Aandoening

Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)

Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder. Baarmoederkanker ontstaat bij 90% tot 95% van de vrouwen in het slijmvlies van de baarmoeder. Bij slechts een heel klein deel van de vrouwen met baarmoederkanker is er sprake van een erfelijke aanleg.

De meest voorkomende klacht bij baarmoederkanker is vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding na de overgang. Ook onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties door kan wijzen op baarmoederkanker. Er zijn verschillende stadia van baarmoederkanker. Klik op lees meer voor meer informatie.

Lees meer

Stadia baarmoederkanker

Het stadium van de ziekte geeft weer hoe ver de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. Het stadium geeft aan waar de tumor zit, hoe groot de tumor is, of de tumor in ander weefsel/organen is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn.

  • Stadium 1: de tumor blijft beperkt tot de baarmoeder.
    • Bij ongeveer 3 op de 4 vrouwen wordt de diagnose ‘baarmoederkanker’ gesteld in stadium 1.
  • Stadium 2: de tumor is doorgegroeid in de baarmoederhals.
  • Stadium 3: de tumor is doorgegroeid naar de eileiders en/of eierstokken, naar de vagina of naar de lymfeklieren in het bekkengebied en/of de lymfeklieren langs de grote bloedvaten in de buik.
  • Stadium 4: de tumor is doorgegroeid naar andere organen in de buik (bv. blaas of darm) of buiten de buik (longen).

Over het algemeen gezien spreken we bij stadium 1 en 2 over een laag stadium (laag- risico) baarmoederkanker.
Bij stadium 3 en hoger spreken we van een hoog stadium (hoog- risico) baarmoederkanker.

Indeling in graden

Niet alleen het stadium van baarmoederkanker bepaalt of gaat om een laag- of hoog stadium van de ziekte. Naast stadiumindeling is er namelijk ook een indeling in graden, graad 1 t/m graad 3.
De gradering zegt iets over het uiterlijk en de deling van de kankercellen. Bij graad 1 lijken de kankercellen voor een groot deel op gezonde cellen, bij graad 3 lijken de kankercellen nauwelijks meer op gezonde cellen.  

  • Graad 1: laaggradig
  • Graad 2: intermediair
  • Graad 3: hooggradig

De gynaecoloog of verpleegkundig specialist kan u op basis van het stadium en de gradering meer uitleg geven over wat dit betekent voor de behandeling en de prognose.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'. 

Meer informatie over baarmoederkanker leest u op de website Kanker.nl.

 

Code ONC-251
Laatste revisie: 23 april 2024 - 09:04