Headerafbeelding
Kinderen op het strand volleybal
Afdeling

Centrum Gezonde Leefstijl voor kinderen

Het Centrum Gezonde Leefstijl is er voor kinderen met overgewicht.

Het Centrum Gezonde Leefstijl is een expertisecentrum voor kinderen met overgewicht. We hebben veel kennis op het gebied van overgewicht en leefstijl. Doordat we samenwerken met verschillende experts kunnen wij uw kind zorg op maat geven.  We werken ook samen met hulpverleners bij u in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist zijn.

Wanneer uw kind bij ons onder behandeling is, proberen we samen met u en uw kind te begrijpen waarom uw kind overgewicht heeft. We bekijken welke aanpak het beste bij uw kind en uw gezin past en welke ondersteuning hierbij nodig is.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Aandoeningen
Bekijk aandoeningen
Behandelingen
Bekijk behandelingen

Over het Centrum Gezonde Leefstijl

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Naar het ziekenhuis in coronatijd

Komt u binnenkort naar het ziekenhuis voor een afspraak, onderzoek of operatie? Lees dan op de pagina 'Naar het ziekenhuis in coronatijd' informatie die belangrijk is voor uw bezoek.

Uw afspraak in het ziekenhuis

Hoe bereidt u zich voor op uw afspraak in het ziekenhuis? Lees voor uw eerste afspraak op onze website alles over het voorbereiden van een afspraak in het ziekenhuis.

Wat neemt u mee voor uw kind?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis moet u meenemen: een geldig legitimatiebewijs, JBZ-patiëntenpas en het Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van uw kind. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Controleer de zorgverzekering van uw kind

Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of uw kind verzekerd is voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Naar de dokter? 3 goede vragen!

Als u met uw kind naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Wat het beste bij uw kind past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met uw arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kunt u doen door 3 goede vragen te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Onze zorgverleners

Maak hier kennis met het behandelteam.
Profielfoto zorgverlener Jolanda van Delft
J.P.M. van Delft - de Koning
Gespecialiseerd kinderverpleegkundige
Prof. dr. E.G.A.H. van Mil
Kinderarts-endocrinoloog
Profielfoto zorgverlener Martine Timmermans
M.J. Timmermans- van Rijswijk
Verpleegkundig specialist
Bekijk ons team

Meer informatie

Code KIN-134
Laatste revisie: 24 augustus 2021 - 16:55
Over het Centrum Gezonde Leefstijl

Centrum Gezonde Leefstijl voor kinderen

Welke zorg bieden we?

In het Centrum Gezonde Leefstijl bieden we zorg aan in zorgpaden. Zorgpaden zijn behandeltrajecten die ervoor zorgen dat alle zorg voor uw kind op elkaar is afgestemd. Er bestaan twee verschillende zorgpaden: Zorgpad Gezonde Leefstijl basis en het Zorgpad Gezonde Leefstijl uitgebreid. Welk zorgpad het beste is voor uw kind, bepalen we nadat u uw kind heeft aangemeld.

Het doel van het zorgpad Gezonde Leefstijl is te begrijpen waarom uw kind overgewicht heeft. Er zijn verschillende oorzaken die zorgen voor overgewicht. De kans dat het overgewicht wordt veroorzaakt door een lichamelijke oorzaak is heel klein. We bespreken of het overgewicht komt door de manier waarop uw kind leeft (voeding, beweging en ontspanning) en of er psychische oorzaken een rol kunnen spelen. Door gesprekken en onderzoeken proberen we te ontdekken welke van deze oorzaken bij uw kind een rol spelen. Als we dit beter begrijpen, bekijken we met uw kind en u samen welke aanpak het beste bij uw kind en uw gezin past.

De basis van de aanpak is vaak een aanpassing in de leefstijl (voeding, beweging en ontspanning). Samen met u bekijken we welke ondersteuning hierbij nodig is. We werken samen met hulpverleners bij u in de buurt. Dit kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist zijn.

Hoe komt u bij ons terecht?

U heeft een verwijzing van de huisarts, jeugdarts of kinderarts van uw kind voor een afspraak in het Centrum Gezonde Leefstijl nodig.

Wat gebeurt er nadat uw kind bij ons is aangemeld?

Na uw verwijzing krijgen uw kind en u meerdere vragenlijsten toegestuurd. We vragen heel veel informatie van u in deze vragenlijsten. U vraagt zich misschien af waarom we zoveel persoonlijke dingen van u willen weten. Uit onderzoek is gebleken dat we veel informatie nodig hebben om een verandering van leefstijl in gang te zetten.

Daarom stellen we vragen over onder andere psychische problemen, huisvestings- en financiële problemen. Aan uw kind stellen we vragen over onder andere school, vriendjes en vrije tijdsbesteding. Als we alle informatie hebben ontvangen bekijken we welk zorgpad het beste bij uw situatie past.

We doen het samen

Meedoen aan het Zorgpad Gezonde Leefstijl betekent hard werken. Het vraagt veel van uw kind en uw gezin. Het zal een drukke tijd zijn voor u samen. Wij kunnen uw kind alleen goed helpen als u zich volledig inzet. Dit betekent dat we verwachten dat u bij alle afspraken aanwezig bent.

Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek

Het Centrum Gezonde Leefstijl behoort tot één van de landelijke expertise centra voor kinderen met overgewicht. Dit betekent dat we regelmatig wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren om onze kennis op dit gebied verder te vergroten. Zo kunnen we ook andere centra in Nederland helpen. Het kan daarom zijn dat we u vragen om met uw kind deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Deelname is natuurlijk geen verplichting. Als u niet wilt deelnemen, heeft dat geen gevolgen voor de behandeling van uw kind.