Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

UPPP-operatie

Een UPPP-operatie kan nodig zijn als u snurkt.

De behandeling UPPP staat voor uvulo palato pharyngo plastiek. U krijgt de operatie UPPP om het snurken en/of de ademhalingsstilstanden (apneu’s) te verhelpen. Hier leest u meer over de behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een opname of dagopname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. Maar bijvoorbeeld ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Hier vindt u een overzicht van alles wat u mee moet nemen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code SWC-008
Laatste revisie: 18 december 2023 - 11:44
Hoe verloopt de behandeling?

UPPP-operatie

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden als u met ontslag gaat. Regel daarom iemand die u naar huis kan brengen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens de behandeling

  • Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts de huig en een klein reepje van het zachte gehemelte. De huig heeft geen functie, dus u zult niet merken dat u deze mist.
  • Als de keelamandelen het snurken mede veroorzaken, verwijdert de arts deze ook. Meer informatie hierover krijgt u van uw KNO-arts.
  • De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig is het aanhangsel van het zachte gehemelte. Het hangt midden tussen de keelamandelen.
  • De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. U merkt daarom niets van de operatie. U slaapt.
Keel en huig na UPPP operatie

Meteen na de operatie heeft u pijn in uw keel. Ook heeft u moeite met slikken. Dit kan soms wel 2 weken duren. De pijn kan uitstralen naar uw oren. U mag de verpleegkundigen om een pijnstiller vragen. Het is belangrijk dat u veel koud water drinkt, dat kan de pijn verlichten. Schraap uw keel zo min mogelijk.

Meestal komt er na de operatie wat vers bloed uit de keel. Ook kan het zijn dat u donker bloed braakt. Dit is oud bloed dat tijdens de operatie in uw maag terecht is gekomen. Soms loopt er ook een beetje bloed uit de neus. Dit komt door het beademingsbuisje dat in uw neus heeft gezeten.

Wat zijn de risico's?

  • Er kan een droog gevoel overblijven in uw keel. Ook kunt u het gevoel hebben dat er een brok in uw keel zit.
  • Het kan zijn dat u de harde “g” niet goed meer uit kunt spreken. Ook kan de rollende ‘r’ moeilijker zijn.
  • Heel soms is het zachte gehemelte te kort geworden. Hierdoor wordt de neusholte aan de achterkant niet goed meer afgesloten. Bij het drinken komt dan vloeistof via de neus naar buiten. Meestal is dit een tijdelijk probleem. Heel soms moet dit met een operatie hersteld worden.
  • In de eerste week na de operatie merkt u meestal nog geen verschil in het snurken of de apneu. Pas als de zwelling weg is en de wond genezen, is de doorgang ruimer. Het effect van de operatie op het snurken is vaak groter dan op het verdwijnen van de apneu’s.

Naar huis

Als alles goed gaat met u, mag u de volgende dag weer naar huis.

  • Pijn kunt u goed tegengaan met paracetamol. Het liefst in de vorm van een oplostablet of zetpil.
  • Uw adem kan wat weeïg ruiken en u kunt een wat metaalachtige smaak hebben. Dit verdwijnt vanzelf.
  • Wij raden u aan de eerste dagen zachte en koele voeding te gebruiken. Verder kan afgekoelde bouillon een lekkere afwisseling zijn. Melkproducten voelen plakkerig en vervelend. Koolzuurhoudende dranken zijn vaak te prikkelend.
  • Houdt u zich verder een week rustig. Meestal bent u na 2 weken hersteld. U kunt dan weer aan het werk.

Wanneer neemt u contact op?

Krijgt u een flinke nabloeding, neem dan direct contact op met uw huisarts of de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer (073) 553 60 70.

U krijgt van de verpleegkundige op de afdeling Dagbehandeling of van de polikliniek Keel- Neus- en Oorheelkunde een afspraak mee voor controle bij uw KNO-arts.

Dan kunt u deze stellen aan uw KNO-arts via de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.