Headerafbeelding
Gezin eet beschuit met muisjes
Afdeling

Verpleegafdeling Verloskunde

Op de verpleegafdeling Verloskunde bevinden zich de verloskamers en kraamafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis vinden bevallingen alleen plaats op de locatie 's-Hertogenbosch.

Over deze verpleegafdeling

Alle belangrijke informatie op een rij

Actueel

We zijn aan het verbouwen op de afdeling Verloskunde (A5 Noord) . U kunt tijdens de verbouwing gewoon bij ons terecht.

Gezinsgerichte zorg in het JBZ, nu en in de toekomst

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code AFD-020
Laatste revisie: 5 december 2023 - 15:29
Over deze verpleegafdeling

Verpleegafdeling Verloskunde

De kraamsuites

De gynaecologen, verloskundigen, verpleegkundigen en kraamverzorgenden die hier werkzaam zijn, zien bevallen als een natuurlijk proces. Ook al moet u voor een bepaalde reden in het ziekenhuis bevallen.

Waarschijnlijk hebt u thuis al diverse malen bedacht hoe het zal gaan verlopen en hebt u bedacht wat u juist wel en juist niet prettig vindt. Wij proberen er naar te streven om zoveel mogelijk aan die wensen te voldoen, daarom is het belangrijk om deze aan te geven. Dit kan door middel van een geboorteplan. Als u onder behandeling bent van de gynaecoloog hebt u deze op de polikliniek al ontvangen. Er is veel mogelijk, dus vraag er gewoon om als u in het ziekenhuis bent. Het is jullie bevalling en jullie moment. Samen met jullie gaan we er een mooi moment van maken. Zodat jullie met een goed gevoel terug kunnen kijken op deze bijzondere gebeurtenis in jullie leven.

Gezinsgerichte zorg

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis geven we gezinsgerichte zorg. Dat wil zeggen dat het gezin centraal staat en niet alleen de barende vrouw/kraamvrouw en baby. De medewerkers zullen er naar streven om zoveel mogelijk de partner te betrekken bij de zorg voor moeder en kind. Bijvoorbeeld door het aanleren van verschoning of het in bad doen van jullie kindje.

Is uw kindje geboren en moet uw kindje in het ziekenhuis blijven? Ook dan is het heel belangrijk dat u en uw partner een goede band opbouwen met uw kind. We zorgen er daarom voor dat u beiden zoveel mogelijk bij uw kind kunt blijven. U kunt ook blijven slapen.

Wie werken hier?

Op de verpleegafdeling Verloskunde werken gynaecologen, arts-assistenten, klinisch verloskundigen, (leerling-)verpleegkundigen, (kraam-)verzorgenden, afdelingssecretaressen, zorgassistenten en huishoudelijke medewerkers.

Elke dag loopt een klinisch verloskundige visite. Dit hoeft niet degene te zijn die ook uw bevalling heeft begeleid. De visite wordt meestal in de ochtend gelopen. Stel gerust uw vragen, soms is het verstandig om deze van tevoren op papier te zetten, zodat u niets vergeet.

Het doel van de afdeling is om zoveel mogelijk een vaste verpleegkundige voor u te laten zorgen. Vragen betreffende uw zorg kunt u dan ook stellen aan de u toegewezen verpleegkundigen. Naast het verlenen van de verpleegkundige zorg zijn de leden van het team ook met veel andere activiteiten bezig. Zij schrijven rapportages, doen de patiëntenoverdracht, hebben overleg met elkaar en houden contact met andere instanties. Het spreekt dus vanzelf dat u hen niet de hele dag op uw kamer zult zien.

Op de afdeling zijn ook verpleegkundigen in opleiding werkzaam. Afhankelijk van hun opleiding hebben zij zelfstandig, of onder begeleiding dezelfde taken als een gediplomeerd verpleegkundige.

Voor wie is deze afdeling?

Op de verloskamers kunnen vrouwen terecht die onder behandeling zijn van de gynaecoloog. Het kan zijn dat u komt bevallen, maar het kan ook zijn dat u op de verloskamer moet zijn voor een controle als u bijvoorbeeld bloedverlies hebt of het kindje minder voelt bewegen. Sommige mensen komen met hun eigen eerste lijnsverloskundige in het ziekenhuis om te bevallen. Na de bevalling is het soms nodig dat moeder en kind nog even in het ziekenhuis blijven. Bijvoorbeeld, als het kindje met een vacuümpomp (of cup) is geboren, de kinderarts komt het kindje dan nog nakijken, of wanneer de moeder veel bloed heeft verloren tijdens de bevalling. Als de bevalling vlot is verlopen en moeder en kind zijn gezond, is er geen reden om langer in het ziekenhuis te blijven. Ook in de avond en nacht kunt u, in goed overleg met de behandelend arts/verloskundige na een paar uur weer naar huis.

Op bezoek

Er zijn geen vaste bezoektijden. Bezoek is zeker welkom, maar alleen als zij dit eerst met u afspreken. Overleg daarom goed wanneer en of zij bij u langs kunnen komen. Na de geboorte van een kind is rust namelijk belangrijk voor u en uw kind.

Het kan zijn dat we het bezoek vragen de kamer te verlaten tijdens een onderzoek of artsenvisite, in verband met uw privacy.

Niet alles uit uw kraampakket gebruikt?

Mogelijk heeft u tijdens uw zwangerschap een kraampakket gekregen van uw zorgverzekering. Misschien is een (groot) gedeelte daarvan niet gebruikt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verzamelt ongebruikte materialen uit het kraampakket in voor Stichting Babyhope. Stichting Babyhope is een landelijke stichting die ongebruikte kraammaterialen uit het kraampakket inzamelt voor kraamprojecten in ontwikkelingslanden.

U kunt het ongebruikte kraampakket 7 dagen per week, 24 uur per dag inleveren. Dit kan bij de verpleegkundigen op afdeling A5 Noord. Ook kunt u het pakket inleveren op werkdagen op de polikliniek Gynaecologie. Wilt u meer weten wat Stichting Babyhope doet en welke materialen u in kunt leveren? Ga dan naar de website: www.stichtingbabyhope.org.