Headerafbeelding
Beveiliger wijst de weg aan oma en kleindochter
Afdeling

Spreekuur van het Kinderdiabetesteam

Het Kinderdiabetesteam ondersteunt en begeleidt kinderen met diabetes mellitus en hun ouders.

Als bij uw kind de diagnose suikerziekte (Diabetes Mellitus) is gesteld, vraagt dit van uw kind en uw gezin maatregelen en aanpassingen. Het is belangrijk dat uw gezin en de directe omgeving leren met diabetes in het dagelijkse leven om te gaan.

Over dit spreekuur

Alle belangrijke informatie op een rij

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Diny Coset
D. Coset
Kinderverpleegkundige
Profielfoto zorgverlener Corrie Jacobs
Drs. J.W.F.M. Jacobs
Kinderarts-neonatoloog
Bekijk ons team

Meer informatie

Code KIN-140
Laatste revisie: 24 augustus 2021 - 16:58
Over dit spreekuur

Spreekuur van het Kinderdiabetesteam

Het Kinderdiabetesteam:

  • streeft naar een stabiele instelling van de bloedsuikerspiegel, die zoveel mogelijk de normale waardes benadert.
  • leert u praktische zaken, zoals het toedienen van insuline, het meten van de bloedsuikerspiegel en het tellen van koolhydraten.
  • leert u en uw kind diabetes in uw dagelijks leven in te passen.
  • houdt de groei en de ontwikkeling van uw kind in de gaten.
  • probeert complicaties nu en in de toekomst te voorkomen.
  • houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en beste behandeling voor uw kind.

 

Hoe gaan we te werk?

Het kinderdiabetesteam bestaat uit de kinderarts, kinderdiabetesverpleegkundige, diëtist en kinderpsycholoog. Vooral in de eerste periode na de diagnose is regelmatig contact met het kinderdiabetesteam belangrijk.

Later neemt het aantal contacten af. Vier keer per jaar verwachten we u beiden op de polikliniek van het kinderdiabetesteam, waarvan één keer gezamenlijk met de kinderpsycholoog.

Eén keer per jaar vindt een gezamenlijk gesprek (jaarcontrole) plaats, met het kinderdiabetesteam onder leiding van de kinderarts. Tijdens dit gesprek wordt er langer stilgestaan bij de wensen en verwachtingen van u en uw kind.

Op deze manier kunnen wij de optimale ondersteuning, begeleiding en de juiste zorg bieden bij het inpassen van de diabetes in het dagelijks leven.

Kinderarts

De kinderarts is eindverantwoordelijk voor de totale zorg van uw kind. De kinderarts kijkt continu mee met de kinderdiabetesverpleegkundigen naar de instelling, levensstijl en ontwikkeling van uw kind.

Een belangrijke taak van de kinderarts is het voorkomen van complicaties. Daarom controleert de kinderarts de organen die schade zouden kunnen oplopen door de diabetes. Dit zijn met name de ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten. Daarom wordt ook één keer per jaar uitgebreider laboratoriumonderzoek gedaan. Dit gebeurt vooraf aan de jaarcontrole.

Kinderdiabetesverpleegkundige

De kinderdiabetesverpleegkundige heeft een coördinerende rol binnen het Kinderdiabetesteam. Zij leert u en uw kind alles over diabetes en de dagelijkse dingen die hierbij komen kijken. De verpleegkundige beantwoordt vragen over school- en sportactiviteiten. Zij geeft uitleg over de hoge en lage bloedwaarden en hoe uw kind daarmee het beste om kan gaan.

Verder kunt u bij de kinderdiabetesverpleegkundige terecht met vragen over materialen zoals: insulinepennen, bloedglucose- en ketonenmeters. Zij geven ook uitleg over het controleren van de bloedglucosewaarden en het spuiten van insuline, instructie insulinepomp en glucosesensoren.

Diëtist

De diëtist geeft ieder kind met diabetes een voedingsadvies dat past bij de groei en ontwikkeling van het kind. In het JBZ werken twee diëtisten die veel ervaring hebben in de begeleiding van kinderen en jongeren met diabetes.

In het begin heeft uw kind vaker contact met de diëtist om informatie over voeding en diabetes te horen. Enkele onderwerpen die besproken worden zijn:

  • gezonde voeding;
  • koolhydraten;
  • wat moet je doen bij een hypo?
  • waar moet je op letten bij beweging en sport/feestjes/uit eten/vakantie.

Kinderpsycholoog

De kinderpsycholoog heeft een kennismakingsgesprek en nadien jaarlijks een gesprek met u en uw kind. In dit gesprek bespreekt de psycholoog samen met u het omgaan met de diabetes.

De psycholoog heeft een vraaggericht aanbod, dat kan bestaan uit een psychologisch onderzoek of een psychologische behandeling. Tevens bestaat er een preventief aanbod in de vorm van een groepscursus voor chronisch zieke kinderen en hun ouders (Op Koers). Aanmelding hiervoor loopt via de kinderarts.

Medisch maatschappelijk werker

Als uw kind de diagnose diabetes krijgt kan dat veel losmaken en vragen oproepen. De maatschappelijk werker bespreekt samen met u en uw kind de vragen. Samen bekijken we welke hulp van de maatschappelijk werker het beste bij u en uw situatie past.

De maatschappelijk werker kan  u  ondersteunen en begeleiden bij het verwerken van emoties rondom diabetes voor nu en de toekomst. Ook met vragen op het gebied van familie, school, clubs  kunt u terecht bij de maatschappelijk werker. Zo nodig zal zij u doorverwijzen