Headerafbeelding
Foto orchidee
Onderzoek

Biopsie van de borst met röntgenfoto's

Bij dit onderzoek wordt een biopt (stukje weefsel) uit de afwijking van de borst genomen, om de aard van deze afwijking te bepalen. 

Als u een verwijzing voor het Borstcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft, is de eerste stap een bezoek aan de afdeling Radiologie.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-049
Laatste revisie: 5 januari 2024 - 10:40
Hoe verloopt het onderzoek?

Biopsie van de borst met röntgenfoto's

Verzorging

Graag van tevoren baden of douchen. U mag geen bodylotion gebruiken.

Begeleiding

Wij raden u aan u door een vertrouwd persoon te laten begeleiden, die tijdens het onderzoek op u wacht in de wachtkamer.

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Wat voor kleding trekt u aan?

Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze. Wij raden u aan na het onderzoek een stevige (sport-)BH te dragen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Voor dit onderzoek wordt een biopsietafel gebruikt. U gaat op uw buik op deze tafel liggen. Hierbij zakt uw borst door een opening in de tafel. Alle apparatuur bevindt zich onder de tafel en kunt u niet zien. Daarna wordt met de hulp van röntgenbeelden de plaats van de afwijking nauwkeurig bepaald. Er worden altijd opnamen gemaakt vanuit twee verschillende hoeken van de afwijking van de borst. Aan de hand hiervan kan de computer nauwkeurig berekenen op welke plaats de afwijking zich bevindt.

Als de plaats van de afwijking bepaald is, krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Dan wordt met een speciale naald een aantal kleine stukjes weefsel uit de afwijking in de borst gehaald. Een marker (metalen veertje) wordt achter gelaten om het gebied te markeren. Daar worden controlefoto’s van gemaakt.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. U kunt wat last krijgen van het wondje en eventueel een bloeduitstorting krijgen.

Leefregels en adviezen na het onderzoek

  • U mag de eerste 24 uur niet baden. U mag wel douchen.
  • U mag de eerste 24 uur geen zware arbeid verrichten en ook niet intensief sporten.
  • We raden u aan om de eerste nacht een stevige (sport-)BH te dragen.

Wat er gebeurd er na het onderzoek?

Na het onderzoek gaat het afgenomen weefsel naar het laboratorium voor onderzoek. U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.