Headerafbeelding
Moeder met meisje op de boulevard
Behandeling

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes maakt de KNO-arts een klein sneetje in het trommelvlies van uw kind.

Eerst zuigt de arts zoveel mogelijk vocht weg uit het middenoor. Daarna plaatst de arts in het sneetje de buisjes. Dit buisje maakt een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Dit vermindert de druk. Hierdoor heeft uw kind minder pijn en hoort hij of zij beter.

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling. Lees daarom deze informatie vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. De behandeling kan anders niet doorgaan.

Lees meer

Een opname in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Deze informatie is geschreven voor u, als ouder, om ú te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig identiteitsbewijs en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze hoofdlocatie in 's-Hertogenbosch? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Kinderen op de operatiekamer

Wordt uw zoon of dochter binnenkort geopereerd in het JBZ? Hier vindt u alle belangrijke informatie op een rij.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Code KIN-729
Laatste revisie: 16 februari 2024 - 12:14
Hoe verloopt de behandeling?

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes zijn kleine buisjes. Ze zijn maar enkele millimeters groot.

Dwarsdoorsnede van het binnenoor

Trommelvliesbuisjes krijgen

Trommelvliesbuisjes maken een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Dit vermindert de druk. Uw kind heeft hierdoor minder pijn en hoort beter.

Periode dragen

Trommelvliesbuisjes blijven een half jaar tot enkele jaren in het trommelvlies van uw kind zitten. Ze vallen na een tijd vanzelf uit het oor. Ze blijven dan meestal in de gehoorgang in het oorsmeer geplakt zitten. De arts vindt ze bij de controle en haalt ze eruit. Zolang de buisjes in het oor zitten, blijft uw kind voor controle naar de KNO-arts komen. De gaatjes in de trommelvliezen groeien meestal snel dicht. Daarom kan het vaker nodig zijn om buisjes te plaatsen. Als kinderen ouder worden, ontstaat er niet meer zo snel vocht in het middenoor. Dan zijn de buisjes minder vaak nodig.

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Op 'Hallo ziekenhuis' kunt u samen met uw kind een fotoboekje bekijken over het krijgen van buisjes

Kan uw kind op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Bel dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. 

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat uw kind goed en veilig wordt voorbereid op de behandeling.

Daarom wordt u voor het onderzoek gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die uw kind (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over de thuissituatie en de gezondheid van uw kind.

De anesthesioloog kan het nodig vinden dat u met uw kind naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt.  Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; de behandeling kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Lees voor een goede voorbereiding van tevoren de informatie Anesthesie bij Kinderen. U kunt eventuele vragen stellen tijdens uw gesprek met de POS-medewerker. 

Informatieboekje

Op de afdeling Pre Operatieve Screening (POS) of polikliniek Kindergeneeskunde krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op de opname van uw kind. Lees dit boekje goed door!

De behandeling duurt niet lang. We vragen u om met maximaal 1 ouder/verzorger naar de afdeling te komen. Niet met 2 ouders zoals in het informatieboekje beschreven staat. In de wachtkamer is geen plaats voor een kind en 2 ouders/verzorgers. Voor de rust van de kinderen (en andere wachtenden) kan de tweede ouder/verzorger beneden in de hal wachten.

Nuchter zijn

Nuchter zijn voor kinderen t/m 16 jaar

Opereren kan alleen als uw kind nuchter is. ‘Nuchter’ betekent dat de maag van uw kind leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Om te zorgen dat uw kind nuchter is, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag normaal eten en drinken. 

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer eten, ook geen snoepjes. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. 
  • Uw kind mag geen melk(producten), koolzuurhoudende dranken en roosvicee meer drinken.
  • Uw kind mag nog wel drinken: water, helder appelsap, ranja, thee met suiker (zonder melk) en/of een waterijsje (bv. raketje). 
    • Weegt uw kind minder dan 10 kg, dan mag het maximaal 50 ml per uur drinken.
    • Weegt uw kind meer dan 10 kg, dan mag het maximaal 100 ml per uur drinken.

Tot 4 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag nog borstvoeding drinken.

Vanaf 1 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer  drinken. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als uw kind naar de behandeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag nog wel.

Het is belangrijk dat u deze regels goed opvolgt, omdat anders de behandeling niet door kan gaan.

Gebruikt uw kind medicijnen?

Neem de medicijnen die uw kind thuis gebruikt mee naar het ziekenhuis, het liefst in de originele verpakking. Omdat uw kind maar kort is opgenomen, gebruikt uw kind tijdens de opname de eigen medicijnen. Tenzij dit anders met u is afgesproken. Neem ook eventueel insuline, glucosemeter met toebehoren en puffer mee. Het kan zijn dat uw kind de puffer nodig heeft na de behandeling.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Kleding

Neem reservekleding mee vanwege een kans op broekplassen.

Voor de behandeling

We vragen u om met maximaal 1 ouder/verzorger naar de afdeling te komen. Niet met 2 ouders zoals in het informatieboekje beschreven staat. In de wachtkamer is geen plaats voor een kind en 2 ouders/verzorgers. Voor de rust van de kinderen (en andere wachtenden) kan de tweede ouder/verzorger beneden in de hal wachten.

De verpleegkundige haalt u en uw kind op en brengt jullie naar de voorbereidingsruimte.
Hier krijgen u en uw kind uitleg van de verpleegkundige over de gang van zaken, worden er enkele vragen gesteld en de temperatuur gemeten. U krijgt een wegwerpoverall aan en doet uw kind de schoenen uit.

Daarna gaat u met uw kind naar de operatiekamer waar de trommelvliesbuisjes geplaatst worden.

Tijdens de behandeling

De behandeling kan bestaan uit een paracentese en het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Bij een paracentese maakt de KNO-arts een sneetje in het trommelvlies van uw kind en zuigt het vocht zoveel mogelijk weg uit het middenoor. De behandeling duurt niet lang, ongeveer 10 tot 15 minuten. Vaak worden meteen buisjes in het sneetje geplaatst.

U wacht tijdens de behandeling bij het Operatiecentrum. Als uw kind op de uitslaapkamer is, roept de verpleegkundige u. Hier spreekt u ook de arts, over het verloop van de behandeling.

Vanuit de uitslaapkamer gaat uw kind in de rolstoel naar de ontslagkamer waar uw kind een beker drinken en koekje krijgt. 

Soms is er wat bloed of slijm zichtbaar in het oor. Uw kind kan in de eerste uren na de behandeling wat duizelig en/of misselijk zijn. Dit komt door een lichte prikkeling in het evenwichtsorgaan. 

Risico's

Bij iedere behandeling, ook bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes, kunnen er complicaties optreden. In dit geval bestaat er een hele kleine kans dat het gaatje in het trommelvlies niet vanzelf dichtgroeit nadat de buisjes er zijn uitgevallen. We kunnen dit gaatje met een operatie weer dicht maken. Hiervoor moet uw kind wel 9 jaar of ouder zijn. Daarnaast bestaat er een klein risico dat uw kind na de behandeling een loopoor krijgt. Dit gaat vaak snel over met antibiotica oordruppels.

Naar huis

Wanneer uw kind zich goed voelt, mag u samen naar huis.

Adviezen voor thuis

Pijnstilling

De verpleegkundige geeft u advies over het geven van pijnstilling.

Eten en drinken

Uw kind mag thuis weer gewoon eten en drinken. Het kan zijn dat uw kind vanwege de narcose nog last heeft van misselijkheid. Wacht dan nog even met eten. Het is wel belangrijk dat uw kind goed blijft drinken.

Douchen en baden

Uw kind mag gewoon douchen en in bad. Let wel op met shampoo en doucheschuim. Zeep in het oor van uw kind namelijk doet pijn. U kunt als bescherming vette watten in het oor van uw kind doen. U kunt ook witte watten gebruiken met aan de buitenkant een beetje vaseline. Zo komt er geen water in het oor van uw kind. Het oor moet twee weken lang droog blijven.

School

De dag na de behandeling mag uw kind weer naar school.

Sporten

Uw kind mag de dag na de behandeling weer sporten, gymmen of andere buitenactiviteiten doen.

Vocht uit het oor (loopoor)

Zolang er buisjes in het oor zitten, kan er vocht uitkomen. Een loopoor kan meteen na het plaatsen van de buisjes ontstaan, maar ook weken of maanden later.

  • Doe géén wattenpropjes in de oren van uw kind, maar laat het vocht uit de oren lopen.
  • Gebruik ook géén wattentips of wattenstokjes!

Houd dit 3 dagen in de gaten. Komt er na 3 dagen nog vocht uit het oor? Dan kunt u bij uw apotheek oordruppels ophalen. Informeer vooraf bij uw apotheek of de medicatie klaarligt. 

Zwemmen

2 weken na de behandeling mag uw kind weer zwemmen.

Wanneer belt u het ziekenhuis?

  • Bij hevige pijn
  • Koorts boven 39,5° C?

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt uw kind vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft uw kind pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 70. Heeft uw kind een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Voor een controle krijgt u een afspraakdatum mee of thuisgestuurd. Dit kan een telefonische of poliklinische afspraak zijn.

Bij vragen kunt u bellen naar de:  

  • de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.
  • de afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.