Headerafbeelding
afdeling radiologie-melden balie
Onderzoek

Biopsie van de borst met een MRI-scan

Bij een naaldbiopsie van de borst haalt de radioloog met een speciale naald een aantal kleine stukjes weefsel uit de afwijking in uw borst.

Met behulp van de MRI kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.

LET OP!

 • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 3 DAGEN vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 
 • We vragen u om ruim op tijd de vragenlijst in te vullen. Heeft u één of meerdere vragen met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-025
Laatste revisie: 12 april 2023 - 15:25
Hoe verloopt het onderzoek?

Biopsie van de borst met een MRI-scan

Vragenlijst MRI

LET OP! Het MRI-apparaat maakt gebruik van een sterke magneet. Metaal wordt hierdoor aangetrokken of afgestoten. Daarom is het belangrijk voor ons om vóór het onderzoek te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft.

 • Bij de afspraakbevestiging heeft u een vragenlijst MRI- MRA-onderzoek (code RAD-100) ontvangen. Wij vragen u deze vragenlijst volledig in te vullen en te ondertekenen en mee te nemen naar het onderzoek.
 • Heeft u een of meer vragen in deze vragenlijst met JA beantwoord? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u deze vragenlijst niet ontvangen? Dan kunt u deze hier vinden (RAD-100) of neem contact op met de afdeling Radiologie.
 • De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur op telefoonnummer (073) 553 26 00.

Bent u (misschien) zwanger?

Bent u (misschien) zwanger? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie, telefoonnummer (073) 553 26 00. Het is niet aangetoond dat een MRI-onderzoek schadelijk is voor het ongeboren kind. Toch doen we het onderzoek tijdens de zwangerschap liever niet.

Vertel altijd aan de laborant dat u zwanger bent voordat het onderzoek begint.

Eten, drinken en medicijnen

U mag gewoon eten en drinken voor dit onderzoek. Ook uw medicijnen mag u gewoon innemen.

Metalen delen en magnetisme

Omdat bij het MRI-onderzoek gebruik wordt gemaakt van een heel sterk magneetveld is het volgende belangrijk:

 • Metalen of magnetische voorwerpen moeten buiten de onderzoeksruimte blijven. Deze voorwerpen moet u daarom in het kleedkamertje laten liggen: sleutels, munten, gebitsprothesen, haarspelden, gehoorapparaten, sieraden, horloge, bankpasjes.
 • Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
 • Mascara bevat soms ijzerdeeltjes. Daarom mag u geen mascara aanbrengen voor een MRI-onderzoek van de hersenen (cerebrum).
 • Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek warm gaan aanvoelen.
 • Het beste kunt u onderkleding dragen zonder metalen delen (haakjes, ritssluitingen, beugel/sluiting van de bh of drukkers).
 • U mag géén anti-bacteriële (sport)kleding dragen.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Contrastmiddel

De MRI van de borsten wordt uitgevoerd met contrastvloeistof, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende weefsels in de borst. Voor het onderzoek wordt er eerst een infuus in de arm geprikt. Via dit infuus krijgt u de contrastvloeistof ingespoten. U kunt hier een warm gevoel van krijgen of een andere smaak in de mond. 

Contrastmiddel wordt door de nieren uit het lichaam verwijderd. De nierfunctie moet voldoende hoog zijn. In geval van nierfunctiestoornissen wordt bloed geprikt om de GFR te bepalen. Bij een te laag GFR is onderzoek niet mogelijk.

Verzorging

Graag van tevoren baden of douchen. U mag wel deodorant, maar geen bodylotion gebruiken.

Begeleiding

Wij raden u aan u door een vertrouwd persoon te laten begeleiden, die tijdens het onderzoek op u wacht in de wachtkamer.

Angst voor kleine ruimtes

Als u angst heeft voor kleine ruimtes (claustrofobie), is het mogelijk dat u komt proefliggen in de MRI. U kunt hiervoor langskomen tijdens kantooruren op de hoofdlocatie. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. U kunt ook uw behandelend arts om een kalmerend medicijn vragen.

Wat voor kleding trekt u aan?

Tijdens de voorbereiding kunt u een hemdje aanhouden (geen BH). Dit hemdje moet ruim genoeg zijn zodat u deze omhoog of omlaag kunt schuiven. Tijdens het onderzoek zelf moet het bovenlichaam namelijk ontbloot zijn. U mag ook een legging of joggingbroek aanhouden. Deze moeten ook zonder metalen knoopjes of deeltjes zijn. U mag geen anti-bacterële (sport)kleding dragen. Wij raden u aan na het onderzoek een stevige (sport-)BH te dragen.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich op tijd voor uw afspraak bij de afdeling Radiologie, op de locatie die op de afspraakbevestiging staat. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij de gele aanmeldpunt of bij de balie. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een smalle ondezoekstafel, met uw borsten ineen speciaal kussen. Deze tafel schuift geheel of gedeeltelijk in de lange smalle tunnel van het MRI-apparaat. Tot hoever is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. De tunnel is aan beide kanten open.

Meestal bent u alleen in de onderzoeksruimte. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekkamer. Zij zien u door een raam en houden u steeds in de gaten. In de tunnel zit een microfoon en een luidspreker. U krijgt een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt, kunt u praten met de laborant.

MRI-apparaat

De laborant maakt een serie opnamen van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Elke opname toont een dwarsdoorsnede van dit lichaamsdeel. Zo kan de radioloog precies de vorm, structuur en ligging van alle inwendige organen of weefsels in het onderzochte gebied onderscheiden.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil ligt, omdat anders de opnamen mislukken.

Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek harde kloppende geluiden. Dit kan vervelend voor u zijn. U ontvangt van ons gehoorbescherming door middel van een koptelefoon en oordopjes. Maar ook met de koptelefoon of oordopjes blijft u het kloppende geluid van het MRI-apparaat nog horen. Als u wilt kunt u via de koptelefoon naar de radio luisteren. De laborant bespreekt dit met u.

Biopsie

Na de standaard MRI van de borsten volgt de biopsie. De borst wordt daarvoor steriel gemaakt met alcohol, dit kan een beetje koud aanvoelen. Daarna wordt de borst plaatselijk verdoofd, en wordt een klein sneetje in de huid gemaakt. Met een speciale naald wordt een aantal kleine stukjes weefsel uit de afwijking in de borst genomen. Dit zijn de biopten.

Tussendoor worden er geregeld controle opnames gemaakt, waarbij u nogmaals in het MRI-apparaat wordt geschoven.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Heeft u voor het onderzoek een kalmerend medicijn gekregen? Dan mag u niet zelf naar huis rijden. Regelt u dan tevoren dat iemand u ophaalt uit het ziekenhuis.

Leefregels en adviezen na het onderzoek

 • U mag de eerste 24 uur niet baden. Douchen mag wel.
 • U mag de eerste 24 uur geen zware arbeid verrichten en ook niet intensief sporten.
 • We raden u aan om de eerste nacht een stevige (sport-)BH te dragen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.  

Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.