Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Bloedprikken

Bij bloedonderzoek nemen we 1 of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.

Bloedonderzoek of onderzoek van urine of ontlasting is nodig als uw arts meer wil weten over:

  • uw gezondheid;
  • het verloop van uw ziekte; of
  • het resultaat van een behandeling.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Antistollingsmedicatie

Bent u bij de Trombosedienst? Dan is het belangrijk om de INR op tijd te bepalen. Kijk daarom goed op welke prikpost u terecht kunt.

Tips bloedprikken

  • Maak de afspraak voor bloedprikken zo snel mogelijk, ook al hoeft bloedprikken pas over een tijdje te gebeuren. U heeft dan de meeste keus uit beschikbare tijdstippen en locaties. U kunt tot 2 maanden vooruit een afspraak maken. Verzetten of annuleren is altijd mogelijk. 
  • Wilt u bloed laten prikken op de JBZ hoofdlocatie of een JBZ Dichtbij locatie? In de middag is het hier rustiger. U heeft meer keus uit afspraakdata en tijden, als u een afspraak kunt plannen in de middag. 
  • Wist u dat bloedprikken ook op dinsdagavond kan? Dit kan tot 20.00 uur op de hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch.
  • Denk ook aan de mogelijkheid voor bloedprikken op een van onze kleinere prikposten. Dicht bij huis en kleinschalig! Deze prikposten werken ook alleen op afspraak. 

Wat kost bloedonderzoek?

De kosten van bloedonderzoek tellen mee voor uw eigen risico. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoeveel u betaalt voor een bepaald onderzoek. Goed om te weten: wij controleren of onderzoeken niet dubbel worden gedaan, bijvoorbeeld als uw huisarts en uw behandelend specialist hetzelfde onderzoek aanvragen. Op die manier zorgen we ervoor dat u geen onnodige kosten maakt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LAB-029
Laatste revisie: 5 september 2024 - 11:51
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedprikken

Afspraak maken

Bloedafname kan alléén op afspraak. U kunt online een afspraak maken; ga hiervoor naar www.jbz.nl/prikafspraak 

Lukt het niet om online een afspraak te maken? Neem dan telefonisch contact op met de afdeling Diagnostiek. Zij hebben dezelfde opties als iemand die online een afspraak maakt.

De afdeling Diagnostiek is bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur en 13.30 en 16.30 uur via het telefoonnummer (073) 553 36 99, kies keuze 1. 

Moet er bij uw kind bloed worden afgenomen?

Ook voor uw kind moet u een afspraak maken. Doe dit op de hoofdlocatie van het JBZ in 's-Hertogenbosch. Lees de informatie voor de bloedafname bij kinderen goed door.

 

Aanvraag voor bloedafname

Als er bij u bloedonderzoek gedaan moet worden, ontvangt u hiervoor een aanvraagformulier van uw arts. Dit kan een papieren formulier zijn of een digitaal formulier, wat u ontvangt via sms. Van de huisarts of verloskundige ontvangt u een aanvraag voor de bloedafname via Zorgdomein op papier of via e-mail.

U laat het formulier of de code (in het e-mail of SMS bericht) zien aan de medewerker die bloed bij u afneemt. Zo weten we precies wat er bij u onderzocht moet worden. Houd het formulier of de code (op uw telefoon) bij binnenkomst bij de hand.

MijnJBZ

Als de aanvraag voor bloedonderzoek is gedaan door een specialist van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dan kunt u deze terugvinden in MijnJBZ op de volgende manier:

  • Log in op MijnJBZ met uw DigiD
  • In het keuzemenu, kies optie Dossier
  • Kijk onder kopje 'Rapporten' en klik op 'Behandelverslagen'

Meestal is de aanvraag te zien één dag nadat de aanvraag is aangemaakt door uw arts. Als de aanvraag door uw huisarts of verloskundige is gedaan (via Zorgdomein), staat deze niet in MijnJBZ.

Digitaal aanmelden

Heeft u een afspraak voor bloedafname op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen, en op die dag géén andere poliklinische afspraken? Dan krijgt u géén SMS of e-mail waarmee u zich thuis al kunt aanmelden. U kunt zich digitaal aanmelden bij binnenkomst in het ziekenhuis:

  • Ga op de dag van de afspraak voor de bloedafname eerst naar de aanmeldzuil naast de centrale receptie/infobalie en scan uw geldig identiteitsbewijs.
  • Volg de instructies op het scherm van de aanmeldzuil. U kiest in het keuzemenu op de aanmeldzuil voor 'geen afspraak' en daarna 'bloedafname'
  • U ontvangt een papieren dagticket met QR-code.
  • Is uw afspraak op onze locatie in Boxtel, Rosmalen of Drunen?
    Dan weten wij door uw aanmelding ook meteen dat u in de wachtruimte aanwezig bent. U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent. 
  • Is uw afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch?
    Scan dan de QR-code van uw dagticket bij het aanmeldpunt in de wachtruimte van de afdeling Bloedafname. U wordt binnengeroepen als u aan de beurt bent. 

Heeft u die dag meerdere afspraken en al een dagticket met QR-code?

  • Op de locatie 's-Hertogenbosch scant u de QR-code bij het aanmeldpunt op de afdeling Bloedafname. Wij weten dan dat u in de wachtruimte bent. Wij roepen u als u aan de beurt bent. 
  • Op de locaties in Boxtel, Rosmalen of Drunen scant u de QR-code bij de aanmeldzuil bij de centrale receptie/infobalie. Wij weten dan dat u in de wachtruimte bent. Wij roepen u als u aan de beurt bent. 

Nuchter zijn

Soms moet u nuchter zijn voor het bloedonderzoek. Uw arts vertelt u dit. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 12 uur 's nachts geen vast voedsel meer mag eten. U mag wel water, thee (zonder suiker) en koffie (zwart, zonder suiker en melk) drinken. Ook mag u uw medicijnen innemen met een slokje water. Roken is niet toegestaan.

Prikangst

Heeft u (of uw cliënt) ernstige prikangst? Dan adviseren wij u telefonisch een afspraak te maken voor de bloedafname en uw prikangst te melden. We kunnen dan een afspraak voor u maken op de hoofdlocatie van het JBZ in 's-Hertogenbosch. Ook bespreken we met u hoe de bloedafname zal verlopen. U kunt bellen naar (073) 553 36 99, kies keuze 1.

Afspraak verzetten of afzeggen

Wanneer u online een afspraak hebt gemaakt voor bloedafname, ontvangt u een bevestiging per e-mail. Hiervoor moet u wel uw e-mailadres invullen.

Ontvangt u geen e-mail? Controleer de map met ongewenste e-mail. Het kan zijn dat uw e-mailserver de e-mail blokkeert. U hoeft hier niet over te bellen. Uw afspraak gaat door. 

Afspraak verzetten of afzeggen

Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Dit kan eenvoudig online. Klik op deze link om uw afspraak te verzetten of af te zeggen. In uw afspraakbevestiging staat ook een link die u hiervoor kunt gebruiken.

Meestal zit u op een stoel tijdens de bloedafname. Het bloed wordt afgenomen uit uw arm. Houdt u hier rekening mee met uw kleding. De medewerker doet een strakke band om uw bovenarm. Daarna neemt de medewerker met een holle naald in uw bloedvat 1 of meer buisjes bloed af. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd. De band om uw arm wordt er weer afgehaald en u krijgt een pleister op de plaats waar is geprikt.

Uitslagen van onderzoeken krijgt u van de zorgverlener die het onderzoek heeft aangevraagd en zijn zichtbaar in MijnJBZ. Het laboratorium geeft géén uitslagen door aan patiënten.

Sommige onderzoeken hebben meer tijd nodig. U herkent dit in MijnJBZ doordat er 'volgt' staat in plaats van een waarde. U hoeft niet bang te zijn dat er iets mis is gegaan. Als de uitslag bekend is, wordt deze doorgegeven aan uw zorgverlener en toegevoegd aan MijnJBZ.

Uitslagen van onderzoeken (bloed, urine of ontlasting) die zijn gedaan in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, ziet u in MijnJBZ op de volgende manier:

  • Log in op MijnJBZ met uw DigiD
  • In het keuzemenu, kies optie Dossier
  • Kijk onder kopje 'Uitslagen' en klik op 'Lab'

Het maakt hiervoor niet uit of de aanvraag is gedaan door een specialist, huisarts of verloskundige.

Zelf uw uitslag bekijken in MijnJBZ

In sommige situaties is het beter de uitslag eerst te bespreken met uw arts, voordat u deze zelf in MijnJBZ bekijkt. Uw arts kan de uitslag aan u uitleggen en aangeven wat dit voor u betekent. Zo krijgt u de juiste informatie en heeft u ook de mogelijkheid om meteen uw vragen te stellen.