Headerafbeelding
afdelingen dialysecentrum patiënt verpleegkundige
Afdeling

Dialysecentrum

Als uw nieren onvoldoende werken, kunt u in het Dialysecentrum terecht voor een dialysebehandeling.

Ons Dialysecentrum is een actief dialysecentrum, voor zowel hemodialyse (bloeddialyse) als peritoneaal dialyse (buikdialyse). Dit betekent dat u de mogelijkheid krijgt om zoveel mogelijk zelf actief betrokken te zijn bij de dialysebehandeling. Het voordeel hiervan is dat u begrijpt wat er met u gebeurt, waardoor u minder afhankelijk bent van anderen. Natuurlijk zorgt de dialyseverpleegkundige voor een goede begeleiding hierbij. De verpleegkundige blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor het dialyseproces.

Lees meer

Multidisciplinair team

Op het Dialysecentrum werken we met multidisciplinaire teams. Ieder team bestaat uit een arts, een verpleegkundige, een diëtist, en een maatschappelijk werker. Zij werken samen aan uw behandeling. Uw dialysearts is eindverantwoordelijk voor de behandeling.

Patiëntgericht verplegen

Het verpleegkundig personeel is verdeeld over drie patiëntenunits, Magnolia, Knotwilg en Populier. Elke unit is verdeeld in twee ruimtes met vijf dialyseplaatsen. Als het nodig is, zijn er ook mogelijkheden om patiënten apart te dialyseren. Het Dialysecentrum heeft ook twee units voor nachtdialyse: Eik en Plataan. In deze ruimtes zijn in totaal zeven dialyseplaatsen beschikbaar. Naast deze units voor hemodialyse is er ook een unit peritoneaal dialyse.

Eén aanspreekpunt

Iedere patiënt krijgt vanaf het begin van de behandeling een zorgcoördinator toegewezen. Deze verpleegkundige regelt en organiseert de extra zorgonderdelen, zoals de voorbereiding op een transplantatie, overleg met de specialist, rapportage naar de specialist, contacten met uw familie, de voorbereiding op een vakantie enzovoort. De dagelijkse zorg bij het dialyseren krijgt u niet altijd van uw zorgcoördinator, maar ook van andere dialyseverpleegkundigen.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Naar het ziekenhuis in coronatijd

Komt u binnenkort naar het ziekenhuis voor een afspraak, onderzoek of operatie? Lees dan op de pagina 'Naar het ziekenhuis in coronatijd' informatie die belangrijk is voor uw bezoek.

Dialyseren in het Dialysecentrum

Wat zijn de dialysetijden? Wanneer lopen de artsen visite? Hoe kunt u het Dialysecentrum bereiken buiten de dialysetijden? Hier vindt u alle praktische informatie over dialyseren in het Dialysecentrum.

Medisch maatschappelijk werk Nefrologie

Een (komende) dialysebehandeling kan veel losmaken en vragen oproepen. De medisch maatschappelijk werker van het Dialysecentrum kan u begeleiden bij de psychische en sociale gevolgen van de dialysebehandeling.

Hulp bij praktische vragen of problemen

Heeft u een praktische vraag of probleem? Hier vindt u een overzicht van instanties waar u terecht kunt met praktische vragen of problemen.

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Uw rechten en plichten als patiënt

Als patiënt heeft u een aantal wettelijke rechten en ook een aantal wettelijke plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Jaap Beutler
Dr. J.J. Beutler
Internist-nefroloog, Vasculair geneeskundige
Profielfoto zorgverlener Daan Hollander
Dr. A.A.M.J. Hollander
Internist-nefroloog
Profielfoto zorgverlener Ellen Hoogeveen
Dr. E.K. Hoogeveen
Internist-nefroloog
Bekijk ons team

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code AFD-091
Laatste revisie: 27 augustus 2021 - 16:32

Dialysecentrum