Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Kinderobesitas expertisecentrum (Obesity Lifestyle Intervention Centre, OLIC)

Het Obesity Lifestyle Intervention Centre is bedoeld voor kinderen met (ernstig) overgewicht.

Obesitas noemen we ook overgewicht. Bij OLIC onderzoeken we waarom uw kind overgewicht heeft. Er zijn verschillende oorzaken die zorgen voor overgewicht. De kans dat er sprake is van een lichamelijke oorzaak is heel klein. We bespreken of het overgewicht komt door de manier waarop uw kind leeft (leefstijl) en of er psychische oorzaken een rol kunnen spelen. Door gesprekken en onderzoeken proberen we te ontdekken welke oorzaken bij uw kind een rol spelen. Als we dit beter begrijpen, bekijken we samen welke aanpak het beste bij uw kind en uw gezin past.

Lees meer

De basis van de aanpak is vaak een aanpassing in de leefstijl (voeding, beweging en ontspanning). Samen met u bekijken we welke ondersteuning hierbij nodig is. We verwijzen u dan door naar een zorgverlener bij u in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist zijn.

We doen het samen

Een behandeling bij OLIC betekent hard werken. Het vraagt veel van u en uw gezin. Het zal een drukke tijd zijn voor u samen. Wij kunnen uw kind alleen goed helpen als u zich volledig inzet. Dit betekent dat we verwachten dat u bij alle afspraken aanwezig bent.

Ongeveer 4 weken van tevoren, laten we u weten wanneer er een nieuwe afspraak is. Het zou fijn zijn wanneer u van tevoren bedenkt of er belangrijke momenten zijn, waardoor de afspraak niet uitkomt. Denk hierbij aan proefwerkweek, schoolreis, vakanties. Kunt u niet naar de afspraak komen? Laat het ons minimaal 2 weken van tevoren weten, zodat we een ander kind kunnen inplannen.

Praktische tips

Hoe verlopen de gesprekken bij OLIC?

Wat kunt u verwachten als uw kind is doorverwezen naar OLIC?

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Bespreek dit dan met de zorgverlener of maak gebruik van het formulier ‘Aanvraag kopie medische gegevens’.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u met uw kind naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij uw kind past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Jolanda van Delft
J.P.M. van Delft - de Koning
Kinderlongverpleegkundige
Dr. E.G.A.H. van Mil
Kinderarts-endocrinoloog
Profielfoto zorgverlener Martine Timmermans
M.J. Timmermans- van Rijswijk
Verpleegkundig specialist
Bekijk ons team

Meer informatie

Laatste revisie: 17 mei 2019 - 14:09