Headerafbeelding
Reflectiekubussen, Piet Hein Stulemeyer
Behandeling

Behandelschema met hormoontabletten

Wanneer er geen goede eisprong is, krijgt u hormoontabletten om de eicel beter te laten rijpen. 

Hoe verloopt de behandeling?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Digitale kinderwenspoli

Speciaal voor patiënten van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde hebben wij de digitale kinderwenspoli. Hier kunt u vragen stellen aan ons team, maar ook heel gemakkelijk informatie vinden over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Er is ook een forum waar u met andere patiënten in contact kunt komen. 

Betrokken afdelingen

Code GYN-304
Laatste revisie: 17 november 2020 - 09:46
Hoe verloopt de behandeling?

Behandelschema met hormoontabletten

U krijgt Letrozol voorgeschreven. Hieronder ziet u het behandelschema dat bij dit medicijn hoort.

schema voor hormoontabletten

Hoe werkt het invullen van dit schema?

Cyclusdag 1. Is de dag dat uw menstruatie begint en goed doorzet. U verliest dan helderrood bloed. Zet de menstruatie na 18.00 uur pas goed door? Dan geldt de volgende dag als de 1e cyclusdag. 

U vult de datum van de 1e cyclusdag in boven '1'. Als u de rest van de data invult, ziet u op welke datum u terug moet komen voor uw eerste echo-controle. Dit is meestal de 12e dag van de cyclus.

Letrozol tabletten. Deze neemt u in op cyclusdag 3 t/m 7. De arts geeft aan hoeveel tabletten u per dag moet gebruiken. 

Soms schrijft de arts u Clomid® of Nolvadex voor. Deze gebruikt u op dezelfde manier als Letrozol.

Letrozol

Letrozol is vaak het eerste medicijn dat we gebruiken om de eisprong te verbeteren. Letrozol prikkelt de hersenen om meer follikel stimulerend hormoon (FSH) te maken. Hierdoor gaan de eierstokken krachtiger werken.

Letrozol schrijven we ook voor om andere redenen, zoals bij een:

 • Te hoog mannelijk hormoongehalte (testosteron).
 • Te korte tweede cyclushelft.
 • Te laag progesteron in de tweede cyclushelft.
 • Cyclus langer dan 35 dagen.

Hoe gebruikt u Letrozol?

Letrozol neemt u maar 5 dagen in. Van de 3e cyclusdag tot en met de 7e cyclusdag. U kunt het tablet op elk moment van de dag innemen. Doe dit wel op een vast tijdstip zodat u het niet vergeet. U begint met één tablet van 2,5 mg per dag, tenzij de arts een andere hoeveelheid met u heeft afgesproken.

Door regelmatige echocontroles volgen we de groei van de eiblaasjes. U kunt Letrozol een langere tijd gebruiken als u een goede eisprong heeft en het baarmoederslijmvlies ook goed is. Dit controleren we door één week na de eisprong progesteron in het bloed te bepalen.

Treedt er geen eisprong op? Dan verhoogt de arts de hoeveelheid Letrozol met één tablet per dag. In één cyclus gebruikt u dus steeds dezelfde dagelijkse hoeveelheid. Dit kan tot maximaal 3 tabletten per dag.

Bijwerkingen van Letrozol

 • stemmingswisselingen;
 • hoofdpijn;
 • opvliegers;
 • vermoeidheid;
 • maag- en buikklachten.

Heeft u een verhoogd cholesterol of een verhoogde bloeddruk? Geef dit dan door aan uw hoofdbehandelaar en gebruik de Letrozol niet!

Krijgt u oogklachten (wazig zien, lichtflitsen) tijdens het gebruik van de medicijnen? Stop dan onmiddellijk en bel naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

Letrozol is een medicijn dat eigenlijk bedoeld is voor de behandeling van borstkanker. Door veel onderzoek en ervaring is inmiddels bekend dat Letrozol veilig en effectief is bij vruchtbaarheidsbehandelingen. In de Europese richtlijn is het dan ook het middel van eerste keuze.

Nolvadex® en Clomid®

De arts kan ook kiezen voor andere tabletten, zoals: Nolvadex® of Clomid®.

Deze neemt u net als Letrozol op de 3e cyclusdag tot en met de 7e cyclusdag in. Het werkt op dezelfde manier als Letrozol. De normale hoeveelheid is één tablet per dag. Bij onvoldoende resultaat kan de arts de hoeveelheid verhogen.

Bijwerkingen van Clomid

 • stemmingswisselingen;
 • hoofdpijn;
 • opvliegers;
 • vermoeidheid;
 • maag- buikklachten.

Krijgt u oogklachten (wazig zien, lichtflitsen) tijdens het gebruik? Stop dan onmiddellijk en bel naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

Bijwerkingen van Nolvadex

 • vocht vasthouden;
 • slapeloosheid;
 • stemmingswisselingen;
 • hoofdpijn;
 • beenkramp;
 • transpiratie;
 • duizeligheid.

Combinatie met Intra-Uteriene-inseminaties?

Krijgt u dit behandelschema samen met een Intra-Uteriene-inseminaties (IUI) en heeft u een menstruatie gekregen? Dan belt u naar het Centrum Voortplantingsgeneeskunde.

Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan de verpleegkundige via de digitale Kinderwenspoli.

Voor spoedgevallen (buiten werktijden) die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u  bellen naar spoedafdeling van Gynaecologie en Verloskunde, telefoonnummer: (073) 553 20 20.