Aandoening

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Het wordt wel eens een spierziekte genoemd maar dat is het dus niet.

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. De naam Multiple Sclerose verwijst naar de veelvuldig (multiple) voorkomende verhardingen (sclerose) in het aangetaste weefsel.

Waardoor ontstaat MS?

De precieze oorzaak van MS is niet bekend maar we leren steeds meer. We weten dat er meerdere factoren zijn die uiteindelijk gezamenlijk leiden tot het ontstaan van de ziekte. MS is niet erfelijk maar erfelijke factoren spelen wel een rol. Je kunt dus een bepaalde aanleg hebben om MS te krijgen, maar daarnaast zijn andere factoren van belang die uiteindelijk bepalen of je MS krijgt. Voorbeelden van die factoren zijn bepaalde virusinfecties, eetgewoontes, vitamine D en roken.

Welke klachten ontstaan er bij MS?

Bij MS treden er ontstekingen op in de hersenen en het ruggenmerg. Deze ontstekingen zijn vaak klein maar ze beschadigen de isolatielaag van de zenuwen, de myeline. Hierdoor kunnen de zenuwen signalen niet goed doorgeven. De informatie komt niet op de plaats van bestemming. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld verlammingen ontstaan, moeite met balans of lopen, moeite met plassen, met spreken of slikken, met zien, met voelen of moeite met onthouden. Daarnaast hebben veel mensen last van vermoeidheid en kunnen ook seksuele en psychische klachten ontstaan.

Wat is een schub?

Het ontstaan van nieuwe klachten door een nieuwe ontsteking noemen we MS-schub (spreek uit ‘sjoeb’). We spreken ook wel over ziekteopvlamming of MS-aanval. Een schub duurt meestal enkele weken en soms zelfs maanden. Vaak is het lichaam goed in staat de schade die ontstaan is te repareren, zeker in het begin van de ziekte. Een schub kunnen we soms behandelen met kortdurend een hoge dosis prednisolon. Daardoor nemen klachten sneller af.

Als u ziek bent geweest, kunnen bestaande klachten ook toenemen zonder dat er een nieuwe ontsteking is opgetreden. Bijvoorbeeld bij een blaasontsteking, koorts of griep. We noemen dit dan een pseudoschub of pseudo-opvlamming. Denkt u dat u een schub heeft? Neemt u dan contact op met de MS-verpleegkundige. Meestal adviseren we om eerst bij de huisarts uw urine te laten controleren op een blaasontsteking.

Vormen van MS

Bij de meeste mensen (ongeveer 85%) verloopt MS in aanvallen die weer overgaan. We noemen dit ‘relapsing-remitting MS’ ofwel ‘RR-MS’.

Bij een deel van de mensen met deze vorm van MS lukt het na verloop van tijd niet meer om goed te herstellen na een schub. Er kan ook een geleidelijke verslechtering optreden. Dit noemen we ‘secundair progressieve MS’ (SP-MS).

Bij een klein deel van de mensen zijn er nooit echte schubs geweest en is er al vanaf het begin een geleidelijke achteruitgang. Deze vorm noemen we ‘primair progressieve MS’ (PP-MS).   

Lees meer over onze MS-zorg

Code NEU-331
Laatste revisie: 27 juli 2022 - 12:00