Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Bekkenbodemcentrum

We weten als geen ander dat bekkenbodemklachten zeer persoonlijk zijn. Ze frustreren en maken vaak onzeker. Erover praten én weten dat er iets aan te doen is, maakt al een wereld van verschil.

In het Bekkenbodemcentrum werkt een team van specialisten nauw samen om u zo goed mogelijk te helpen. Met een luisterend oor, in een vertrouwde omgeving, zoeken we samen met u naar een passende oplossing. Bekkenbodemklachten hangen vaak met elkaar samen. Daarom werken we samen met  urologen, maag-, darm- en leverartsen, chirurgen, geriater, bekkenfysiotherapeuten, psycholoog en seksuoloog.  Zo zorgen we ervoor dat de zorg goed op elkaar is afgestemd.

Uro-gynaecoloog Pieternel Steures: “De helft van de vrouwen die ik hier zie zegt na het gesprek of de behandeling dat ze spijt heeft dat ze niet eerder zijn gekomen. Ik vind dat zo zonde. Ik zou tegen alle vrouwen willen zeggen: Je bent niet alleen met deze klachten, doe jezelf niet te kort: praat erover en ga op zoek naar informatie!”

Lees meer

Wist u dat……

  • Ongeveer één op de vrouwen boven de dertig jaar ongewenst urineverlies heeft? Hoeveel last iemand daarvan heeft is zeer wisselend. Klachten wisselen van alleen urineverlies tijdens hoesten tot zeer beperkend in het dagelijkse leven.
  • Ongeveer één op de volwassen vrouwen te maken krijgt met een verzakking? De ernst van een verzakking kan wisselen. Klachten kunnen hinderlijk zijn tot zo erg dat ze uw sociale leven beïnvloeden.
  • Ongeveer één op de 10 vrouwen last heeft van ongewenst verlies van ontlasting.
  • Er nog steeds zeer veel taboe heerst rondom deze klachten. Er wordt niet over gepraat en vrouwen zoeken laat of geen hulp. Dit is jammer. 
  • Er gemakkelijk, snel, veilig en goed iets aan deze klachten gedaan kan worden.
  • Er veel verschillende behandelingen mogelijk zijn; bijvoorbeeld uitleg, bekkenfysiotherapie, pessarium (ring) therapie en operatie.
  • Er veel alternatieven zijn voor een operatie en een matje bij een eerste operatie niet gebruikt wordt.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
profielfoto zorgverlener Pieternel Steures
Dr. P. Steures
Uro-gynaecoloog
Kim van Delft
K.W.M. van Delft
Gynaecoloog
Bekijk ons team

Meer informatie

Code URO-027
Laatste revisie: 21 maart 2023 - 11:41
Over dit spreekuur

Bekkenbodemcentrum

Voorbereiding

Voordat u naar uw afspraak bij het Bekkenbodemcentrum komt, is het belangrijk dat u een vragenlijst en een plasdagboek (mictielijst) invult.

Als bij de polikliniek de verwijzing van de huisarts via Zorgdomein is ontvangen, krijgt u deze vragenlijst en plasdagboek toegestuurd. U ontvangt een envelop met deze vragenlijsten. Wij vragen u de vragenlijsten in te vullen en in de bijgevoegde antwoordenvelop terug te sturen naar de polikliniek Urologie.

Nadat u de vragenlijst en plasdagboek heeft ingevuld en verstuurd, krijgt u automatisch een oproep voor een afspraak bij het Bekkenbodemcentrum.

Het spreekuur is op dinsdagochtend op de locatie Boxtel.

Wat zijn uw klachten?

Bij bekkenbodemproblemen is het belangrijk dat uw behandelend arts goed weet wat uw klachten zijn. Daarom moet u meestal uw klachten in uw eigen woorden beschrijven. De arts vraagt daarna nog verder: hoe het gaat met plassen, ontlasting, seksualiteit, en of er andere klachten zijn. Ook ziekten, vroegere medische ingrepen, medicijngebruik of zwangerschappen kunnen ter sprake komen. Al deze onderwerpen zijn mogelijk van belang voor uw klachten en daarmee voor verder onderzoek en behandeling.

Hoe verloopt een bezoek?

Uw bezoek aan het Bekkenbodemcentrum bestaat uit 3 onderdelen. Wij proberen deze zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.

Het kan echter voorkomen dat u even moet wachten voor het volgende onderdeel.

  1. Eerst worden er 2 urologische onderzoeken gedaan: de ‘flowmetrie’ en de ‘echografie van de blaas’. Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat u met een volle blaas naar het spreekuur komt.
  2. Daarna heeft u een gesprek met een verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Zij neemt samen met u de vragenlijsten door en maakt een kort verslag. 
  3. Na dit gesprek gaat u terug naar de wachtkamer. Daarna brengen we u naar de behandelkamer waar de uroloog en gynaecoloog onderzoeken doen. Dit kan een vaginale echo zijn en/of een cystoscopie (blaaskijkonderzoek).
  4. Na deze onderzoeken zal de arts een behandelplan met u maken/afspreken. 

Wie werken er in het Bekkenbodemcentrum?

In het bekkenbodemcentrum werken verschillende specialisten die allemaal vanuit hun eigen specifieke deskundigheid patiënten behandelen met bekkenbodemklachten.

Dit zijn de:

1. gynaecoloog

2. uroloog

3. (darm)chirurg

4. maag-, darm- en leverarts

5. bekkenfysiotherapeut

6. psycholoog/seksuoloog

Daarnaast werkt er ook een speciaal opgeleide verpleegkundige binnen het bekkenbodemteam.

Afhankelijk van uw klacht wordt u door een van deze specialisten gezien. Als het nodig is, wordt uw klacht aan het einde van het spreekuur overlegd met de anderen specialisten. U bent niet aanwezig bij dit overleg. Het doel van dit overleg is om een op maat gemaakt behandelplan voor u op te stellen. U krijgt natuurlijk te horen wat uit dit overleg komt.

Afspraak bij de gynaecoloog

Het gynaecologisch onderzoek gebeurt in een gynaecologische onderzoekstoel. De gynaecoloog vraagt of u wilt persen. Soms is dan een verzakking te zien. Daarna wordt een spreider in de vagina ingebracht. De arts kan nu de baarmoedermond bekijken. De meeste vrouwen vinden dit een vervelend gevoel, maar niet echt pijnlijk. Daarna doet de gynaecoloog vaak een inwendig onderzoek (vaginaal toucher). Hierbij wordt de vinger in de vagina gebracht en worden de bekkenbodemspieren beoordeeld. U wordt gevraagd om de spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Als er ontlastingsproblemen zijn kan de gynaecoloog via de anus een vinger in het rectum (uiteinde van de dikke darm) inbrengen om de achterwand van de schede en de bekkenbodem te beoordelen (rectaal toucher).

Verder wordt er vaak een gynaecologische echo gemaakt. Dit is een inwendige echo waarbij naar de baarmoeder en eierstokken gekeken wordt. Dit kan vervelend ervaren worden, maar doet meestal geen pijn.

Afspraak bij de uroloog

Voorafgaand aan een afspraak kan gevraagd worden om op een speciaal toilet te plassen. Dit noemen we een flowmetrie. Daarna bekijkt de arts met een echo of er nog urine achterblijft in de blaas  Beide onderzoeken zijn pijnloos.

Tijdens het urologisch onderzoek ligt u in een onderzoeksstoel met de benen gespreid. De arts kijkt dan ook of u een verzakking heeft.  Er kan gevraagd worden om te hoesten, dit om te zien of u dan last van urineverlies heeft. Bij sommige klachten is het belangrijk om in de blaas te kijken. We noemen dit een cystoscopie. Er wordt dan een slangetje via de plasbuis in de blaas ingebracht. Dit kan gevoelig zijn, dit vervelende gevoel duurt maar enkele seconden. U kunt zelf meekijken.

Aanvullend onderzoek als echografie van de nieren, CT-scan, urine onderzoek kunnen nodig zijn. Daar ontvangt u dan verdere informatie over. Hiervoor maken we een aparte afspraak met u.

Afspraak bij de (darm)chirurg

De arts kijkt naar uw anus, vaak gebeurt dit in zijligging. De arts kijkt naar mogelijke aambeien, scheurtjes naast de anus en extra openingen (fissuren). Verder vindt er vaak een rectaal toucher plaats. De chirurg  brengt dan een vinger via de anus in het rectum (uiteinde van de dikke darm) om de anus, sluitspier en de bekkenbodem te beoordelen. Soms voert de arts een anale echografie uit. Dit is een inwendige echo via de anus. Het rectum kan zo beoordeeld worden. Dit kan vervelend ervaren worden, maar doet meestal geen pijn.

Aanvullend onderzoek als echografie van de buik, CT-scan of een passagefoto van de darm kunnen nodig zijn. Daar ontvangt u dan verdere informatie over. Hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt.

Afspraak bij de maag-darm-lever arts

Soms vindt er lichamelijk onderzoek plaats. Dit is hetzelfde onderzoek als beschreven onder het kopje van de chirurgen.

Aanvullend onderzoek als echografie van de buik, CT-scan of een passagefoto van de darm kunnen nodig zijn. Daar ontvangt u dan verdere informatie over. Hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt.

Afspraak bij de bekkenfysiotherapeut

Het kan voorkomen dat we u vragen naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. Bijna alle klachten van de bekkenbodem kunnen te maken hebben met een zwakke of juist te gespannen bekkenbodem. Alleen een geregistreerde bekkenfysiotherapeut (dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemproblemen) kan hier over oordelen.

De bekkenfysiotherapeut stelt u vragen over uw klachten en doet enkele testen om te bekijken of de spanning van de bekkenbodem normaal is. Om dit goed te kunnen beoordelen is vaak inwendig onderzoek nodig. Hierbij worden de bekkenbodemspieren inwendig bevoeld met een vinger, om de spanning te kunnen beoordelen. Dit is niet pijnlijk. Vooral mensen die vervelende seksuele ervaringen hebben, vinden deze inwendige onderzoeken vaak belastend. Als u het moeilijk vindt om op deze manier onderzocht te worden, aarzel dan niet om dat kenbaar te maken. De bekkenfysiotherapeut, maar ook de andere zorgverleners hebben hiervoor alle begrip.

De uitslag

Na de onderzoeken kunt u naar huis. U krijgt in de middag telefonisch bericht van de verpleegkundige:

  • bij welke specialist u onder behandeling komt;
  • wanneer u terugkomt op het spreekuur van uw specialist;
  • welke eventuele aanvullende onderzoeken er voor u afgesproken zijn.

 

Wanneer belt u de polikliniek Urologie?

Wanneer u de onderzoeken heeft gehad, belt u bij de onderstaande klachten naar de polikliniek Urologie :

  • veel pijn of koorts boven 38,5° C krijgt;
  • aanmerkelijk moeilijker kunt plassen;
  • na het onderzoek langdurige klachten houdt.

Behandelingsmogelijkheden

Bekkenbodemproblemen zijn klachten en geen ziekten, er hoeft dus geen behandeling te volgen als u dat niet wilt. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk: bekkenfysiotherapie, medicijnen, een ring of een operatie. De soort behandeling is afhankelijk van uw klachten en de bevindingen bij onderzoek. Over het algemeen lijkt het logisch om met de minst ingrijpende behandeling te beginnen.

Afwijkingen van de bekkenbodem zijn niet levensbedreigend. Een beslissing hoeft u dan ook nooit onmiddellijk te nemen. Als er niet op een eenvoudige manier wat aan uw klachten te doen is, kan de arts (uroloog, gynaecoloog of chirurg) een meer ingrijpende behandeling zoals een operatie voorstellen. U bent echter degene die de voor- en nadelen van een behandeling tegen elkaar moet afwegen. Daarom proberen wij u hierover zo goed mogelijk te informeren, zowel mondeling als met verschillende folders.