Headerafbeelding
Patiënt en verpleegkundige lopen over de Boulevard
Afdeling

Geheugencentrum (Expertisecentrum Cognitie)

Het Geheugencentrum is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen of andere klachten die te maken hebben met het denken, emoties en gedrag.

Het Geheugencentrum ook wel Expertisecentrum Cognitie (EC) genoemd biedt topklinische zorg. Dit betekent dat de zorg extra goed is. Het geheugencentrum verzorgt dementiezorg van hoge kwaliteit. Zo werken de artsen vaker samen en doen ze mee aan onderzoeken.

Geheugenproblemen komen vooral voor bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen er last van hebben. Door geheugenproblemen kunnen er moeilijkheden ontstaan in het dagelijks functioneren.

Lees meer

Als deze problemen uzelf en/of de omgeving opvallen, is het verstandig om te laten onderzoeken wat er aan de hand is. Bij dit onderzoek zijn de volgende zorgverleners betrokken: een arts (vaak in opleiding tot specialist), een specialist (geriater of internist – oudergeneeskunde, neuroloog) en een gespecialiseerd verpleegkundige. Ook kunnen we een psychiater vragen om mee te kijken. Door deze samenwerking kunnen we u betere zorg bieden.

Verschillende onderzoekstrajecten

Wij hebben verschillende onderzoekstrajecten samengesteld. Geheugencentrum onderzoekstraject (vanaf 65 jaar) en Geheugencentrum onderzoekstraject (tot 65 jaar).

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Onderzoeken
Bekijk onderzoeken
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Praktische tips

Neem een naaste mee

Het is belangrijk dat u een naaste meeneemt naar uw afspraak. Dit kan uw partner zijn, een zoon of dochter, een vertrouwenspersoon, of iemand anders die u goed kent. Deze persoon betrekken we ook bij het onderzoek.

Doorleefplan Dementie

Heeft u behoefte aan ondersteuning na de diagnose dementie? Het Jeroen Bosch Ziekenhuis ontwikkelde een uniek Doorleefplan samen met Van Neynsel en de organisatie Saar aan Huis. 

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Actueel: Alzheimermedicijnen

De beoordeling van nieuwe medicijnen wordt door de European Medicines Agency (EMA) gedaan. De effecten van het medicijn Aducanumab vond de EMA niet overtuigend, waardoor ze het medicijn niet hebben toegelaten. Op dit moment vindt de beoordeling van het medicijn Lecanemab plaats.

Kijk voor meer informatie op Alzheimer-Nederland.nl

Meer informatie

Code AFD-057
Laatste revisie: 25 maart 2024 - 11:02

Geheugencentrum (Expertisecentrum Cognitie)