Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Bloedprikken

Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist.

Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist meer te weten wil komen over uw gezondheid. De arts laat ook bloed prikken om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. De analist in het laboratorium vergelijkt uw bloed met een aantal standaard bloedwaarden. Met deze waarden kan de arts een eerste diagnose stellen.

Alléén op afspraak

Bloedprikken kan alléén op afspraak. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak.

Ga naar www.jbz.nl/prikafspraak en maak een afspraak

Hulp nodig? Bel dan op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur (073) 553 36 99, kies optie 1  

Een afspraak maken is nodig bij alle JBZ-priklocaties (behalve bij de prikpost 'In de Leonardus' aan het Emmaplein in 's-Hertogenbosch).

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Bloedprikken in coronatijd

Moet u bloed laten prikken? Of materialen inleveren voor onderzoek, bijvoorbeeld urine of ontlasting? Op de pagina 'Bloedprikken in coronatijd'  leest u alle belangrijke informatie over uw bezoek aan onze priklocaties.

Betrokken afdelingen

Code LAB-029
Laatste revisie: 24 maart 2021 - 15:53
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedprikken

Soms moet u nuchter zijn voor het bloedprikken. Uw arts vertelt u dat dan. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 24.00 uur geen vast voedsel meer mag eten. U mag wel water, thee en koffie zonder toevoegingen drinken. Ook mag u uw medicijnen innemen. Roken is niet toegestaan.

Heeft u (of uw cliënt) ernstige prikangst? Dan adviseren wij u vooraf contact op te nemen met de teamleider van de afdeling Bloedafname. We kunnen dan afspraken met u maken over het bloedprikken.

Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De laborant doet een strakke band om uw bovenarm. Hierna ontsmet de laborant uw huid. Daarna prikt de laborant met een holle naald in uw bloedvat en nemen we één of meer buisjes bloed af. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.