Behandeling

Botoxbehandeling van de kauwspieren

U krijgt een behandeling met botulinetoxine type A (in de volksmond: botox) bij de Mond- Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) of de tandarts-gnatholoog. Lees hier meer over deze ingreep en over wat u kunt verwachten.

 

De behandeling vindt plaats op de polikliniek Mond-Kaak en Aangezichtschirurgie en Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. 

Lees meer

Waarom een behandeling met botox?

Botox is een medicijn dat de spieren verzwakt door tijdelijk lokaal de zenuwen te blokkeren. Een bekende toepassing is de cosmetische behandeling van bepaalde spieren van het gezicht waardoor er minder rimpels ontstaan. U hebt een medische reden voor de behandeling met botox.

Door overactiviteit van de kauwspieren kunnen deze pijnlijk worden. Ook de kaakgewrichten en de tanden en kiezen kunnen hierdoor overbelast raken en pijnklachten veroorzaken.

Soms gaat dit gepaard met zwelling van de kauwspieren ter plaatse van de kaakhoeken en voor de oren. Dit wordt hypertrofie genoemd. Dit is een onschuldig verschijnsel, maar het kan soms een storende verandering van de vorm van het gezicht geven.

Het duurt enkele weken voordat u effect gaat merken van de botox op de pijnklachten. Daarnaast kan ook de zwelling (hypertrofie) van de kauwspieren bij de kaakhoeken geleidelijk minder worden. Het duurt enkele weken tot maanden voordat dit effect zichtbaar is.

Het effect van de botox is tijdelijk; meestal 2 tot 3 maanden. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de overbelasting van de kauwspieren aan te pakken, zoals tandenknarsen, klemmen of andere mondgewoonten. De MKA-chirurg of gnatholoog bespreekt dit met u.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code MON-087
Laatste revisie: 15 februari 2023 - 08:52
Hoe verloopt de behandeling?

Botoxbehandeling van de kauwspieren

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

De botox wordt ingespoten in de kauwspieren in de wang en/of aan de zijkant van het hoofd, meestal aan beide zijden. Eerst worden de injectieplaatsen aangegeven met afwasbare stift. Daarna wordt de huid schoongemaakt met alcohol. De injecties worden gegeven met een dunne naald. U voelt de injecties als kleine prikjes. Een verdoving is hiervoor niet nodig. De behandeling duurt ongeveer 5 minuten.

Wat zijn de risico's?

Zelden komt het voor dat de lachspieren iets verzwakt worden, zodat u niet breeduit kunt lachen. Dit is tijdelijk en hersteld volledig.

Het effect van de behandeling is soms onvoldoende. Dan kan de behandeling herhaald worden.

Waar moet u rekening mee houden na de behandeling?

Houd na de behandeling rekening met onderstaande punten:

  • Vermijd intensief sporten of een saunabezoek op de dag dat u bent behandeld.
  • U kunt hoofdpijn krijgen na de behandeling.
  • U mag aan het verkeer deelnemen.
  • Soms krijgt u een pleister, deze mag u thuis verwijderen.
  • U kunt een blauwe plek krijgen op de injectieplaats. 
  • De spieren kunnen enkele dagen wat stijf en dik aanvoelen. Dit gaat vanzelf over.
  • Soms heeft u het gevoel dat u minder goed kunt kauwen. De kauwfunctie wordt echter overgenomen door andere spieren.

Controle

U krijgt een telefonische of poliklinische afspraak voor controle.

Wanneer moet u contact opnemen?

Bel voor uw controleafspraak naar de polikliniek MKA en CBT als u na de behandeling koorts of zwelling krijgt. 

Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren via telefoonnummer: (073) 553 23 30.

Heeft u nog vragen?

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Stelt u deze gerust aan de MKA-chirurg of tandarts-gnatholoog.