Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Onderzoek

Kijkoperatie in de borstholte (mediastinoscopie)

Een mediastinoscopie is een kijkoperatie achter het borstbeen, in het bovenste deel van de borstholte.

Tijdens dit onderzoek maakt de chirurg een kleine snee laag in de hals en neemt met behulp van een soort kijkbuis een aantal stukjes weefsel weg (biopten). Deze stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht. Op basis van de uitslag bekijkt uw specialist welke behandeling hij/zij u kan adviseren.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een opname of dagopname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. Maar bijvoorbeeld ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Hier vindt u een overzicht van alles wat u mee moet nemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-047
Laatste revisie: 5 januari 2024 - 11:03
Hoe verloopt het onderzoek?

Kijkoperatie in de borstholte (mediastinoscopie)

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatieboekje voorbereiding opname

Van de afdeling Preoperatieve Screening (POS) krijgt u een informatieboekje. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw (dag)opname. U krijgt het boekje als papieren versie en/of als digitale versie in uw MijnJBZ. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Opereren kan alleen als u nuchter bent. ‘Nuchter’ betekent dat uw maag leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Opleidingsziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis neemt de opleiding van verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners een belangrijke plaats in. Op de afdelingen Chirurgie komt u daarom zowel chirurgen als chirurgen in opleiding tegen. De chirurg (of chirurg in opleiding) die u op polikliniek spreekt, is in principe dezelfde chirurg die u opereert. Mocht dit onverwachts anders zijn, dan informeren we u hierover zo vroeg mogelijk. De chirurgen in opleiding werken altijd onder supervisie van een gekwalificeerde chirurg. 

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens het onderzoek

Een mediastinoscopie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie (narcose). De chirurg maakt een kleine snede vlak boven het borstbeen. De chirurg kan daarna via een korte open buis met daarin een camera (mediastinoscoop) achter het borstbeen kijken. De beelden ziet een chirurg op een beeldscherm. Achter het borstbeen ligt het mediastinum. Dit is het gebied tussen de rechter- en linkerlong. Hierin liggen het hart, de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten (onder andere de grote lichaamsslagader), zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten.

Met fijne instrumenten worden door de mediastinoscoop kleine stukjes weefsel (biopten) genomen uit de lymfeklieren langs de luchtpijp. Deze stukjes weefsel gaan naar het laboratorium voor onderzoek. Nadat de biopten zijn weggenomen, wordt het sneetje in de huid met hechtingen gesloten.

De ingreep duurt gemiddeld 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na deze operatie heeft u niet veel pijn. Vooral de eerste dag kunt u een drukkend gevoel achter het borstbeen hebben. Al snel kunt u weer normaal eten en drinken. Meestal kunt u na 1 dag het ziekenhuis verlaten. U kunt de eerste paar dagen wat sneller moe zijn en misschien wat trager reageren. Ook kan uw eetlust wat minder zijn.

Risico's

  • Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de mediastinoscopie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.
  • Soms ontstaat een bloeding tijdens de operatie. Deze is bijna altijd zonder verdere uitbreiding van de operatie te verhelpen. Toch is het goed te om beseffen dat, wanneer er iets technisch niet goed oplosbaar blijkt via de kleine operatieopening, er reden kan zijn om de borstholte open te maken.
  • Na de operatie kan er rond de wond een bloeduitstorting aanwezig zijn. Deze verdwijnt vanzelf.
  • Een infectie ontstaat bijna nooit na deze operatie.
  • Een enkele keer kan er een beschadiging van een stembandzenuw optreden, waardoor u een veranderde stem of heesheid kunt oplopen. Meestal gaat dit weer voorbij, maar soms is dit blijvend.

Wat zijn de richtlijnen voor thuis?

  • U mag met de wond gewoon douchen. De hechtingen hoeven niet meer verwijderd te worden. Deze lossen vanzelf op.
  • De pleister mag u na 2 dagen verwijderen. De hechtpleisters mag u laten zitten totdat ze vanzelf loslaten.
  • U kunt wat last hebben van heesheid na de operatie. Dit gaat binnen een paar weken vanzelf over.
  • Vanaf de derde dag na de operatie mag u weer douchen.
  • Neem contact op met het ziekenhuis bij koorts (38.5°C of hoger) en bij zwelling.

Wat doet u bij problemen thuis ?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u verpleegafdeling Chirurgie, telefoonnummer (073) 553 20 23.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw huisarts.

Het onderzoek van de stukjes weefsel in het laboratorium kan een paar dagen duren. Als de uitslag er is zal de longarts die met u bespreken. Vertel het van tevoren aan uw arts als u graag wilt dat een naaste aanwezig is bij dit gesprek. 

Wanneer komt u op controle?

U komt 1 tot 2 weken na de operatie voor controle naar de polikliniek. We maken hiervoor een afspraak met u. Deze afspraak wordt meestal gepland bij één van de chirurgen of arts-assistenten op de polikliniek Traumachirurgie. De arts-assistenten zijn gediplomeerde artsen in opleiding tot chirurg. Zij zien zelfstandig patiënten op het spreekuur en werken onder supervisie van de traumachirurgen.De afspraak kan bij een andere arts zijn dan de chirurg die u heeft behandeld. Wilt u alleen een afspraak bij de chirurg die u heeft behandeld? Geef dit dan aan bij de secretaresse. Zij houdt hier dan rekening mee bij het plannen van de afspraak. De wachttijd tot uw volgende afspraak kan dan soms wat langer zijn.

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05.