Huiskamer van het Oncologisch Centrum

Kanker (oncologie)

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mogelijk mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op deze pagina.

Wat is kanker?

Kanker is een ziekte die in vele verschillende vormen voorkomt. Dit wordt bepaald door de plaats in het lichaam waar de ziekte is ontstaan, bijvoorbeeld in de longen, darmen, borst, huid, enzovoort. Elke vorm van kanker heeft eigen kenmerken en klachten. Ook de behandelmethoden en kansen om te genezen verschillen per soort.

Bij kanker is er altijd sprake van een ongeremde deling van lichaamscellen. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken en kan in organen en weefsels groeien. Kankercellen kunnen zich via de bloedbaan en/of het lymfesysteem verspreiden en zich in andere organen nestelen. Dit noemen we uitzaaiingen (metastasen).

Coronavirus

Mensen met kanker vormen een risicogroep voor het coronavirus en het griepvirus. Meer informatie vindt u op de pagina's Kanker en het coronavirus en Griepprik voor mensen met kanker.

Code ONC-200
Laatste revisie: 1 februari 2023 - 15:32