Headerafbeelding
kunstwerk de wandeling harrie gerritz
Behandeling

Behandeling ontstoken wortelpunt

De MKA-chirurg kan een ontsteking aan de wortelpunt behandelen met een kleine operatie.

Hierbij maakt de MKA-chirurg het tandvlees aan de zijkant van uw kaak los. Vervolgens verwijdert de MKA-chirurg de wortelpunt en brengt hier een extra vulling aan. Ook het ontstoken weefsel eromheen wordt verwijderd. We leggen het tandvlees weer terug en hechten de wond.

onderkaak met ontstoken wortelpunt

Na een behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code mon-039
Laatste revisie: 13 december 2023 - 09:46
Na een behandeling

Behandeling ontstoken wortelpunt

Adviezen voor thuis

Heeft u een gaasje op de wond, dan mag u dit na 30 minuten weghalen.

Pijn, wat kunt u eraan doen?

Wij geven u een recept voor pijnstillers mee. Deze kunt u ophalen bij de Jeroen Bosch Apotheek of uw eigen apotheek.

Begin met het innemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijnstillers bestrijden deze pijn goed.

Zwelling, wat kunt u eraan doen?

Door de behandeling kan uw wang of lip flink opzetten. Deze zwelling is het grootst na ongeveer 2 à 3 dagen. Daarna slinkt de zwelling langzaam. U hoeft zich geen zorgen om de zwelling te maken. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. 

U kunt de zwelling beperken door een plastic zakje met ijsklontjes tegen de wang of lip te houden. U kunt een washandje om het plastic zakje doen. Hiermee voorkomt u dat uw huid bevriest. Dit moet u doen wanneer u thuis bent. U kunt ook van thuis een coldpack of bevroren koelelement meenemen. Dan kunt u na de behandeling direct koelen. Het is voldoende als u een uur koelt. 

Ook kunt u de eerste 2 nachten met een extra hoofdkussen slapen. Dit gaat de zwelling ook tegen.

Hechtingen

We hechten uw tandvlees meestal met materiaal dat na ongeveer 10 dagen vanzelf oplost. Soms moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. Dan maken we een afspraak met u om de hechtingen te verwijderen.

Zacht voedsel

De eerste paar dagen na de behandeling kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft dan niet veel te kauwen.

Poetsen en spoelen

Een goede mondhygiëne na de behandeling is belangrijk. U kunt ‘s avonds na de behandeling normaal uw tanden en kiezen poetsen. Let op: u moet voorzichtig poetsen op de plaats waar u bent geopereerd. Wanneer u een recept voor mondspoeling heeft gekregen, dan mag u daar pas 24 uur ná de behandeling mee starten. Ga niet dezelfde dag spoelen; ook niet met water!

Niet roken

U kunt de eerste 5 dagen beter niet roken. Dit is slecht voor de genezing van de wond.

Wat moet u doen bij nabloeden?

De eerste dag na de behandeling kan er nog wat bloed bij het speeksel zitten. Dit gaat vanzelf over. Wanneer de wond erg gaat bloeden, kunt u het volgende doen:

  • U neemt een gaasje of een schone zakdoek. Hiermee dept u de wond voorzichtig schoon en droog. U mag niet spoelen!
  • Dan legt u 2 gaasjes op de wond. Als u geen gaasje heeft, kunt u ook een knoop in een schone zakdoek leggen. Dit legt u op de wond.
  • Dan klemt u de kaken op elkaar. Dit doet u een uur lang. Zo komt er druk op de wond en stopt het bloeden. Blijft de wond daarna nog erg bloeden, dan belt u de polikliniek. 

Zonnebank

De eerste 2 dagen mag u niet in de zon zitten of onder de zonnebank gaan. Ook niet wanneer uw wang nog dik is.

Wat doet u bij problemen thuis?

De eerste dag na de behandeling kan er nog wat bloed bij het speeksel zitten. Dit gaat vanzelf over. U moet zeker niet gaan spoelen! Heeft u in vóór uw controleafspraak problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

U belt als:

  • de wond erg blijft bloeden;
  • na 3 à 4 dagen de zwelling of de pijn niet afneemt, maar juist erger wordt;
  • u slikklachten krijgt;
  • u koorts krijgt boven de 39°C.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, dan kunnen we u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 23 30. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Met vragen belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30.