Headerafbeelding
wachtkamer polikliniek Cardiologie
Behandeling

Dabigatran

Dabigatran is een krachtig bloedverdunnend middel.

Dabigatran (Pradaxa®) werkt ongeveer hetzelfde als de bloedverdunners die ook via de Trombosedienst gegeven worden (bijvoorbeeld het middel acenocoumarol). Het voordeel van dabigatran is dat u niet telkens de dikte van het bloed hoeft te laten controleren. Voor een goede werking van het medicijn is het wel belangrijk dat u dabigatran op de juiste manier inneemt. Daar vindt u hier meer informatie over.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CAR-131
Laatste revisie: 5 juli 2023 - 08:54
Hoe verloopt de behandeling?

Dabigatran

Uw arts spreekt met u af welke dosering u krijgt van dabigatran. De dosis hangt af van uw persoonlijke situatie en kan zijn:

O 2 keer per dag 150 milligram.

O 2 keer per dag 110 milligram.

  • Als u ook andere bloedverdunners gebruikt, geeft uw arts duidelijk aan met welke u moet stoppen en wanneer u met dabigatran moet starten.
  • Dabigatran moet u verspreid over de dag innemen. U doet dit op een vast moment ’s ochtends en ’s avonds.
  • Neem het medicijn in met een slokje water en eventueel met wat eten.

Dosis vergeten?

Om ervoor te zorgen dat uw bloed dun genoeg blijft, is het heel belangrijk dat u geen enkele dosis overslaat! Mocht dit toch een keer gebeuren? Dan moet u het volgende doen:

  • Is het vaste tijdstip van uw volgende dosis over 6 uur of later? Dan kunt u de gemiste dosis alsnog innemen.
  • Is het vaste tijdstip van uw volgende dosis binnen 6 uur? Sla dan de gemiste dosis over. U mag dan de gemiste dosis niet alsnog innemen.

Bijsluiter

In de bijsluiter van de apotheek vindt u meer informatie over het gebruik van dabigatran. Lees deze informatie goed door! Met vragen kunt u terecht bij uw apotheker of arts.

Het bloedverdunnende effect van dabigatran kan als bijwerking hebben dat er makkelijker bloedingen optreden. U krijgt dan bijvoorbeeld spontaan blauwe plekken of een huid- of neusbloeding. Is dit bij u het geval? Overleg dan altijd eerst met uw arts vóórdat u met het medicijn stopt!

Gebruikt u ook andere medicijnen? Dan kan de werking van dabigatran versterkt of verzwakt worden. Bij het vaststellen van de dosis dabigatran heeft uw arts hier al rekening mee gehouden. Uw apotheek controleert dit ook nog een keer.

Verandert er na de start met dabigatran nog iets aan uw medicijnen? Laat dan altijd controleren of deze verandering invloed kan hebben op het gebruik of de dosering van de dabigatran. Uw arts of apotheker kunnen u hierover adviseren.

Als u nog vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (073) 553 60 40.