Aandoening

Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)

Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder. Baarmoederkanker ontstaat bij 90% tot 95% van de vrouwen in het slijmvlies van de baarmoeder. Bij slechts een heel klein deel van de vrouwen met baarmoederkanker is er sprake van een erfelijke aanleg.

De meest voorkomende klacht bij baarmoederkanker is vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding na de overgang. Ook onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties door kan wijzen op baarmoederkanker. In de folder 'Baarmoederkanker' leest u meer hierover.

Bekijk folder

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'. 

Lees meer

Nazorg

Bij mensen die eenmaal baarmoederkanker hebben gehad, bestaat de kans dat baarmoederkanker terugkeert. Daarom blijft u meestal vijf jaar na het beëindigen van de behandeling onder controle. Meestal worden de controles gedaan door de gynaecoloog.

Als u ook bestraling heeft gekregen, dan krijgt u afwisselend controle door de gynaecoloog en radiotherapeut. Heeft u chemotherapie gekregen, dan krijgt u controles bij de gynaecoloog en de internist-oncoloog.

  • Tijdens het eerste jaar komt u iedere drie maanden op controle.
  • Het tweede jaar vinden de controles iedere vier maanden plaats.
  • Het derde en vierde jaar krijgt u elke zes maanden een controle.
  • Het vijfde jaar komt u één keer op controle.

Wanneer krijgt u verder onderzoek?

Bij de controles kunt u uw klachten bespreken. U krijgt dan ook een lichamelijk en inwendig onderzoek. We voeren alleen verder onderzoek uit als u klachten heeft waarvan we vermoeden dat er mogelijk sprake is van tumorgroei. Afhankelijk van de uitslagen van het onderzoek en van uw ziektegeschiedenis stellen we een behandeling voor.

Wanneer bent u genezen?

U zult zich misschien afvragen wanneer u genezen bent. Bij baarmoederkanker is het moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Wel kan gezegd worden dat, hoe langer u ziektevrij bent, des te kleiner de kans is dat de ziekte terugkomt. Meestal wordt de controlefase na vijf jaar afgesloten.

Continuïteitshuisbezoek

Als u dit prettig vindt, kunt u een afspraak krijgen met de wijk-oncologieverpleegkundige. Zij kan u ondersteuning bieden bij vragen over uw ziekte en behandeling. Samen kunt u bespreken wat het betekent voor uw dagelijks leven. Op de pagina ‘Continuïteitshuisbezoek’ <<link>> kunt u meer lezen over deze ondersteuning. Ook andere hulpverleners kunnen u bij de verwerking ondersteunen.

Code ONC-251
Laatste revisie: 12 mei 2021 - 16:25