Borstkanker (mammacarcinoom)
Borstkanker is een kwaadaardige tumor in de borst.
Onderzoeken
Iedere situatie is anders en iedere patiënt is uniek. Daarom krijgt u de onderzoeken die in uw specifieke situatie nodig zijn. De eerste stap is een bezoek aan de afdeling Radiologie.
Onderzoeken
Op de afdeling Radiologie krijgt u één of meerdere borstonderzoeken. Vaak wordt eerst een mammografie en echografie gedaan. Hiermee kunnen op een snelle en betrouwbare manier afwijkingen in de borst worden herkend. Regelmatig is het nodig om een bepaald deel van de borst nog preciezer te onderzoeken. Er wordt dan een tomosynthese of biopsie gedaan.
Soms is verder onderzoek nodig om de diagnose te kunnen stellen. Dit kan bijvoorbeeld een MRI of een PET-scan zijn.
Als er geen vervolgonderzoek hoeft plaats te vinden, krijgt u meestal dezelfde dag de uitslag. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat bepaalde onderzoeken afhankelijk zijn van de menstruatiecyclus of het gebruik van bloedverdunners. Hierdoor kunnen ze niet altijd op dezelfde dag uitgevoerd worden. Ook kan het zijn dat er tijdens het onderzoek weefsel (een biopt) is afgenomen. We doen ons best om deze uitslag binnen een week met u te bespreken.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis kiest voor een biopsie waarbij weefselonderzoek gedaan wordt (histologisch onderzoek) en niet alleen celonderzoek (cytologisch onderzoek). Bij weefselonderzoek duurt het langer voordat de uitslag bekend is, maar het onderzoek levert meer informatie op. Deze informatie is belangrijk voor het vervolgtraject.
Op de beelden van de mammografie kunnen we kleine veranderingen in het weefsel zien. Soms ook als ze nog niet voelbaar zijn.
Met een echo van de borsten kan de radioloog of laborant uw borsten met behulp van geluidsgolven (echo) onderzoeken.
Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen.
Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen.
Bij een MRI-onderzoek van de borsten brengt de radioloog uw borsten in beeld.
Bij een naaldbiopsie van de borst haalt de radioloog met een speciale naald een aantal kleine stukjes weefsel uit de afwijking in uw borst.
Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden onderzoeken uitgevoerd met behulp van radioactieve stoffen.
Bij een localisatie markeren we de precieze plaats van de afwijking in uw borst.
Behandelingen
Veel mensen met borstkanker krijgen een combinatie van behandelingen. De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de kenmerken van de tumor, het stadium van de ziekte, uw leeftijd en of u voor of na de overgang bent.
Behandelingen
Het behandelplan beschrijft stap-voor-stap welke behandeling voor u de beste keuze is, met welke zorgprofessionals u te maken krijgt en hoe lang het gehele behandeltraject naar verwachting zal duren. Dit plan wordt opgesteld door het behandelteam van het Borstcentrum. Uw medisch en verpleegkundig specialist bespreken dit met u.
Operatie
In verreweg de meeste gevallen begint de behandeling van borstkanker met een operatie; de tumor wordt operatief verwijderd. Dit kan op twee manieren: de borstsparende operatie of de borstamputatie. Voor welke operatie gekozen wordt, hangt af van de grootte van de tumor en de borst, de soort borstkanker en in hoeverre de kanker verspreid is. Ook uw voorkeur telt uiteraard mee in de beslissing.
Keuzehulp
De medisch specialisten en verpleegkundig specialisten van het Borstcentrum willen samen met u kiezen voor de best passende operatie. Hierbij gebruikt het Borstcentrum de ‘keuzehulp’. De keuzehulp is een website die overzichtelijk informatie geeft en ondersteunt bij het op een rij zetten van uw vragen, gedachten en voorkeuren. Zo komt u samen met uw specialist tot een persoonlijk behandelplan.
Neoadjuvante chemotherapie
Bij grotere tumoren wordt ook wel chemotherapie gegeven voorafgaand aan de operatie. De medicijnen kunnen dan niet alleen eventuele nog onzichtbare uitzaaiingen vernietigen, maar ook de tumor in de borst verkleinen.
Aanvullende behandelingen
Aanvullende behandelingen worden ‘adjuvante’ behandelingen genoemd. Het doel van de behandeling is tumorcellen die misschien in het lichaam aanwezig zijn, maar nog niet zijn aangetoond, te vernietigen. De behandeling kan bestaan uit bestraling, chemotherapie, endocriene therapie of doelgerichte therapie.
In verreweg de meeste gevallen begint de behandeling van borstkanker met een operatie. De tumor wordt hierbij operatief verwijderd.
Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de vorm en de grootte van de verwijderde borst(en) zo goed mogelijk benadert.
Met een endocriene therapie wordt de groei van borstkankercellen geremd.
Als u kanker heeft, kunt u een behandeling krijgen met chemotherapie.
Radiotherapie is het behandelen van kanker met bestraling.
Poliklinieken en afdelingen
Wanneer u een afwijking in uw borst opmerkt, kunt u terecht bij het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het team van het Borstcentrum bestaat uit verschillende medisch specialisten en verpleegkundig specialisten. Zij zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met afwijkingen in de borst.
Chirurgen kunnen door andere specialisten worden ingeschakeld worden om patiënten met kanker te opereren.
Het Oncologisch Centrum is de centrale plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor patiënten met kanker of bloedziekten.