Headerafbeelding
twee oudere vrouwen binnentuin
Behandeling

Galantamine bij dementie

Galantamine is een medicijn dat wordt gebruikt bij mensen met een lichte tot matig ernstige vorm van dementie.

Dementie is nog niet te genezen, maar een behandeling met galantamine kan wel helpen om de verschijnselen te verminderen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Betrokken afdelingen

Code GER-067
Laatste revisie: 6 juni 2023 - 11:33
Hoe verloopt de behandeling?

Galantamine bij dementie

Werking

Bij alzheimer is de concentratie van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen verlaagd. Net als bij rivastigmine houdt galantamine de afbraak van deze neurotransmitter tegen. Hierdoor blijft de overdracht van informatie in de hersenen langer intact.

Het middel heeft een bescheiden effect bij een klein deel van mensen met alzheimer: dit is merkbaar aan verbetering van de aandacht, de concentratie en het spraakvermogen. Het geheugen wordt er niet beter van. Mantelzorgers geven aan dat hun naaste er meer bij is, weer meedoet en gesprekken kan voeren.

Gebruik

U krijgt galantamine in de vorm van capsules. U heeft van de arts 3 verschillende recepten meegekregen van galantamine in 3 verschillende sterktes: 8 mg, 16 mg en 24 mg. U haalt iedere 4 weken bij uw apotheek opnieuw galantamine in een andere sterkte.

Startdatum

(liefst starten op een maandag)

Galantamine capsule innemen tijdens het ontbijt

Gebruik vanaf start Dosis
  8 mg Week 1 t/m 4 Nog geen effect
  16 mg Week 5 t/m 8

Dosis heeft effect

  24 mg Vanaf week 9 Dosis heeft meer effect
  • Neem galantamine 1 keer per dag in tijdens het ontbijt. Het is de bedoeling dat u eerst wat eet, dan de capsule inneemt en dan weer verder eet.
  • Slik de capsule heel door, u mag er niet op kauwen of fijn maken.
  • Na 4 weken wordt de dosering verhoogd van 8 naar 16 mg en weer 4 weken later van 16 naar 24 mg.
  • Bent u vergeten om de capsule in te nemen tijdens het ontbijt, dan mag u de capsule nog tussen de middag innemen tijdens het eten. Neem uw volgende capsule in op de gebruikelijke tijd. Neem géén dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
  • Stop niet zelf met het innemen van de capsules.

Zoals bij elk medicijn kan galantamine ook bijwerkingen geven. Deze komen vooral voor als u net met galantamine bent begonnen, de dosis wordt opgehoogd en als u galantamine niet bij de maaltijd inneemt.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, buikpijn, verminderde eetlust, diarree, hoofdpijn, slaperigheid en een lage hartslag.

Adviezen bij maag- en darmklachten

Adviezen om maag-darm klachten te voorkomen

  • Houdt u zich precies aan de dosering die uw arts heeft voorgeschreven.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Verdeel de maaltijden over de dag.
  • Sommige mensen voelen zich beter als ze 6 kleine maaltijden per dag gebruiken.

Adviezen bij maag-darm klachten

  • Probeer niet teveel te eten.
  • Gebruik geen vette maaltijden.
  • Gebruik geen voedingsmiddelen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is verlopen.
  • Eet geen bedorven voedsel.
  • Drink geen heel koude dranken.
  • Alcohol, koffie, zure of koolzuurhoudende dranken, chocola en sterk gekruide gerechten kunnen ook maag- darm klachten geven of verergeren.
  • Zorg voor een regelmatige stoelgang. Verstopping kan ook maag-darm klachten geven.
  • Ga na of zorgen en spanningen invloed hebben op uw klachten. Als dit het geval is, kan het helpen om uw zorgen te bespreken met een vertrouwd iemand.

Wanneer neemt u contact op?

Heeft u last van bijwerkingen dan mogen deze maar enkele dagen duren. Blijft u klachten houden of bij braken bel dan naar de polikliniek Geriatrie, telefoonnummer (073) 553 86 29. De secretaresse spreekt dan met u af wanneer u teruggebeld wordt door de geriater of de dementieverpleegkundige.

Via de huisarts wordt professionele ondersteuning opgestart ter begeleiding van de dementie en zal een consult worden aangeboden door een casemanager dementie. In principe neemt de casemanager de controles over van de poli geriatrie. In bepaalde gevallen vindt er wel controle plaats bij de geriater of de dementie verpleegkundige.

Dan kunt u deze stellen aan de geriater of de dementieverpleegkundige. U kunt ook bellen naar de polikliniek Geriatrie.