Medische fotografie

De medisch fotograaf is gespecialiseerd in het maken van medische opnamen.

Uw behandelend arts heeft u doorgestuurd naar de medisch fotograaf. De medisch fotograaf maakt opnamen van patiënten met aandoeningen of afwijkingen aan de buitenkant van het lichaam. Bijvoorbeeld bij huidafwijkingen maar ook bij operaties die uiterlijke veranderingen geven. Voorbeelden zijn: neus- en oorcorrecties, ooglidcorrecties en hersteloperaties van afwijkingen.

Het gaat hier dus niet om röntgenopnamen, maar om 'gewone' foto’s die in een studio gemaakt worden.

Waar heeft u uw afspraak?

U gaat naar gebouw A, verdieping 0, ontvangst 3. Meld u aan bij de aanmeldzuil. Daarna kunt u in de wachtruimte gaan zitten. De medisch fotograaf haalt u daar op.

Wat doet de medisch fotograaf?

De medisch fotograaf heeft een fotografische opleiding gevolgd. Verder is zij gespecialiseerd in het omgaan met patiënten en hun aandoeningen. Meestal werkt de fotograaf alleen in opdracht van een arts. Zij moet zich aan deze opdracht houden. De foto’s zijn een belangrijk onderdeel van uw medisch dossier en vallen daarmee onder de verantwoordelijkheid van de behandelend arts.

Waarom medische foto's?

De foto’s worden gemaakt op verzoek van uw arts. Ze zijn bedoeld voor uw medisch dossier. Ze worden dus niet gemaakt om naar uw zorgverzekering op te sturen. Vraagt de verzekering om foto’s? Dan kunt u de foto’s bestellen bij de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Vindt uw arts het maken van foto’s nodig? Dan vraagt hij uw om toestemming en om uw medewerking hiervoor. De opnamen zijn een hulpmiddel voor de arts. Hiermee kan hij het resultaat van de gevolgde behandelmethode vastleggen en beoordelen. Door de opnamen die van u gemaakt zijn, besluit de arts hoe hij u verder gaat behandelen.

Ook kan uw behandelend arts de opnamen aan één of meer collega’s tonen om zijn manier van werken toe te lichten. Wil de arts de foto’s gebruiken voor een publicatie? Dan vraagt hij daar vooraf toestemming voor aan u.

Code AVD-004
Laatste revisie: 10 januari 2023 - 15:14