Headerafbeelding
De operatiekamer van het ziekenhuis
Afdeling

Chirurgie

Een chirurg behandelt verwondingen, tumoren en infecties door het uitvoeren van operaties.

Chirurgen behandelen patiënten met allerlei soorten aandoeningen. Een chirurg wordt vaak ingeschakeld door een andere specialist, bijvoorbeeld de longarts of internist. Maar er zijn ook aandoeningen waarvoor de huisarts u rechtstreeks naar een chirurg zal verwijzen, bijvoorbeeld bij een liesbreuk of een vaataandoening. De chirurgen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis doen complexe ingrepen én relatief kleine ingrepen. Tegenwoordig worden chirurgen in de laatste jaren van hun studie opgeleid in één van de deelspecialismen, zoals vaat-, long-, kanker-, trauma-, kinder- of maag-darm-leverchirurgie.

Lees meer

Risicovolle operaties verlopen over het algemeen beter als een ziekenhuis daar veel ervaring mee heeft. Een operatie is risicovol als door de behandeling ernstige complicaties kunnen ontstaan. Als zo’n operatie structureel te weinig wordt uitgevoerd, zal het ziekenhuis deze soort operaties stoppen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. De beroepsverenigingen van medisch specialisten stellen per operatie vast hoeveel van deze risicovolle operaties een ziekenhuis minimaal per jaar moet uitvoeren. Bekijk de Ziekenhuischeck voor welke operaties patiënten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis terechtkunnen.

De nieuwste technieken

De chirurgen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis maken gebruik van de nieuwste technieken. Hierbij opereren zij bijvoorbeeld veel met behulp van kijkoperaties. Voorbeelden van deze zogenaamde ‘minimaal invasieve technieken’ zijn de LESS-techniek (bij bijvoorbeeld galblaasoperatie), TEM(bij endeldarmoperaties) en VATS (bij longoperaties). Minimaal invasieve chirurgie biedt grote voordelen voor u als patiënt, omdat u sneller herstelt en minder littekens overhoudt.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Waar heeft u uw afspraak?

Uw afspraak op het spreekuur van de chirurg kan gepland worden op de polikliniek Chirurgie (route A 0 3) of in het Oncologisch Centrum (route C -1 -2). De chirurgen hebben soms spreekuur in het Oncologisch Centrum, ook voor patiënten die geen oncologische aandoening hebben. 

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Bekijk ons team
Code AFD-042
Laatste revisie: 11 juli 2023 - 11:01

Chirurgie