Headerafbeelding
afdelingen gynaecologie wachtkamer
Onderzoek

Vlokkentest

Met een vlokkentest kan de gynaecoloog onderzoeken of uw ongeboren kind een chromosoomafwijking (zoals het Downsyndroom), DNA-afwijking of een stofwisselingsstoornis heeft.

De vlokkentest kan de gynaecoloog ook doen als de combinatietest een verhoogd risico op chromosoomafwijkingen laat zien. Een vlokkentest kunt u laten doen als u tussen de 11 en de 14 weken zwanger bent.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Betrokken afdelingen

Code GYN-754
Laatste revisie: 9 augustus 2019 - 14:33
Hoe verloopt het onderzoek?

Vlokkentest

Bij een vlokkentest neemt de gynaecoloog een stukje weefsel van de placenta weg. De placenta geeft de baby voeding en zuurstof via de navelstreng. Het heeft hetzelfde erfelijk materiaal als de baby. De echoscopist maakt altijd eerst een echo om de plaats van de placenta te bepalen. Daarna prikt de gynaecoloog met een fijne naald door uw buikwand om placentaweefsel weg te nemen.

Risico's

Omdat de gynaecoloog een stukje weefsel moet weghalen, bestaat het risico op een miskraam. Het risico op een miskraam na een vlokkentest is 0,5%. Dit risico is hoger als er afwijkingen bij het ongeboren kindje of aan de placenta zijn.

Wij raden u aan om de dag van de test rust te nemen. Doe ook geen inspannende werkzaamheden.

De gynaecoloog belt u na 3 dagen over de uitslag of u krijgt een afspraak op de polikliniek. Dit hangt af van de reden van het onderzoek. De gynaecoloog bespreekt dit met u.