Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Afdeling

Spreekuur gynaecologische oncologie

Het spreekuur gynaecologische oncologie is bedoeld voor vrouwen met (een verdenking op) kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Bijvoorbeeld de baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken, vagina of vulva. 

Het belangrijkste doel van dit spreekuur is om u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over uw diagnose en de behandeling. We proberen de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te maken. Daarom werken we samen met andere specialismen, zoals oncologie. We bespreken zo snel mogelijk de uitslag met u.

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Brenda Pijlman
Drs. B.M. Pijlman
Gynaecoloog
profielfoto zorgverlener Rixt Smit
Drs. R.A. Smit
Gynaecoloog
Bekijk ons team

Meer informatie

Code AFD-116
Laatste revisie: 26 januari 2024 - 13:57
Over dit spreekuur

Spreekuur gynaecologische oncologie

Tijdens het spreekuur gynaecologische oncologie ziet u allereerst een van de gynaecologen die gespecialiseerd is in gynaecologische oncologie. Deze gynaecologen zien dus regelmatig vrouwen met verdenking op gynaecologische kanker.

Ook kunt u een verpleegkundig specialist tegenkomen. Zij bespreekt met u uitgebreid de diagnose en de behandeling. Tot slot werken de gynaecologen nauw samen met twee oncologen die ook gespecialiseerd zijn in gynaecologische kanker. Het kan dus zijn dat u in het spreekuur zowel de gynaecoloog als de oncoloog spreekt.

3 goede vragen

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met uw arts kunt u vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij u past

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Bezoek het toilet

Tijdens het spreekuur krijgt u een vaginale echo. Het is prettig als u tijdens dit onderzoek een lege blaas heeft.

 

Lichamelijk onderzoek

Tijdens het spreekuur krijgt u een lichamelijk onderzoek. Ook maakt de gynaecoloog een vaginale echo.

Bespreken verdenkingen

Na het onderzoek bespreekt de gynaecoloog de verdenkingen met u. Dit is een open en eerlijk gesprek waarin de gynaecoloog vertelt wat ze heeft gezien. Dit gesprek kan confronterend zijn of opluchtend, maar het gesprek geeft hoe dan ook duidelijkheid. Afhankelijk van de diagnose bespreekt de arts het vervolg met u. Het kan zijn dat u verder onderzoek krijgt, zoals bloedprikken of een scan. Het kan ook zijn dat u doorverwezen wordt naar een ander ziekenhuis.

Op dit spreekuur komen vrouwen die een verdenking hebben op een gynaecologische kanker. Ook komen er vrouwen op dit spreekuur bij wie al vastgesteld is dat ze kanker hebben. 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis doet mee aan een Regionaal Oncologisch Samenwerkingsverband (het GOCZ).

Volgens de landelijke afspraken worden de patiënten met baarmoederhalskanker, eierstokkanker en met kanker aan de schaamlippen verwezen naar de centrumlocatie van het Oncologisch Samenwerkingsverband; het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (het GOCZ).

Alle overige chirurgische ingrepen worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis uitgevoerd door gynaecologen met als aandachtsgebied gynaecologische oncologie. Hierbij werken wij soms samen met een gespecialiseerde gynaecoloog uit het centrum.

Voor radiotherapie (bestraling) verwijzen wij u door naar Instituut Verbeeten.