aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping

Bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

Als u teveel huid bij uw oogleden heeft, kan de arts dit verwijderen met een operatie.

We noemen dit een ooglidcorrectie. Als het nodig is, haalt de arts ook wat vet weg. Bij het bovenooglid krijgt u een sneetje in de plooi van uw ooglid. Bij het onderooglid maakt de arts een snee net onder de rand van uw ooglid. Een operatie aan de onderoogleden is ingewikkelder en duurt langer.

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Code PCH-040a
Laatste revisie: 13 februari 2020 - 12:24

Bovenooglidcorrectie door de plastisch chirurg

Bij een operatie alleen aan de bovenoogleden, krijgt u meestal een plaatselijke verdoving. U hoeft dan niet nuchter te zijn.

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de POK.

Op de pagina ‘Operatie met plaatselijke verdoving door de plastisch chirurg’ leest u meer praktische informatie die u kan helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Medische fotografie

Voor de behandeling worden er foto’s gemaakt door de medisch fotograaf. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Voor de operatie tekent de arts af hoeveel huid er bij de operatie wordt weggehaald. Als het nodig is, haalt de arts ook wat vet weg. Bij het bovenooglid krijgt u een sneetje in de plooi van uw ooglid. Hierdoor zijn de littekens bijna niet zichtbaar.

Na de behandeling

U heeft kleine pleisters op de wonden. Direct na de operatie krijgt u een ‘ijsbril’ op. Dit is een koelelement in de vorm van een bril. Hiermee verminderen we de zwelling van de oogleden. Deze ‘ijsbril’ houdt u 1 tot 1½ uur op.

De eerste uren na de operatie, ziet u niet goed. We brengen vaak zalf op uw ogen aan, waardoor u een korte tijd wazig ziet. Het gebied rond de ogen voelt branderig en gezwollen aan.

U mag na de behandeling meteen naar huis.

Risico's

Elke operatie heeft risico’s. Gelukkig komen bij deze operaties niet veel ernstige complicaties voor, zoals een nabloeding of infectie.

In zeer zeldzame gevallen kan er namelijk een bloeding achter het oog optreden, waardoor u blind kunt worden. Een bloeding achter het oog moet snel verwijderd worden. Snel ingrijpen kan dit voorkomen. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Resultaat

Na de operatie kunt u verbetering van de klachten verwachten. Het is niet zo dat deze operatie uw ogen en uiterlijk perfect maakt. Met deze operatie kunnen we geen kraaienpootjes weghalen. Het definitieve resultaat is na 3 maanden zichtbaar.

Uw lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom kunt u zich na de operatie moe voelen. De adviezen die we u meegeven helpen u om te herstellen. Ook heeft u hierdoor minder kans op eventuele problemen die kunnen ontstaan door de operatie (complicaties).

Adviezen voor thuis

• In plaats van een ‘ijsbril’ kunt u thuis diepvries-erwtjes of appelstroop in een boterhamzakje in de vriezer doen. Appelstroop blijft namelijk zacht. Dit kunt u met een gaasje eronder op uw oogleden leggen.
    Let op dat het ijs niet direct uw huid raakt.
  • Uw ogen zien er in de eerste dagen gezwollen en blauw uit. We raden aan om in deze periode een zonnebril te dragen. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 7 tot 10 dagen. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit verbetert in de loop van een aantal weken.
  • Er mag niet teveel druk op uw hoofd komen. Daarom mag u de eerste dagen na de operatie niet bukken, persen of zwaar tillen.
  • Na 3 weken mag u weer make-up rondom de ogen gebruiken.
  • Bedek uw ogen de eerste 3 tot 6 maanden met een zonnebril als u in de zon komt. Dit geldt ook voor de zonnebank.

Autorijden na een behandeling

Autorijden, maar ook het besturen van andere vervoersmiddelen mag alleen als u weer goed bent hersteld. Dit zegt de wet. Uw arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om een auto te besturen. U moet dus zelf een inschatting maken of het veilig en verantwoord is om te rijden na een behandeling. Autorijden doet u altijd op eigen risico. Wij adviseren u om uw autoverzekeringspolis te bekijken omdat ook uw verzekeraar bepaalde eisen kan stellen aan het rijden na een behandeling.

Wat doet u bij problemen thuis?

Waar u goed op moet letten is of u erge pijn krijgt in of rondom uw oog. Als u een paar uur na de operatie steeds minder goed kunt zien, belt u direct het ziekenhuis. U belt naar:

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15. Bij spoedgevallen en buiten kantoortijden, belt u de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u een controleafspraak mee. Tijdens deze controle verwijderen we de pleisters en de hechtingen.

Plastisch Chirurgen

Alle plastisch chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn geregistreerd in Nederland. Ook zijn ze lid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit betekent dat ze volgens de regels van deze vereniging werken. Voor u als patiënt betekent dit dat u de best mogelijke zorg krijgt. Wij staan voor kwaliteit, deskundigheid en betrouwbaarheid.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de Plastisch chirurg. Het kan handig zijn uw vragen voor het gesprek op te schrijven.

Polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 15.