Headerafbeelding
Algemeen twee oudere vrouwen op de boulevard, knuffel
Behandeling

Behandeling van dementie

Dementie is niet te genezen, maar er zijn wel behandelmogelijkheden.

De behandeling van dementie richt zich vooral op de kwaliteit van leven, dus hoe u zo prettig en zelfstandig mogelijk kunt blijven leven.

De behandelmogelijkheden

Code GER-005a
Laatste revisie: 6 juni 2023 - 11:33
De behandelmogelijkheden

Behandeling van dementie

De manier waarop de mantelzorger omgaat met de klachten, speelt een grote rol in hoeveel last u ervaart van de ziekte (ziektelast) en hoe zwaar de zorg is (zorgbelasting). Begeleiding door een casemanager dementie, ook wel dementiebegeleider genoemd, kan hierbij ondersteunend zijn. De huisarts of de wijkverpleging kan na de diagnose dementie de casemanager voor u inschakelen.

Voor naasten hebben we ook een aantal tips op een rijtje gezet voor het omgaan met mensen met dementie.

Een gezonde leefstijl geeft het leven meer kwaliteit. In het doorleefplan dementie kunt u meer informatie vinden over gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en veiligheid bij dementie in en om het huis.

Er zijn verschillende medicijnen in Nederland geregistreerd die gericht zijn op het behandelen van ziekteverschijnselen (symptomen) bij mensen met lichte tot matig ernstige dementie. Het gaat dan om dementie van het Alzheimer type, dementie bij de ziekte van Parkinson en Lewy body dementie. Deze medicijnen zijn zogenaamde cholinesteraseremmers en bekend onder de namen rivastigmine, donepezil en galantamine. De medicijnen kunnen de ziekte en achteruitgang in functioneren vertragen. Uw arts bespreekt met u of u met een van deze medicijnen behandeld kunt worden.

Daarnaast kan de arts medicijnen voorschrijven die gericht zijn op het bestrijden van eventuele klachten zoals angst, onrust, agressie of slapeloosheid.

Onderzoekers zijn hard op zoek naar nieuwe medicijnen om het ziekteproces af te remmen. Dit onderzoek vindt plaats in de vorm van studies. Uw arts kan u vertellen of u in aanmerking komt voor een van deze studies. Ook kunt u zich rechtstreeks aanmelden bij het Brain Research Center (locatie 's-Hertogenbosch) via www.brainresearchcenter.nl of bellen met (073) 200 41 11.

Op 7 juni 2021 hebben de geneesmiddelen autoriteiten in de USA (de FDA) aducanumab onder voorwaarden geaccepteerd als een behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Op de website van Alzheimer Nederland leest u hier meer over en kunt u vinden wat de registratie van aducanumab voor Alzheimer-patiënten in Nederland betekent.