Headerafbeelding
Borstcentrum
Behandeling

Borstoperatie bij borstkanker

In verreweg de meeste gevallen begint de behandeling van borstkanker met een operatie. De tumor wordt hierbij operatief verwijderd. 

Er zijn 2 operaties mogelijk bij borstkanker:

Voor welke operatie gekozen wordt, hangt af van de grootte van de tumor en de borst, de soort borstkanker en in hoeverre de kanker verspreid is. Ook uw voorkeur telt uiteraard mee in de beslissing.

Borstkanker kan uitzaaiingen geven. Meestal verspreidt borstkanker zich het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Soms moeten deze klieren daarom verwijderd worden. Dit heet een okselklierdissectie.

Als er geen sprake is van voelbare lymfeklieren, verwijdert de chirurg een ‘schildwachtklier’. Dit is een lymfeklier in de oksel die zich het dichtst bij de afwijking in de borst bevindt. Dit is de zogenoemde schildwachtklierprocedure.

Lees meer

De medisch specialisten en verpleegkundig specialisten van het Borstcentrum willen samen met u kiezen voor de best passende operatie. Hierbij gebruikt het Borstcentrum de ‘keuzehulp’. De keuzehulp is een website die overzichtelijk informatie geeft en ondersteunt bij het op een rij zetten van uw vragen, gedachten en voorkeuren. Zo komt u samen met uw specialist tot een persoonlijk behandelplan.

Ga naar keuzehulp

Betrokken afdelingen

Code CHI-161
Laatste revisie: 1 november 2023 - 09:53

Borstoperatie bij borstkanker