Headerafbeelding
afdelingen dagbehandeling intake vragenlijst
Behandeling

Haarnestcyste operatie

Een haarnestcyste operatie is nodig als de klachten aanhouden of als er een ontsteking is.

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) ligt meestal in de bilspleet. Het is een holte onder de huid dat een open verbinding naar buiten heeft. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste bevinden zich meestal haren. Deze haren zijn door de huid heen geprikt, waarna de open verbinding is ontstaan. Er kan makkelijk een ontsteking in de cyste ontstaan. Ook kan de cyste pijn veroorzaken of vocht afscheiden.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de haarnestcyste bij de ene persoon wel en bij de ander niet ontstaat. Boven het veertigste levensjaar komt de aandoening bijna niet meer voor.

Het is belangrijk dat u weet dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.

Lees meer

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Wanneer de haarnestcyste rustig is en er bijna geen klachten zijn, kan met regelmatig ontharen en goede hygiëne het gebied rustig gehouden worden. Het doel van de extra hygiëne is om losse haren weg te spoelen, zodat ze niet in de cyste kunnen komen via de kleine gaatjes.

Een operatie is nodig als de klachten aanhouden of als er een ernstige ontsteking is.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, uw JBZ-patiëntenpas en uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO). Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Bekijk uw zorgverzekering

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ

Via de beveiligde website MijnJBZ kunt u thuis uw persoonlijke en medische gegevens inzien zoals die in het JBZ bekend zijn.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-016
Laatste revisie: 24 september 2020 - 15:04
Hoe verloopt de behandeling?

Haarnestcyste operatie

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom heeft u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis een afspraak met het Centraal Apotheek Punt (CAP) en de afdeling PreOperatieve Screening (POS/Intake). Dit zijn meestal telefonische afspraken. De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar het ziekenhuis komt voor de afspraak. Deze afspraak op de afdeling POS/Intake duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De afspraken met het CAP en POS/Intake zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze afspraken niet door gaan. Heeft u een belafspraak; zorg dan dat u goed bereikbaar bent en de tijd heeft om alle vragen goed te beantwoorden.

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze bespreken tijdens uw afspraak met de afdeling POS/Intake.

Informatieboekje POS/Intake

Op de afdeling POS/Intake krijgt u een informatieboekje mee. Hierin leest u belangrijke informatie die u nodig heeft bij de voorbereiding op uw opname. Lees dit boekje goed door!

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. U krijgt hierover uitleg van het Planbureau.

De operatie kan plaatsvinden onder algehele anesthesie (narcose). Dit wordt gedaan als de grootte van de aandoening niet vanaf de buitenkant ingeschat kan worden.

Bij een kleine haarnestcyste kan geopereerd worden onder verdoving via een ruggenprik of onder plaatselijke verdoving. Meestal wordt de ingreep in dagbehandeling uitgevoerd. Soms is een opname van enkele dagen in het ziekenhuis verstandiger.

Bij de operatie wordt de haarnestcyste verwijderd. De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Hoe de operatiewond wordt verzorgd, hangt af van de grootte van de aandoening en de mate van de ontsteking. De wond kan opengelaten worden of soms helemaal of voor een deel worden gesloten.

Door de plaats van de wond kunt u de eerste dagen na de operatie wat problemen verwachten. Vooral pijnklachten kunnen ontstaan bij het zitten en op de rug liggen. Milde pijnstillers zoals paracetamol kunnen de pijn verlichten. Het is goed om deze pijnstillers alvast in huis te hebben. U kunt ze kopen bij de apotheek en drogist. 

Vanaf de dag na de operatie mag u de wond 2 keer per dag onder de douche uitspoelen. Daarna kunt u de wond met een gaasje droogdeppen. Bedek daarna de wond met een verband. De verpleegkundige zal u uitleggen hoe u dit het beste zelf kunt doen. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een recept voor de aanschaf van verbandmiddelen.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Het is belangrijk om het gebied te blijven ontharen en te zorgen voor extra hygiëne. Hiermee kunt u voorkomen dat u nog een keer de aandoening krijgt.

Risico's

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding of wondinfectie. Omdat de wond vaak wordt opengelaten, kan die wat bloederig nalekken. Bij een flinke nabloeding moet u contact opnemen met het ziekenhuis. Als de wond wordt opengelaten, komen wondinfecties niet of nauwelijks voor. Wel kan de wondgenezing dan traag verlopen door de vorming van ‘wild vlees’, ook wel hypergranulatie genoemd.

Heeft u na uw ontslag bij afdeling Kort Verblijf nog vragen over uw opname? Neem dan contact met ons op tijdens het telefonisch spreekuur: maandag t/m zondag van 10.30 tot 11.30 uur op telefoonnummer: (073) 553 67 00.

Bij spoedvragen of problemen buiten kantooruren belt u: 

  • binnen 48 uur na ontslag met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00;
  • 48 uur na ontslag met uw huisarts.

Voor overige vragen verzoeken wij u contact op te nemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer: (073) 553 60 05. De polikliniek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.