Behandeling

Aderlaten (flebotomie)

Aderlaten is een behandeling waarbij een hoeveelheid bloed wordt afgenomen met een infuus. Het doel ervan is om de hoeveelheid rode bloedcellen of het ijzergehalte in het bloed te verminderen.

Aderlaten wordt toegepast bij:

  • IJzerstapeling, ook wel hemochromatose genoemd. Door het aderlaten vermindert de hoeveelheid ijzer in het bloed.
  • Een te hoge productie van rode bloedcellen, ook wel polycythemia vera genoemd. Door het aderlaten vermindert het aantal rode bloedcellen in het bloed.
Lees meer

De eerste 2 aderlatingen worden altijd op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch gedaan. Daarna heeft u de afspraken voor de aderlatingen meestal op onze JBZ Dichtbij locatie in Boxtel of Rosmalen. U kunt hier gratis parkeren. Lees hier meer over voordelen van onze JBZ Dichtbij locaties.

 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code DIA-064
Laatste revisie: 3 september 2024 - 12:30
Hoe verloopt de behandeling?

Aderlaten (flebotomie)

Hoe bereidt u zich voor?

U hoeft zich voor een aderlating niet speciaal voor te bereiden. Zorg er wel voor dat u vooraf goed hebt gegeten en gedronken.

Als u medicijnen gebruikt, mag u deze gewoon blijven gebruiken, tenzij anders met u wordt afgesproken.

Wat gebeurt er bij de behandeling?

U mag plaatsnemen in een comfortabele stoel. Eerst meet de verpleegkundige uw bloeddruk. Daarna brengen we een naald in, in een bloedvat in uw arm. De naald is verbonden met een systeem dat het bloed opvangt. Tijdens het aderlaten blijft de naald zitten, maar meestal is dit niet vervelend.

De arts bepaalt hoeveel bloed er wordt afgenomen. Het afnemen van het bloed duurt ongeveer 30 minuten. U blijft daarna nog 10 tot 15 minuten in de stoel zitten. De hele behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Tijdens het aderlaten kunt u last krijgen van duizeligheid, licht in het hoofd voelen of (de neiging hebben tot) flauwvallen. Het is belangrijk dat u het meteen aan de verpleegkundige vertelt als u zich niet lekker voelt.

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de aderlating halen we de naald uit het bloedvat en moet u de insteekopening even dichtdrukken. Als het bloeden is gestopt krijgt u een verbandje op de insteekopening. U blijft nog wel 10 tot 20 minuten in de stoel zitten, om te voorkomen dat u duizelig wordt. Het is verstandig om dan ook wat te drinken; u krijgt drinken aangeboden. Hierna meten we nog een keer uw bloeddruk. Als deze goed is en u zich goed voelt mag u weer naar huis. Komt u voor de eerste keer, dan is het verstandig om te regelen dat iemand u naar huis brengt.

Na het aderlaten kunnen nog milde klachten optreden, zoals vermoeidheid. Het advies is om de dag van het aderlaten verder rustig aan te doen. Ook kan er een bloeduitstorting (blauwe plek) ontstaan bij de insteekopening. Deze klachten kunnen geen kwaad en zijn meestal binnen enkele dagen over.

Heeft u vragen over de behandeling?

Heeft u vragen over de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de JBZ Dichtbij locatie waar u de afspraak heeft:

JBZ Dichtbij Rosmalen: (073) 553 35 30 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 16.45 uur)

JBZ Dichtbij Boxtel: (073) 553 68 77 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 16.45 uur)