Aandoening

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. De naam Multiple Sclerose verwijst naar de veelvuldig (multiple) voorkomende verhardingen (sclerose) in het aangetaste weefsel.

Lees meer

Er wordt wel eens gedacht dat MS een spierziekte is, maar dit is onjuist. Het komt wel voor dat patiënten door de beschadigingen in het centrale zenuwstelsel hun spieren niet meer tot bewegen kunnen aanzetten. MS is een chronische ziekte, dat wil zeggen: een ziekte die niet meer overgaat en ook nog niet te genezen is.

Het MS-Behandelcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is gespecialiseerd in onderzoek en de behandeling van Multiple Sclerose. 

Meer informatie

Meer informatie over MS vindt u op de volgende websites:

De website van de MS Vereniging Nederland (MSVM) bevat een uitgebreide beschrijving van de ziekte, de diagnose en medicijnen. verder is er de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen met lotgenoten, een nieuwsrubriek en een database met artikelen over MS die zijn verschenen in het tijdschrift MenSen.

Het doel van msweb.nl is een vraagbaak en ontmoetingspunt te zijn voor alle mensen met MS en andere direct betrokkenen. Daarnaast wordt er veel informatie gegeven over MS.

Het Nationaal MS Fonds begeleidt en ondersteunt mensen met MS en andere demyeliniserende ontstekingsachtige aandoeningen om tot een bredere kennis en een hogere levenskwaliteit te kunnen komen. Aan deze site werken zowel patiënten als professionele hulpverleners actief mee.

MSKidsweb is een website over MS voor kids. Wie weet heeft je vader of moeder Multiple Sclerose. Of heel misschien heb je het zelf, of heeft een broertje of zusje MS. En dat is natuurlijk allemaal niet leuk. MSKidsweb helpt je het antwoord te vinden op veel vragen.

De Stichting MS Research zet zich in voor onderzoek naar de oorzaak, behandeling en mogelijkheden voor genezing van multiple sclerose. Ook informeert MS Research over de wetenschappelijke aspecten van MS.

Laatste revisie: 18 oktober 2021 - 09:56