Behandeling

Operatie bij een kloofje in de anus

Heeft u een kloofje in de anus en helpt de behandeling met een crème of botox onvoldoende? Dan kan een operatie verlichting geven.

Met een operatie verminderen we de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier. Dat gebeurt met een laterale interne sfincterotomie (LIS). Hierbij wordt via een klein operatiewondje naast de anus het uiteinde van de sluitspier ingeknipt. Het operatiewondje wordt open gelaten om het risico van infectie zo klein mogelijk te houden. 

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een opname of dagopname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. Maar bijvoorbeeld ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Hier vindt u een overzicht van alles wat u mee moet nemen.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code CHI-010b
Laatste revisie: 8 maart 2024 - 10:13
Hoe verloopt de behandeling?

Operatie bij een kloofje in de anus

De operatie kan onder plaatselijke verdoving poliklinisch of onder algehele narcose op de operatiekamer worden uitgevoerd. Als de operatie onder narcose wordt gedaan, heeft u van tevoren een afspraak met de afdeling Preoperatieve Screening. U moet dan nuchter zijn voor de operatie. Lees de informatie daarover goed door. 

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bij deze operatie is de kans op complicaties van een operatie ook aanwezig. De ingrepen vinden plaats in een bloedvatrijk gebied (de anus). Daarom kan u na de behandeling wat bloedverlies hebben.

Deze operatie wordt gedaan om de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te verminderen. Door de operatie kunt in het begin minder controle van de sluitspier hebben. Vooral winden zal u minder goed onder controle kunnen houden, maar mogelijk ook vocht. Dat betekent dat wanneer u een windje of wat vocht voelt aankomen, u de kringspier bewust moet aanspannen, terwijl dat eerst moeiteloos en bijna onbewust ging. U moet de continentie wat bewuster gaan beheersen. Meestal is dit tijdelijk. In een klein aantal gevallen is enig verlies van deze controle blijvend.

Wat deze operatie voor gevolgen heeft op de continentie als u ouder wordt, is nog onduidelijk. Bij het ouder worden werkt de sluitspier wat minder. Door een operatie aan de sluitspier in het verleden kan dit verergeren.

Opvallend is dat de pijnklachten meestal verminderen.

  • Na de operatie zal de stoelgang zacht gehouden moeten worden. Meestal krijgt u daarvoor een recept voor medicijnen mee naar huis.
  • Na de operatie zal de anus bedekt zijn met een gaasje. Ook daarvoor krijgt u meestal een recept mee.
  • Een afspraak voor controle krijgt u thuisgestuurd.

Adviezen voor thuis

  • Wondzorg: spoel de wond 2 keer per dag en na iedere ontlasting goed schoon onder de douche.
  • Eet vezelrijk en drink voldoende.
  • Niet persen.
  • Gebruik eventueel movicolon volgens recept om de ontlasting zacht te houden.
  • U mag de eerste week niet sporten.
  • Om het bloedverlies op te vangen kunt u maandverband gebruiken. Bloedverlies kan nog enige tijd aanhouden.
  • Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Deze koopt u zelf bij apotheek of drogist. Ook een warm zitbad kan de pijn tijdelijk verlichten.

Wanneer neemt u contact op?

Bij koorts, toenemende zwelling of toenemende pijnklachten neemt u contact op met het ziekenhuis.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 60 05.