Aandoening

Eierstokkanker (ovariumcarcinoom)

Bij eierstokkanker zit er een kwaadaardige tumor in één of beide eierstokken.

Eierstokkanker veroorzaakt in het begin geen klachten. Klachten ontstaan meestal pas als de tumor zich heeft uitgebreid. U kunt onder andere last krijgen van een opgeblazen gevoel of dikke buik. Eierstokkanker wordt bijna nooit vroeg ontdekt. Eierstokkanker kan erfelijk zijn. In de folder 'Eierstokkanker algemene informatie' leest u meer hierover.

Bekijk folder

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

Nazorg

Bij mensen die eenmaal eierstokkanker hebben gehad, bestaat de kans dat de eierstokkanker terugkeert. Daarom blijft u meestal vijf jaar onder controle.

  • Tijdens het eerste jaar komt u elke drie maanden voor controle bij de gynaecoloog. Als u behandeld bent met chemotherapie komt u ook op controle bij de internist-oncoloog.
  • Het tweede jaar vinden de controles elke vier maanden plaats.
  • Het derde en vierde jaar krijgt u elke zes maanden een controle.
  • Het vijfde jaar komt u een keer op controle.

Wanneer krijgt u verder onderzoek?

We voeren alleen verder onderzoek uit als u klachten heeft waarvan we vermoeden dat er mogelijk sprake is van tumorgroei. Afhankelijk van de uitslagen van het onderzoek en van uw ziektegeschiedenis stellen we een behandeling voor. Meestal gaat het dan om een behandeling die de ziekte zo lang mogelijk moet remmen (palliatieve behandeling).

Wanneer bent u genezen?

U zult zich misschien afvragen wanneer u genezen bent. Bij eierstokkanker is het moeilijk aan te geven wanneer iemand echt genezen is. Ook nadat u een ‘genezende’ behandeling heeft gekregen, bestaat de kans dat de ziekte terugkomt. We spreken daarom liever niet van ‘genezingspercentages’ maar van ‘overlevingspercentages’. Daarbij houden we meestal een periode van vijf jaar vanaf de diagnose aan. Wel kan gezegd worden dat, hoe langer u ziektevrij bent, des te kleiner de kans is dat de ziekte terugkeert.

Code ONC-241
Laatste revisie: 12 mei 2021 - 16:40