Headerafbeelding
Bloedprikken bij volwassenen bij de Bloedafname
Onderzoek

Bloedprikken

Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist.

Bloedonderzoek of onderzoek van urine of ontlasting is nodig wanneer de huisarts of specialist meer te weten wil komen over uw gezondheid. De arts laat ook onderzoek doen om het verloop van ziekte en het effect van een behandeling te bepalen. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Antistollingsmedicatie

Bent u bij de Trombosedienst? Dan is het belangrijk om de INR op tijd te bepalen. Kijk daarom goed op welke prikpost u terecht kunt.

Avondspreekuur bloedprikken

Wist u dat u ook op dinsdagavond bloed kan prikken in het JBZ?

  • Dinsdag tot 20.00 uur
  • Hoofdlocatie 's-Hertogenbosch

Maak wel eerst een afspraak via www.jbz.nl/prikafspraak

Betrokken afdelingen

Code LAB-029
Laatste revisie: 2 mei 2023 - 10:55
Hoe verloopt het onderzoek?

Bloedprikken

Afspraak maken

Bloedprikken kan alléén op afspraak. U maakt eenvoudig zelf online een afspraak. Ga naar www.jbz.nl/prikafspraak en maak een afspraak. 

Lukt het niet om online een prikafspraak te maken? Bel (073) 553 36 99, kies keuze 1.

Nuchter zijn

Soms moet u nuchter zijn voor het bloedprikken. Uw arts vertelt u dat dan. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 24.00 uur geen vast voedsel meer mag eten. U mag wel water, thee en koffie zonder toevoegingen drinken. Ook mag u uw medicijnen innemen. Roken is niet toegestaan.

Prikangst

Heeft u (of uw cliënt) ernstige prikangst? Dan adviseren wij u vooraf contact op te nemen met de teamleider van de afdeling Bloedafname. We kunnen dan afspraken met u maken over het bloedprikken.

Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De laborant doet een strakke band om uw bovenarm. Poliklinisch wordt alleen op verzoek van de patiënt de arm ontsmet. Daarna prikt de laborant met een holle naald in uw bloedvat en nemen we één of meer buisjes bloed af. Dit hangt af van het aantal testen dat moet worden uitgevoerd.

U krijgt de uitslag van het bloedonderzoek van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.