Headerafbeelding
De informatiebalie op de Boulevard locatie 's-Hertogenbosch
Afdeling

Medisch Maatschappelijk Werk

Als u of uw naaste in het ziekenhuis behandeld of opgenomen wordt, kan dit ingrijpend zijn.

De medisch maatschappelijk werker in het Jeroen Bosch Ziekenhuis begeleidt u bij psychische, sociale en emotionele problemen die samenhangen met uw ziekte, ziekenhuisopname of uw medische behandeling en alle veranderingen die daaruit voorkomen voor uzelf en uw directe relaties (zoals partner, kind, ouder).

Lees meer

Uw ziekte en alles wat daarbij komt kijken kunnen uw dagelijks leven behoorlijk ontregelen. Onze medisch maatschappelijk werkers kunnen u ondersteunen om de grip op uw leven te behouden, versterken of terug te krijgen door samen met u te zoeken naar een nieuw evenwicht.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Belangrijke informatie over medisch maatschappelijk werk

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Ilse Lanser
E. Lanser
Medisch maatschappelijk werker
Marloes van den Akker
M.J.M. van den Akker
Medisch maatschappelijk werker
Bekijk ons team
Code MAW-005
Laatste revisie: 23 november 2023 - 11:14
Belangrijke informatie over medisch maatschappelijk werk

Medisch Maatschappelijk Werk

Gebieden waarop de medisch maatschappelijk werker kan ondersteunen

De medisch maatschappelijk werker brengt samen met u uw situatie en uw hulpvraag in kaart. Zij begeleidt en adviseert u bij psychosociale en/of praktische problemen die samenhangen met uw ziekte, behandeling of opname in het ziekenhuis.

De medisch maatschappelijk werker kan op de volgende gebieden ondersteunen:

 • begeleiding en ondersteuning bieden aan u en/of uw naasten (zoals bij ingrijpende gebeurtenissen, een veranderend toekomstperspectief, de invloed op het leven, werk, huisvesting en gezin);
 • belemmeringen die het genezingsproces in de weg staan met u bespreken en met u zoeken naar oplossingen;
 • informatie, advies en voorlichting geven;
 • begeleiding bieden bij verschillende revalidatiegroepen;
 • informatie geven over hulpverlenende organisaties buiten het ziekenhuis en hier zo nodig in bemiddelen of verwijzen.

Een van de medisch maatschappelijk werkers neemt deel aan uw behandelteam en zorgt er mede voor dat u de deskundige zorg en behandeling krijgt die u nodig heeft.

 

Vragen waarbij de medisch maatschappelijk werker bijvoorbeeld kan ondersteunen

 • Ik wil graag met iemand praten om overzicht te krijgen over mijn ziekte/aandoening. Hoe kan ik mijn ziekte verwerken en ermee leren omgaan in het dagelijks leven?
 • Ik voel mij angstig, onzeker, boos, verdrietig of machteloos als gevolg van mijn ziekte, behandeling of opname. Hoe kan ik omgaan met alle emoties die ik ervaar?
 • Ik voel mij machteloos en zou graag gehoord en geholpen worden in het verduidelijken van mijn behoeften richting mijn naasten en/of verpleging en artsen die voor mij zorgen.
 • Ik sta voor een moeilijke beslissing in mijn behandeling en wil daarover in gesprek om helder te krijgen welke beslissing het beste bij mij past.
 • Ik maak me zorgen of het thuis allemaal wel goed gaat.
 • Hoe kan ik omgaan met de (onzekere) toekomst? Hoe moet het straks verder? Welke mogelijkheden zijn er? Wat kan ik regelen?
 • Ik ben geschrokken van de opname, maar weet niet goed hoe en met wie ik dit kan delen.
 • Ik ben mantelzorger en merk dat het me allemaal wat veel wordt, waar kan ik terecht voor ondersteuning?
 • Wie kan mij wegwijs maken bij vragen over vergoedingen, financiën, informatie over instellingen?

De medisch maatschappelijk werkers hebben een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat de gesprekken vertrouwelijk zijn. Als het nodig is om uw situatie met anderen buiten het behandelteam te bespreken, overlegt de medisch maatschappelijk werker dit eerst met u. U kunt dus met een gerust hart alles met hen bespreken.

U kunt de arts of de verpleegkundige vragen om voor u contact op te nemen met de afdeling Medisch Maatschappelijk Werk. In een aantal situaties krijgt u standaard een gesprek aangeboden. Daarnaast mag u ook met vragen zelf bellen naar afdeling Medisch Maatschappelijk Werk via (073) 553 34 09.

Aan de ondersteuning van afdeling Medisch Maatschappelijk Werk zijn geen kosten verbonden.

Binnen het team Medisch Maatschappelijk Werk heeft elke medisch maatschappelijk werker zijn eigen specialisatie en brede deskundigheid. De afdelingen Gynaecologie & Verloskunde, Kindergeneeskunde en afdeling Dialyse hebben eigen medisch maatschappelijk werkers op de afdeling.