verloopt de behandeling?

Allogene stamceltransplantatie

U wordt voor een allogene stamceltransplantatie altijd een aantal weken opgenomen in een academisch ziekenhuis, bijvoorbeeld het Radboudumc. U krijgt eerst een kuur met een hoge dosis chemotherapie. Met de hoge dosis chemotherapie proberen we de nog achtergebleven kwaadaardige cellen te doden. Hierbij raken ook de eigen beenmerg- en bloedcellen blijvend beschadigd.

Na deze intensieve behandeling met chemotherapie krijgt u de stamcellen (die eerder bij de donor zijn afgenomen) om dit probleem op te kunnen vangen. Deze cellen groeien uiteindelijk weer uit tot goed werkend beenmerg- en bloedcellen.