Aandoening

Melanoom

Een melanoom is een vorm van huidkanker, die overal op de huid kan ontstaan en zich soms kan verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen in de huid. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. Kwaadaardige pigmentcellen kunnen in principe overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat een melanoom in een al lang bestaande moedervlek. Maar een melanoom kan ook ontstaan in een volstrekt ‘gave’ huid. Een melanoom groeit door in de diepere lagen van de huid. Daardoor kan een melanoom ook uitzaaien.

Kanker is een ingrijpende ziekte. Alles waar u mee te maken krijgt voor, tijdens of na de behandeling hebben we voor u verzameld op onze pagina 'Kanker'.

Lees meer

De behandeling is afhankelijk van de dikte van het melanoom. Deze dikte bepaalt het stadium van de ziekte.

Er zijn 4 stadia

  • Stadium 1: De kankercellen zitten alleen in de moedervlek. 
  • Stadium 2: De kankercellen zitten ook in het weefsel rond de moedervlek. 
  • Stadium 3: De kankercellen zitten ook in lymfeklieren. 
  • Stadium 4: De kankercellen zitten ook op andere plekken in het lichaam. We verwijzen u naar één van de melanoomcentra in Nederland. Zij hebben uitgebreide ervaring met de behandeling van patiënten met een uitgezaaid melanoom. 

Voor uitgebreide informatie over het stadium van de ziekte kunt u kijken op: Stichting Melanoom

Kanker is een ingrijpende ziekte. Soms ontstaan er psychische klachten na een melanoom zoals angst, somberheid, boosheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Andere problemen die kunnen voorkomen zijn op het gebied van relaties met partner en gezin, sociale contacten, problemen op het werk of financiële problemen. Enkele weken nadat u de diagnose heeft gekregen vullen we met u een vragenlijst in. Enige tijd na de behandeling van het melanoom doen we dit ook, om te kijken of en in welke mate er klachten er zijn.

U kunt altijd uw klachten bespreken met uw medisch specialist of de doktersassistente. Eventueel kunt u worden doorverwezen voor extra hulp door deskundigen, zoals een maatschappelijk werker of een psycholoog.

Code DER-735
Laatste revisie: 8 maart 2024 - 15:22