Headerafbeelding
Patiënt en verpleegkundige lopen over de Boulevard
Afdeling

Geheugencentrum (Expertisecentrum Cognitie)

Het Geheugencentrum is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen of andere klachten die te maken hebben met het denken, emoties en gedrag.

Het Geheugencentrum ook wel Expertisecentrum Cognitie (EC) genoemd biedt topklinische zorg. Dit betekent dat de zorg extra goed is. Het geheugencentrum verzorgt dementiezorg van hoge kwaliteit. Zo werken de artsen vaker samen en doen ze mee aan onderzoeken.

Geheugenproblemen komen vooral voor bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. Door geheugenproblemen kunnen er moeilijkheden ontstaan in het dagelijks functioneren.

Lees meer

Als deze problemen uzelf en/of de omgeving opvallen, is het verstandig om te laten onderzoeken wat er aan de hand is. Bij dit onderzoek zijn de volgende zorgverleners betrokken: een arts (vaak in opleiding tot specialist), een specialist (geriater of internist – oudergeneeskunde, neuroloog) en een gespecialiseerd verpleegkundige. Ook kunnen we een psychiater vragen om mee te kijken. Door deze samenwerking kunnen we u betere zorg bieden.

Verschillende onderzoekstrajecten

Wij hebben verschillende onderzoekstrajecten samengesteld. Geheugencentrum onderzoekstraject (vanaf 65 jaar) en Geheugencentrum onderzoekstraject (tot 65 jaar).

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Neem een naaste mee

Het is belangrijk dat u een naaste meeneemt naar uw afspraak. Dit kan uw partner zijn, een zoon of dochter, een vertrouwenspersoon, of iemand anders die u goed kent. Deze persoon betrekken we ook bij het onderzoek.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Doorleefplan Dementie

Heeft u behoefte aan ondersteuning na de diagnose dementie? Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontwikkelde een uniek Doorleefplan samen met Van Neynsel en de organisatie Saar aan Huis. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Eerste Alzheimermedicijn Aducanumab

Op 7 juni 2021 hebben de geneesmiddelen autoriteiten in de USA (de FDA) aducanumab onder voorwaarden geaccepteerd als een behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Op de website van Alzheimer Nederland leest u over twijfel binnen de wetenschappelijke gemeenschap en wat de registratie van aducanumab voor Alzheimer-patiënten in Nederland betekent.

Kijk voor meer informatie op Alzheimer-Nederland.nl

Meer informatie

Code AFD-057
Laatste revisie: 25 oktober 2023 - 14:09

Geheugencentrum (Expertisecentrum Cognitie)