Headerafbeelding
Operatiedossier Anesthesie bij kinderen 1
Behandeling

Anesthesie bij kinderen

Uw kind krijgt algehele anesthesie tijdens een behandeling of onderzoek. 

Wanneer uw kind algehele anesthesie krijgt, slaapt uw kind heel diep, hoort, voelt of ziet niets van de operatie. Hier leest u meer over de voorbereiding op de operatie, de verschillende vormen van anesthesie en het belang van het meten van pijn na een operatie.

Belangrijke informatie

Hier vindt u alle belangrijke informatie over anesthesie.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Code KIN-736
Laatste revisie: 16 april 2020 - 12:01
Belangrijke informatie

Anesthesie bij kinderen

Uw kind voorbereiden

Wat er gebeurt op de operatiekamer kunt u zien in het filmpje Babette wordt geopereerd. Dit kan u helpen om u samen goed voor te bereiden op de operatie.

Afspraak bij de CAP en POS/Intake

Het is belangrijk dat u en uw kind goed en veilig worden voorbereid op de operatie. Daarom heeft u met uw kind enige tijd vóór de operatie een afspraak bij het Centraal Apotheek Punt (CAP) en aansluitend op de afdeling POS/Intake. Het bezoek aan het CAP duurt ongeveer 20 minuten. De afspraak op de afdeling POS/Intake duurt ongeveer 1 uur.

Let op! Het is belangrijk dat u naar de afspraak bij het CAP gaat, ook als uw kind geen medicijnen gebruikt.

Is uw kind jonger dan 16 jaar? Dan is het wettelijk verplicht dat u als ouder of wettelijk vertegenwoordiger toestemming geeft voor de behandeling en vorm van anesthesie (narcose) die wordt afgesproken. Deze toestemming kan niet worden gegeven door anderen, zoals grootouders of oppasouder. Kom daarom altijd samen met uw kind naar de afspraak van de afdeling POS/Intake.

Vragenlijst invullen

Voor uw bezoek aan de afdeling POS/Intake moet u en/of uw kind een digitale vragenlijst invullen. De anesthesioloog wil namelijk weten wat de huidige gezondheidstoestand van uw kind is. De digitale vragenlijst kunt u invullen bij het 'MijnJBZ Servicepunt' op de Boulevard. U kunt hierbij hulp krijgen. De vragenlijst moet vóór de afspraak bij het CAP en afdeling POS/Intake ingevuld zijn. Kom daarom eventueel 30 minuten eerder naar het ziekenhuis.

 • Als uw kind jonger is dan 12 jaar, dan vult u de vragenlijst in.
 • Is uw kind 12 tot 15 jaar, dan is het belangrijk dat u als ouder de vragenlijst samen met uw kind invult. Heeft uw kind een eigen DigiD met SMS-functie? Dan kan de vragenlijst ingevuld worden via de beveiligde website MijnJBZ. Heeft uw kind geen eigen DigiD? Dan vult u samen de vragenlijst in bij het MijnJBZ Servicepunt.
 • Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan wordt uw kind in de zorg als volwassen beschouwd. Dit is wettelijk zo geregeld. Het is belangrijk dat uw kind de vragenlijst zelf invult. 

Hoe verloopt de afspraak verder?

De afspraak verloopt als volgt:

 • Op het Centraal Apotheek Punt (CAP) heeft u een gesprek met een apothekersassistent om het medicijngebruik en allergieën van uw kind door te geven.
 • Daarna gaat u naar de afdeling POS/Intake. Hier hebben u en uw kind een gesprek met de intake-verpleegkundige. Deze verpleegkundige neemt met u de vragenlijst door over de gezondheid van uw kind en meet vervolgens de bloeddruk en het gewicht van uw kind. Is uw kind nog klein (zuigeling), dan is het fijn als u een pas geleden gewogen gewicht (bijvoorbeeld van het consultatiebureau) meeneemt.
 • Aansluitend komt u met uw kind bij de POS medewerker. Deze onderzoekt uw kind en beluistert het hart en de longen. U hoort welke voorbereidingen er voor uw kind zijn en of aanvullend onderzoek, zoals bloedonderzoek nodig is. Ook bespreekt de POS-medewerker met u welke vorm van anesthesie we in het geval van uw kind adviseren. U en uw kind kunnen dan ook de voorkeur kenbaar maken voor een kapje of infuus en daarvoor toestemming geven.
 • Tenslotte spreekt u de anesthesioloog. Soms is het nodig dat uw kind voor de behandeling eerst nog door de kinderarts, of een andere specialist, wordt gezien. De anesthesioloog geeft de definitieve toestemming voor de behandeling of het onderzoek.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Daarom komt u zowel anesthesiologen als anesthesiologen in opleiding tegen. De anesthesioloog die u op de afdeling POS/Intake spreekt, is niet altijd dezelfde anesthesioloog die uw kind tijdens de behandeling behandelt.

De anesthesioloog is de arts die zich gespecialiseerd heeft in de verschillende vormen van anesthesie, pijnbestrijding en intensieve zorg rondom de behandeling. Deze medisch specialist controleert en regelt tijdens de ingreep de levensfuncties van de patiënt (zoals bloeddruk, hartslag, ademhaling). Hij/zij zorgt er voor dat de patiënt de operatie zo goed mogelijk doorstaat. Tijdens de operatie is de anesthesioloog en/of de anesthesie medewerker voortdurend bij de patiënt. Zo nodig kan de anesthesioloog ieder moment de anesthesie bijstellen.

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als uw kind nuchter is. ‘Nuchter’ betekent dat de maag van uw kind leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Om te zorgen dat uw kind nuchter is, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van de OPNAME:

 • Uw kind mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van de OPNAME:

 • Uw kind mag niets meer eten, ook geen snoepjes. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. 
 • Uw kind mag nog wel drinken: water, helder appelsap, ranja, thee zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
 • Uw kind mag geen melk(producten), koolzuurhoudende dranken en roosvicee meer drinken.

Tot 4 uur voor het tijdstip van de OPNAME:

 • Uw kind mag nog borstvoeding drinken.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van de OPNAME:

 • Uw kind mag niets meer eten en drinken (ook geen  snoepjes). Uw kind mag ook geen kauwgom meer kauwen.
 • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag nog wel.

Meestal is het tijdstip van de operatie niet bekend. Daarom houdt u het tijdstip van opname aan. Het is belangrijk dat u deze regels goed opvolgt, omdat anders de operatie niet door kan gaan.

Medicijnen

De behandelend specialist en/of de anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen uw kind vóór de operatie moet stoppen en welke medicijnen uw kind mag blijven gebruiken.

Kinderziektes

Is uw kind de laatste 2 weken in contact geweest met een kinderziekte? Of is uw kind ingeënt? Laat het ons weten. De anesthesioloog zal u hier ook naar vragen.

Algehele anesthesie

Er zijn verschillende vormen van anesthesie. In de volksmond wordt anesthesie vaak narcose genoemd. 

Kleine kinderen geven we de anesthesie in principe met een kapje over de mond en neus. Uit het kapje komt het anesthesiemiddel/gas dat uw kind inademt. Uw kind wordt zo goed en veilig in slaap gebracht. Uw kind moet het anesthesiemiddel/gas diep inademen. Omdat het gas vreemd ruikt, vinden kinderen dit vaak moeilijk. Het duurt dan wat langer voordat de anesthesie werkt. Als uw kind slaapt, wordt er pas een infuusnaaldje in een bloedvat in de arm of hand ingebracht. Hierdoor kunnen extra pijnstillers of andere medicijnen gegeven worden.

Operatiedossier Anesthesie bij kinderen 1

Kinderen die ouder zijn, kunnen ook kiezen voor een prik. Dan geven we het anesthesiemiddel via het infuus. Op de operatiekamer spuit de anesthesioloog het anesthesiemiddel via het infuus in. Sommige kinderen zeggen dat het middel warm aanvoelt in de arm of hand. Uw kind valt snel in een diepe slaap.

Operatiedossier Anesthesie bij kinderen 2

De voor- en nadelen van de verschillende methoden worden u op de afdeling POS/Intake uitgelegd.

Loco-regionale anesthesie

Bij bepaalde ingrepen krijgt uw kind behalve de algehele anesthesie ook een extra plaatselijke verdoving (loco-regionale anesthesie). Met bijvoorbeeld een ruggenprik kan het onderlichaam extra verdoofd worden. Het voordeel hiervan is dat uw kind na de operatie minder pijn heeft. We geven de loco-regionale anesthesie als uw kind slaapt. Wanneer dit uw kind dit krijgt, bespreekt de POS-medewerker of anesthesioloog dit met u.

Bijwerkingen

Uw kind kan zich na de operatie nog wat slaperig voelen. Ook kan uw kind misselijk zijn en moeten braken. Of uw kind kan pijn krijgen. Vaak wordt er iets tegen de misselijkheid en/of de pijn gegeven. Vraag hier gerust om bij de verpleegkundigen. Zij weten precies wat ze uw kind mogen geven. Uw kind kan een zwaar of kriebelig gevoel achter in de keel hebben. Dit komt door het buisje dat tijdens de operatie in de keel zit om de ademhaling te controleren. Deze irritatie verdwijnt vanzelf binnen een aantal dagen.

U brengt uw kind samen met de verpleegkundige van de afdeling in het bed naar de operatiekamer. Eerst komt u met uw kind op de ‘holding’. Dit is de voorbereidingsruimte. Op de holding bereidt de recovery-verpleegkundige of anesthesiemedewerker uw kind voor op de operatie. U brengt daarna samen met de anesthesiemedewerker uw kind naar de operatiekamer.

Operatiedossier Naar de operatiekamer kinderen

Op de operatiekamer geeft de anesthesioloog uw kind de medicijnen voor de anesthesie.

U blijft bij uw kind totdat uw kind slaapt. Meestal is dit binnen een halve minuut. Het kan zijn dat de ogen niet helemaal sluiten. Dit is normaal. Het is mogelijk dat uw kind onwillekeurige bewegingen maakt met de armen en benen. Soms draaien de ogen. Veel kinderen gaan hoorbaar ademen. Dit is normaal, u hoeft zich daarover geen zorgen te maken.

Dit heeft te maken met de inwerking van het anesthesiemiddel. Uw kind merkt hier zelf niets van. De onrust verdwijnt zodra uw kind goed slaapt. Sommige kinderen raken door de ongewone situatie overstuur. Het is dan beter om door te gaan en het kapje op de neus en mond te zetten. Dit komt misschien niet zo prettig op u over. Het snel in slaap maken van een kind in paniek kan dan de beste oplossing zijn en voorkomen dat uw kind nog meer overstuur raakt.

Wanneer uw kind slaapt, brengt de operatieassistent u naar de speciale wachtkamer voor ouders in het Operatiecentrum. U kunt hier een kopje koffie of thee drinken en wachten tot uw kind weer op de uitslaapkamer is. Er is ook de mogelijkheid om te wachten op de verpleegafdeling.

Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer (recovery). U wordt meteen geroepen, zodat u erbij bent als uw kind wakker wordt. Soms is uw kind al wakker omdat het een heel kortdurende verdoving is. Het is belangrijk te weten dat kinderen soms onrustig, beweeglijk, boos en/of verdrietig zijn bij het wakker worden. Uw aanwezigheid kan een grote geruststelling zijn. Meestal wordt uw kind na een poosje rustiger. Uw kind blijft op de uitslaapkamer tot dat uw kind veilig naar de verpleegafdeling kan. De recovery-verpleegkundige belt naar de afdeling als uw kind gehaald mag worden. Als u heeft besloten om te wachten in de wachtkamer van het Operatiecentrum, dan komt de verpleegkundige u en uw kind ophalen.

Operatiedossier Uitslaapkamer kinderen

Pijnbestrijding

We proberen om pijn na de operatie zoveel mogelijk tegen te gaan. De verpleegkundige vraagt daarom regelmatig naar de pijn. Als uw kind pijn heeft, dan kunt u dat het beste meteen laten weten. Hierdoor kunnen de medicijnen voor de pijn, als het nodig is, meteen worden aangepast. Hoe langer uw kind wacht met het melden van pijn, hoe moeilijker het is de pijn tegen te gaan.

Welke pijnstilling krijgt uw kind?

Afhankelijk van de operatie en leeftijd van uw kind wordt er afgesproken welke medicijnen uw kind krijgt. De medicijnen worden volgens een vast schema gegeven, om de pijn zoveel mogelijk tegen te gaan. Het is dus heel belangrijk dat uw kind de medicijnen op de voorgeschreven tijden inneemt. Ook als uw kind vindt dat op dat moment de pijn wel meevalt.

Heeft u nog vragen over de operatie? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar de afdeling POS/Intake, telefoonnummer: (073) 553 34 64.