Headerafbeelding
Operatiedossier Operatiekamer 2
Behandeling

PD katheterimplantatie

Om met peritoneaal dialyse (PD) te kunnen starten, is het nodig om een PD-katheter te plaatsen.

Hiervoor is een kleine operatie nodig, de katheterimplantatie. Een PD-katheter is een kunststof slangetje. Via een PD-katheter kan de spoelvloeistof in uw buik komen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code DIA-041
Laatste revisie: 21 februari 2024 - 09:21
Hoe verloopt de behandeling?

PD katheterimplantatie

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Start lactulose stroop en Bactroban® neuszalf

3 dagen voor de operatie start u met lactulose stroop en met Bactroban® neuszalf 2%. Ook na de operatie blijft u deze gebruiken. U kunt de recepten ophalen bij uw eigen apotheek.

  • U neemt 3 keer per dag 15 ml van de lactulose stroop. Hierdoor blijft u ontlasting soepel, waardoor de dialysekatheter zo goed mogelijk gebruikt kan worden.
  • U doet 1 keer per dag de Bactroban® neuszalf in beide neusgaten. U krijgt deze om een infectie met een Staphylococcus aurus bacterie te voorkomen en/of te bestrijden.

Afspraken met de chirurg

Voor de operatie heeft u een afspraak bij de chirurg op de polikliniek Chirurgie. De chirurg bekijkt de mogelijkheden voor het plaatsen van een PD-katheter en bespreekt de operatie met u.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling. Als u nog bloed moet laten prikken, wijst de medewerker van de Infobalie u eerst naar de afdeling Bloedafname.

Voor de behandeling

Op de dag van de operatie komt de PD-verpleegkundige bij u langs op de verpleegafdeling om de plaats van de PD-katheter te bepalen. De PD-verpleegkundige houdt hierbij bijvoorbeeld rekening met uw slaaphouding en de plaats van de tailleband van uw broek of rok. Als de plaats bepaald is, zet de PD-verpleegkundige daar een kruisje.

Tijdens de behandeling

  • De katheterimplantatie gebeurd op de operatiekamer. U krijgt algehele anesthesie bij de operatie.
  • De chirurg plaatst tijdens de operatie de PD-katheter in uw buikholte.

Hoe lang duurt de behandeling?

De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Daarna wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent gaat u terug naar de verpleegafdeling.

Na de operatie heeft u 2 wondjes van ongeveer 1 centimeter in uw buik. Via de huidpoort komt de katheter uit uw buik. De PD-verpleegkundige komt langs op de afdeling om het verband te controleren.

Pijn na de operatie

De anesthesioloog schrijft medicijnen tegen de pijn voor. De verpleegkundigen op de verpleegafdeling vragen na de operatie een paar keer hoeveel pijn u heeft. U geeft de pijn een cijfer tussen de 0 en 10. Het is belangrijk dat u de verpleegkundige laat weten hoe het met de pijn is. De medicijnen tegen de pijn kunnen dan op tijd aangepast worden.

Soms heeft u ook schouderpijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door een onschuldig koolzuurgas dat tijdens de operatie in uw buik is gebracht. Dit prikkelt het middenrif en voelt aan als schouderpijn. Dit verdwijnt meestal binnen 2 dagen.

Wat zijn de risico's?

Opgeblazen gevoel

Na de operatie komen uw darmen weer op gang. Dit gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Obstipatie (moeilijke stoelgang / naar de wc kunnen)

Omdat na de operatie de darmen soms moeilijk op gang komen, kunt u problemen krijgen met uw stoelgang. U krijgt hiervoor medicijnen.

Prikkeling rond de blaas en anus

Het einde van de katheter ligt onder in de buikholte. De buikholte is bekleed met buikvlies. In dit buikvlies lopen bloedvaten en zenuwen. Wanneer de katheter het buikvlies raakt, veroorzaakt dit prikkelingen. Deze prikkelingen stralen meestal uit naar de blaas en/of anus. Dit wordt meestal als vervelend ervaren. Het innemen van een paracetamol kan helpen tegen deze klachten.

Heeft u last van obstipatie en/of verminderen uw klachten niet van prikkeling rond de blaas en anus na het innemen van paracetamol? Dan kunt u bellen naar de PD-verpleegkundige, telefoonnummer (073) 553 77 46.

Ontslag uit het ziekenhuis

Na de operatie mag u meestal dezelfde dag weer naar huis.

  • U moet met een rolstoel opgehaald worden. Deze rolstoel kan degene die u komt ophalen lenen bij de ingang van het ziekenhuis. Neem hiervoor een 2 euro munt mee.
  • U krijgt bij ontslag een afspraak mee voor de wondcontrole na 1 week op de PD-afdeling. Daarna bespreekt de PD-verpleegkundige met u wanneer u mag starten met de PD-training.

De eerste 2 weken na de katheterimplantatie heeft uw buik rust nodig. Hierdoor kan de katheter goed vastgroeien in de buikwand. Dit betekent dat u zoveel mogelijk moet voorkomen dat er druk op de buikwand komt te staan. Het is daarom belangrijk dat u:

  • geen strakke of knellende kleding of broekband op de huidpoort draagt;
  • geen zware voorwerpen tilt;
  • geen buikspieroefeningen doet;
  • uw buik ondersteunt als u moet hoesten of niezen.

Doorgaan met Lactulose stroop en Bactroban® neuszalf

Het is belangrijk dat u na de operatie door blijft gaan met de lactulose stroop en de Bactroban neuszalf. De PD-verpleegkundige of uw arts vertellen u als u daarmee weer mag stoppen. 

Niet douchen

U mag de eerste 2 weken na de katheterimplantatie niet douchen of in bad. Dit omdat u hiermee de kans op een ontsteking verhoogt.

Katheter nog niet zelf verzorgen

Het is belangrijk dat de katheter in dezelfde positie afgeplakt blijft. Daarom mag u de katheter nog niet zelf verzorgen. U hoort van de PD-verpleegkundige wanneer u dit wel zelf mag gaan doen.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u de eerste 24 uur na de katheterimplantatie last van flink nabloeden, koorts (vanaf 37.5°C), obstipatie of pijn in uw buik of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u verpleegafdeling A8 Noord, telefoonnummer (073) 553 20 31.

Bij vragen of problemen ná 24 uur belt u naar de PD-verpleegkundige, telefoonnummer (073) 553 77 46.

  • Het verband op de wondjes van de operatie en de huidpoort blijven 1 week zitten.
  • 1 week na de operatie heeft u een controle afspraak bij de PD-verpleegkundige. De afspraak hiervoor krijgt u mee bij uw ontslag uit het ziekenhuis. De PD-verpleegkundige controleert dan de huidpoort en verbindt deze opnieuw.
  • Zo nodig komt u meerdere keren op controle, bijvoorbeeld als het verband doorlekt. Neem dan contact op met de PD-afdeling. U moet de wondjes en huidpoort dan opnieuw laten verbinden op de PD-afdeling.

Bij vragen of problemen die te maken hebben met peritoneaal dialyse, kunt u altijd contact opnemen met de PD-verpleegkundigen.

  • Op maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 20.30 uur, telefoonnummer: (073) 553 77 46.
  • Op zaterdag van 8.00 uur tot 20.30 uur, telefoonnummer: (073) 553 77 44.
  • Op maandag t/m zaterdag na 20.30 uur en op zondag belt u naar het centrale nummer van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 20 00. Bij medische problemen vraagt u naar de dienstdoende assistent van Interne Geneeskunde. Bij alle andere problemen vraagt u naar de bereikbare B dienst van het Dialysecentrum.