Headerafbeelding
Fijn een dagje buiten, Harrie Gerritz
Behandeling

Behandeling bij ingevallen neusvleugels op de polikliniek

Een van de oorzaken van een verstopte neus is het invallen of aanzuigen van de neusvleugels.

Dit is vooral bij het inademen en bij inspanning. Dit komt door zwakte van de neusklep. Dit is het smalste deel van de neusluchtweg.
De KNO-arts kan dit verhelpen.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code KNO-769
Laatste revisie: 18 januari 2023 - 10:15
Hoe verloopt de behandeling?

Behandeling bij ingevallen neusvleugels op de polikliniek

  • Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen? Meld dit dan aan de arts of assistente.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit dan met u besproken.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde. 

Verdoving

De behandeling gebeurt op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. U bent volledig bij kennis. U krijgt in ieder neusgat 2 à 3 watjes die doordrenkt zijn met een verdovingsmiddel. Deze watjes blijven ongeveer 15 minuten zitten. Daarna worden ze verwijderd.

Tijdens de behandeling

U gaat op de behandelbank liggen. De arts verdooft de neus nog met een injectie. De verdoving werkt binnen enkele seconden.

De arts maakt een snede en verwijdert het (overtollig) kraakbeen uit de neus. Hierna krijgt u hechtingen waar het kraakbeen is verwijderd in de neus.

Door het litteken van de operatie wordt de zijwand van de neus na een aantal weken steviger, waardoor de neusvleugels niet meer invallen.

Na de behandeling heeft u twee kleine tampons in de neus. Deze worden de volgende dag op de polikliniek verwijderd. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Risico's

Bij iedere behandeling is er sprake van enig risico. U kunt een infectie krijgen of een onverwachte bloeding. Deze
complicaties zijn echter goed behandelbaar. Complicaties bij deze behandeling zijn zeer zeldzaam.

Uw lichaam heeft tijd nodig om te genezen. De pijn na de behandeling valt mee. U kunt hiervoor eventueel pijnstillers nemen.

In de neus en omgeving kunt u een dof gevoel hebben. Dit komt omdat de kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf. Het normale gevoel komt binnen enkele weken tot maanden terug.

Soms kunnen er veel korstjes in de neus blijven zitten. Als u dit vervelend vindt, kan de KNO-arts hiervoor een neuszalf voorschrijven.

De eerste weken na de operatie kan de neus en bovenlip wat stijf aanvoelen. Dit is normaal en wordt vanzelf minder. Ook kan het soms wat langer duren voordat de hechtingen zijn opgelost.

Adviezen voor thuis

De adviezen die we u meegeven helpen bij de genezing. Ook heeft u hierdoor een kleiner kans op eventuele complicaties.

  • Vermijd warmte: laat eten en drinken iets afkoelen.
  • Niet te heet douchen, geen zonnebank of naar de sauna gaan.
  • U mag een week uw neus niet snuiten, alleen ophalen. Het is beter om uw neus schoon te spoelen. Dit kan met een spuitje met keukenzoutoplossing of met het aangeschafte neusspoelsetje.
  • U mag een week niet tillen, persen of bukken.

Neusspoelen

Door de genezing kunnen er wondjes ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u thuis uw neus 3 tot 4 weken spoelt om de neus te reinigen. Dit moet u 2 tot 3 keer per dag doen. Voor het spoelen van de neus zijn diverse systemen op de markt. Via de polikliniek kunt u een spoelset kopen.

U kunt ook uw neus spoelen met een spuit en spoelvloeistof. De assistente geeft u hier uitleg over.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts. Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis.

De volgende dag komt u terug op de polikliniek om de tampons te laten verwijderen. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Nadat de tampons zijn verwijderd, kan er een bloedneus optreden. Deze stopt bijna altijd spontaan.

Bij vragen kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.