Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

Als u te veel huid bij uw oogleden heeft, kan de arts dit verwijderen met een operatie.

We noemen dit een ooglidcorrectie. Als het nodig is, haalt de arts ook wat vet weg. Bij het bovenooglid krijgt u een sneetje in de plooi van uw ooglid. Bij het onderooglid maakt de arts een snee net onder de rand van uw ooglid. Een operatie aan de onderoogleden is ingewikkelder en duurt langer.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code PCH-040a
Laatste revisie: 23 augustus 2023 - 16:27
Hoe verloopt de behandeling?

Bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

Bij een operatie alleen aan de bovenoogleden, krijgt u meestal een plaatselijke verdoving. U hoeft dan niet nuchter te zijn.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Medische fotografie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt door de medisch fotograaf. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Voor de operatie tekent de arts af hoeveel huid er bij de operatie wordt weggehaald. Als het nodig is, haalt de arts ook wat vet weg. Bij het bovenooglid krijgt u een sneetje in de plooi van uw ooglid. Hierdoor zijn de littekens bijna niet zichtbaar.

Na de behandeling

U heeft kleine pleisters op de wonden. 

De eerste uren na de operatie, ziet u niet goed. We brengen vaak zalf op uw ogen aan, waardoor u een korte tijd wazig ziet. Het gebied rond de ogen voelt branderig en gezwollen aan. 

U mag na de behandeling meteen naar huis.

Risico's

Elke operatie heeft risico’s. Gelukkig komen bij deze operaties niet veel ernstige complicaties voor, zoals een nabloeding of infectie.

In zeer zeldzame gevallen kan er namelijk een bloeding achter het oog optreden, waardoor u blind kunt worden. Een bloeding achter het oog moet snel verwijderd worden. Snel ingrijpen kan dit voorkomen. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Resultaat

Na de operatie kunt u verbetering van de klachten verwachten. Het is niet zo dat deze operatie uw ogen en uiterlijk perfect maakt. Met deze operatie kunnen we geen kraaienpootjes weghalen. Het definitieve resultaat is na 3 maanden zichtbaar.

Uw lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt u zich na de operatie moe voelen. De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Adviezen voor thuis

  • Om zwelling van de oogleden te verminderen, kunt u thuis een soort ‘ijsbril’ maken. U doet diepvries-erwtjes of appelstroop in een boterhamzakje in de vriezer. Appelstroop blijft zacht. Dit kunt u met een gaasje eronder op uw oogleden leggen.
    Let op dat het ijs niet direct uw huid raakt. 
  • Uw ogen zien er in de eerste dagen gezwollen en blauw uit. We raden aan om in deze periode een zonnebril te dragen. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 7 tot 10 dagen. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit verbetert in de loop van een aantal weken. 
  • Er mag niet teveel druk op uw hoofd komen. Daarom mag u de eerste dagen na de operatie niet bukken, persen of zwaar tillen.
  • Na 3 weken mag u weer make-up rondom de ogen gebruiken.
  • Bedek uw ogen de eerste 3 tot 6 maanden met een zonnebril als u in de zon komt. Dit geldt ook voor de zonnebank.

Wat doet u bij problemen thuis na een operatie?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Plastische Chirurgie, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 15. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een controleafspraak mee. Tijdens deze controle verwijderen we de pleisters en de hechtingen.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven. Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.