Behandeling

Aderlaten (flebotomie)

Aderlaten is een behandeling waarbij een hoeveelheid bloed wordt afgenomen met een infuus. Het doel ervan is om de hoeveelheid rode bloedcellen of het ijzergehalte in het bloed te verminderen.

Aderlaten wordt toegepast bij:

  • IJzerstapeling, ook wel hemochromatose genoemd. Door het aderlaten vermindert de hoeveelheid ijzer in het bloed.
  • Een te hoge productie van rode bloedcellen, ook wel polycythemia vera genoemd. Door het aderlaten vermindert het aantal rode bloedcellen in het bloed.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code DIA-064
Laatste revisie: 28 april 2021 - 15:49
Hoe verloopt de behandeling?

Aderlaten (flebotomie)

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft zich voor een aderlating niet speciaal voor te bereiden. Zorg er wel voor dat u vooraf goed hebt gegeten en gedronken.

Als u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon blijven gebruiken, tenzij anders met u wordt afgesproken.

Wat gebeurt er bij de behandeling?

U mag plaatsnemen in een comfortabele stoel. Eerst meet de verpleegkundige uw bloeddruk. Daarna brengen we een naald in, in een bloedvat in uw arm. De naald is verbonden met een systeem dat het bloed opvangt. Tijdens het aderlaten blijft de naald zitten, maar meestal is dit niet vervelend.

De arts bepaalt hoeveel bloed er wordt afgenomen. Het afnemen van het bloed duurt ongeveer 15 minuten.

Tijdens het aderlaten kunt u last krijgen van duizeligheid, licht in het hoofd voelen of (de neiging hebben tot) flauwvallen. Het is belangrijk dat u het meteen aan de verpleegkundige vertelt als u zich niet lekker voelt.

De hele behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de aderlating halen we de naald uit het bloedvat en moet u de insteekopening even dichtdrukken. Als het bloeden is gestopt krijgt u een verbandje op de insteekopening. U blijft nog wel 10 tot 20 minuten in de stoel zitten, om te voorkomen dat u duizelig wordt. Het is verstandig om dan ook wat te drinken; u krijgt drinken aangeboden. Hierna meten we nog een keer uw bloeddruk. Als deze goed is en u zich goed voelt mag u weer naar huis. Komt u voor de eerste keer, dan is het verstandig om te regelen dat iemand u naar huis brengt.

Na het aderlaten kunnen nog milde klachten optreden, zoals vermoeidheid. Het advies is om de dag van het aderlaten verder rustig aan te doen. Ook kan er een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan bij de insteekopening. Deze klachten kunnen geen kwaad en zijn meestal binnen enkele dagen over.

Heeft u vragen over de behandeling?

Heeft u vragen over de behandeling, dan kunt tijden kantooruren contact opnemen met de polikliniek Nefrologie, telefoonnummer (073) 553 30 71.