Aandoening

Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen de informatie niet goed meer kunnen verwerken. Op verschillende gebieden kunnen daardoor problemen ontstaan.

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekteverschijnselen die allemaal te maken hebben met de verwerking van informatie in de hersenen. Soms is er geen sprake van dementie maar van milde geheugenproblemen (Mild Cognitieve Impairment of MCI genoemd).

Er zijn heel veel verschillende aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken. De meest voorkomende aandoening is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, Lewy-body dementie en frontaalkwabdementie ook veel voor.

Doorleefplan

Heeft u behoefte aan ondersteuning na de diagnose dementie? Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontwikkelde een uniek Doorleefplan samen met Van Neynsel en de organisatie Saar aan Huis. Het plan geeft u tips en adviezen voor voeding, beweging, activiteiten en veiligheid. 

Autorijden

Als u de diagnose 'dementie' heeft gekregen, roept dat vragen op over het autorijden. Moet u een rijtest doen? Heeft u een gezondheidsverklaring nodig? En hoe zit het met uw autoverzekering? Op de website dementie.nl vindt u hier meer informatie over.

Tips voor naasten

Voor naasten is er een kaartje met tips voor het omgaan met dementie.

ABOARD studie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt deel aan de ABOARD studie. Dit is een onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, bij zowel gezonde mensen als mensen met dementie. Doet u mee?

Code GER-005
Laatste revisie: 13 juni 2023 - 14:29